Fiktion

Årets bedste romaner 2019? Se de bedste bøger her

Årets bedste romaner 2019? Se de bedste bøger her

2019 har været et fremragende bogår. Her kan du få et overblik over de mange gode danske og oversatte romaner, vi har udgivet i år.

Vil du være sikker på, at du ikke er gået glip af nogle af årets bedste romaner? Eller savner du lidt ekstra inspiration til ønskelisten? Tjek vores liste over ny dansk og udenlandsk skønlitteratur her:

Er du til krimier? Se listen over årets bedste krimier.

Se også 10 bøger du kan give krimielskeren i julegave.


Gileads døtre

Gileads døtre
margaret atwood

Måske den mest ventede internationale roman i år: Gileads døtre fortsætter Margaret Atwoods dystopiske fortælling Tjenerindens fortælling, der også kører på HBO som tv-serie.

Gileads døtre er en selvstændig fortsættelse af Tjenerindens fortælling, og giver endelig hungrende fans svar på, hvad der hændte Offred efter den første bog sluttede. Kan hun overvinde undertrykkelsen og finde sin frihed eller må hun modtage dødens straf?

LÆS OGSÅ: Fortsættelsen til Tjenerindens fortælling er her. Smuglæs i Gileads døtre

Du kan købe Gildeas døtre online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


En lykkelig slutning

En lykkelig slutning 
Maren Uthaug

Maren Utaugs nye bog En lykkelig slutning er en roman om døden i dens mange afskygninger – om nekrofili og medlidenhedsdrab, om overtro og kremering, om spøgelser og OCD, om teosofi og nazisme. Maren Uthaug leverer en tour de force gennem dødens kulturhistorie, med rablende fantasi og en stædig logik, der truer med at sprænge virkeligheden, som vi kender den, i luften.

Maren Uthaug debuterede i 2013 med den anmelderroste roman Og sådan blev det, der siden er blevet oversat til flere sprog. Senere udkom Hvor der er fugle, som modtog DR Romanprisen.

LÆS OGSÅ: “Hele mit liv har jeg været imod at skulle castes som den søde pige”

Du kan købe En lykkelig slutning på f.eks. Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Forsvindingsnumre – Vinder af Bogforums Debutantpris 2019

Forsvindingsnumre
Amalie Langballe

Når noget forsvinder forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død. Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornem-
melse.

Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. I Berlin, i København og i Tel Aviv. Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

Forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg og om forsøget på at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære. I november modtog Amalie Langballe Bogforums Debutantpris 2019 for sin roman.

LÆS OGSÅ: AMALIE LANGBALLE MODTAGER BOGFORUMS DEBUTANTPRIS 2019

Du kan købe Forsvindingsnumre på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Tyverier

Tyverier
Thomas Korsgaard

Vi snyder lidt. Dette er nemlig ikke en roman, men en skøn novellesamling. I Tyverier skriver Thomas Korsgaard om betydningsfulde øjeblikke i en række personers liv.

Ikke mindst handler fortællingerne om at stjæle ting og sager – og liste hemmeligheder ud af folk – uden at det nogensinde bliver opdaget.

Thomas Korsgaard debuterede som 21-årig i 2017 med Hvis der skulle komme et menneske forbi, og året efter kom fortsættelsen En dag vil vi grine af det. Begge romaner, som i et vist omfang er inspireret af Korsgaards egen opvækst på en gård uden for Skive, fik en overvældende positiv modtagelse, og han er bl.a. blevet kaldt “Et af Danmarks absolut mest opsigtsvækkende og overbevisende litterære talenter”.

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard: Det kan føles meget hensynsløst at skrive

Du kan købe Tyverier på f.eks. Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Oplyst

Oplyst 
Tara Westover

Oplyst er fortællingen om en ung kvindes kamp for at finde sig selv og sin plads i verden.

Det er en beretning om stærk familieloyalitet og den sorg, der opstår, når man bryder båndene til sine nærmeste. Skrevet med den største indsigt giver bogen et billede af, hvad uddannelse og læring betyder for et menneske.

⭐️️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ – Jyllandsposten
⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ – Kristeligt Dagblad

LÆS OGSÅ: Anmelderne kaldte den årets erindringsroman 2018. Smuglæs i Oplyst af Tara Westover

Du kan købe Oplyst online, eller hos din lokale boghandler


Her var en mand & Men der kommer en time

Årets bedste romaner 2019? Se de bedste bøger her

Men der kommer en time er sjette og næstsidste bog i Clifton-krøniken. Jeffrey Archer fortsætter den medrivende saga om familierne Cliftons og Barringtons turbulente liv, denne gang om tiden under Den Kolde Krig i 1970’erne.

Syvende og sidste bog i serien har på dansk fået titlen Her var en mand. Hvis du endnu ikke har stiftet bekendskab med Clifton-krøniken, så har du masser af timers god underholdning forude – og en spændende tur igennem det 20. århundrede.

LÆS OGSÅ: Storslået og medrivende familiesaga af Jeffrey Archer

Du kan købe Men der kommer en time online på Saxo.com her
&
Her var en mand kan købe online på f.eks. Saxo.com her, eller hos din lokale boghandler


Bæst

Bæst
Ane Riel

Ane Riel har tidligere skrevet Slagteren i Liseleje og Harpiks, der netop er filmatiseret med Sofie Gråbøl i en af de bærende roller.

Riels nye roman, Bæst, er en stor fortælling om skyld og uskyld, og samtidig en lille varm historie om et usædvanligt venskab.

Drengen Leon er usædvanligt stor og stærk lige fra han er helt lille. Hans mor Danica ved om nogen, hvor svært han har ved at styre sine kræfter – fx når han vil kæle med dyrene på gården. Mens Danica bakser med sin søn, kæmper nabodrengen Mirko med sine forbudte følelser. Han er endnu kun en dreng, da han forelsker sig brændende i Danica.

LÆS OGSÅ: “Hvem er egentlig det største bæst?” – Interview med Ane Riel

Du kan købe Bæste online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Florida

Florida
lauren Groff

Vi sniger en novellesamling mere ind på listen: Lauren Groffs noveller i Florida, beskriver skyggesiden af solskinsstaten, hvor det farlige, det uperfekte og det mørke hersker – i naturen og ikke mindst: mellem mennesker.

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
“En foruroligende og helt igennem blændende novellesamling om delstatens og sindets sumpe, slanger og alligatorer. Et spændende udtryk for den voksende tendens klimalitteratur.”
– Kristeligt Dagblad


“Årest absolut bedste novellesamling” // Finalist til National Book Award 2018


LÆS OGSÅ: Smuglæs i den anmelderroste novellesamling Florida af Lauren Groff

Du kan finde Florida som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Dukkeværkstedet

Dukkeværkstedet

Dukkeværkstedet er en historisk og psykologisk roman, der tager læserne med til Jack the Rippers London. En by der i 1850erne er fuld af farer og menneskelig ulykke, skræmmende mænd og freakshows på den ene side, og kvindefrigørelse, moderne kunst, videnskab og arkitektur på den anden.

Byen og dens skæbner er lige så sanseligt og urovækkende beskrevet som Paris i Patrick Süskinds Parfumen.


“En skræmmende, vidunderlig stemningsfuld fortælling om kærlighed, kunst og besættelse.”
– Paula Hawkins, bestsellerforfatter


LÆS OGSÅ: Læs et uddrag af den historisk psykologiske pageturner Dukkeværkstedet

Du kan købe Dukkeværkstedet online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Minder om fremtiden

Minder om fremtiden 
Siri Hustvedt

Siri Hustvedt var i 2019 i Danmark i forbindelse med udgivelsen af romanen Minder om fremtiden, der samler mange af de temaer, Hustvedt har behandlet igennem sit forfatterskab: spørgsmål om køn, erindring, erkendelsens luner, de tvetydige grænser mellem fornuft og vanvid – og vores primale drifter som sex, kærlighed, sult og raseri.

S.H. kender ikke en sjæl i storbyen. Sulten efter selskab indleder hun en lang række tilfældige forhold – og om natten lytter hun igennem de papirtynde vægge i sin Manhattan-lejlighed til sin mystiske nabo Lucys bizarre og ildevarslende monologer. Hun noterer de brudstykker, hun kan høre, i en notesbog – indtil en skæbnesvanger aften, hvor Lucy braser ind i S.H.s lejlighed på en redningsmission.

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i Siri Hustvedts fantastiske forfatterskab

Du kan købe Minder om fremtiden online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Dage i Cape May

dage i cape may
Chip Cheek

Dage i Cape May er en erotisk og bevægende roman om ægteskab, kærlighed og seksualitet, og de konsekvenser mødet med en gruppe depraverede overklassemennesker får for det unge par Henry og Effie, der tilbringer deres bryllupsrejse i Cape May i 1957.

“Helt overdådig. Glamourøs og nostalgisk og meget sexet” har forfatter Paula Hawkins kaldt Chip Cheeks første roman på dansk.

LÆS OGSÅ: Forførende og sommervarm roman om 1950’ernes USA. Smuglæs i Dage i Cape May her

Du kan købe Dage i Cape May online på f.eks. Saxo.com eller hos din boghandler


Sku’ det være en anden gang

Sku det være en anden gang

Sarah Skyt Perssons debutroman Sku’ det være en anden gang forløber over en uge i december og er en morsom og fed satire på det moderne liv.

Sydbank Herning holder sin årlige julefrokost. I banken arbejder Maria som kasserer. Hun er single, barnløs og har et forhold til sin gifte chef, og intet af det stemmer overens med det voksenliv, hun havde forestillet sig. Hun vil være effektiv og fokuseret på at opnå den succes, som er passende, når man bor i Danmarks mest succesfulde by. – Det er tid til at generobre kontrollen, synes Maria.

LÆS OGSÅ: Dansk satire om det moderne liv. Smuglæs i Sku’ det være en anden gang

Du kan købe Sgu’ det være en anden gang online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Overgrebet

Overgrebet

♥️ ♥️ ♥️ ♥️ ♥️ “Velskrevet, væmmelig samfundskritik”
– Politiken

Overgrebet er en rå og hjerteskærende roman om en kvinde, hvis liv bliver slået dramatisk ud af kurs efter en voldtægt.

Debutanten Inés Bayard blev nomineret til Prix Goncourt for sin foruroligende roman om konsekvenserne af et overgreb, der på katastrofal vis leder en kvinde til at gøre det utænkelige. En vigtig og stærk bog, som er umulig ikke at blive berørt af.

“Rystende roman om konsekvenserne af voldtægt og fortielser er en af årets helt store læseoplevelser. Den barske og bevægende historie er umulig at lægge fra sig” – Litteratursiden

LÆS OGSÅ: Interview med Inès Bayard: Når man skriver så intimt om kvindekroppen, må man forvente kritik

Du kan købe Overgrebet online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Tilstå

Tilstå
Collen Hoover

Auburn Reed har planlagt sit liv ned i mindste detalje. Hun er ambitiøs og styrer målbevidst mod sine drømme, men da hun søger job i et atelier i Dallas, havde hun ikke forudset, at hun ville føle så stor tiltrækning til den karismatiske kunstner Owen Gentry.

For en gangs skyld tager Auburn en chance og lader sit hjerte tage kontrollen, men hun finder langsomt ud af, at Owen har store hemmeligheder. Så store, at de risikerer at ødelægge alt, der er vigtigt for Auburn. Det eneste, der kan redde deres forhold er ved at tilstå.

I 2015 var Colleen Hoover vinder af Goodreads Choice Award for denne roman.
“Fabelagtig hjerteskærende og fuldstændig umulig at lægge fra sig. Endnu et mesterværk!” – Goodreads

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Colleen Hoovers hjerteskærende roman Tilstå

Du kan købe Tilstå online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Kannibalens lov

Kannibalens lov

Æd eller bliv ædt! I Kannibalens lov følger vi en ung dansker, som efter sine forældres død beslutter sig for at rejse til Brasilien.

Hans fars ungdomsven, forretningsmanden Viktor Holbrandt, er blevet en indflydelsesrig og magtfuld spiller i det brasilianske samfund, og fortælleren søger tjeneste i hans virksomhed SPARTA. Gradvis kommer fortælleren dybere og dybere ind bag facaden på militærdiktaturet, og da det endelig går op for ham, hvem det er, han selv arbejder for, må han træffe et skæbnesvangert valg.


“En velskrevet roman … værd at dvæle ved og blive klogere af”
– Kristeligt Dagblad


LÆS OGSÅ: Sune de Souza Schmidt-Madsen: Jeg drømmer om at give læseren en rejse til Brasilien

Du kan købe Kannibalens lov online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Katteøje

katteøje
atwood

Vidste du, at den danske forfatter Kim Leine er helt vild med Atwoods forfatterskab? Og at Katteøje ifølge ham er hendes bedste roman?

I Katteøje vender Margaret Atwood blikket bagud i en rystende og fascinerende beretning om en kvindes fortid – og om pigers venskaber.

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ “Romankunst i nobelprisklassen”
– Kristeligt Dagblad

LÆS OGSÅ: Margaret Atwood fortæller historier om det at være menneske

Du kan købe Katteøje online på Saxo.com eller hos din boghandler


Uhyret i Essex

uhyret i Essex

Kåret som Årets bedste roman 2016 ved British Book Awards og af boghandlerkæden Waterstones. 

“En af årtiets mest uforglemmelige historiske romaner.” – Sunday Times

London 1893. Da Cora Seabornes kontrollerende mand dør, rejser hun med lige dele sorg og lettelse fra hovedstaden til kystbyen Aldwinter i Essex sammen med sin søn Francis. I den lille by går der rygter om, at en mytisk søslange, der efter sigende skulle have taget menneskeliv for 300 år siden, er set igen ud for kysten og er skyld i en ung mands død.

“Ambitiøs … frodig og fantastisk.” – New York Times
“En pragtpræstation.” – Independent

LÆS OGSÅ: Prisvindende historisk roman. Smuglæs i Uhyret i Essex

Du kan finde Uhyret i Essex som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Havbrevene

Havbrevene 
Siri Ranva Hjeml Jacobsen

Kære søster
Snart vil store skove igen vokse frem i os, tykke og sorte af næring. Tænk på dét.
Tænk på at vi bliver den eneste lyd i verden.
Din,
A;

I Havbrevene skriver de to søstre Atlanterhavet og Middelhavet til hinanden om universet, livet på landjorden, klimaforandringerne og verdenshavenes store plan.

Teksten er en alternativ skabelsesberetning, en utopi set fra havenes perspektiv, skrevet i et stærkt poetisk sprog af den anmelderroste forfatter Siri Ranva Hjelm Jacobsen og illustreret med originale grafiske tryk af billedkunstneren Dorte Naomi.

LÆS OGSÅ: “Tænk på, vi bliver den eneste lyd i verden.” En brevveksling mellem to have

Du kan købe Havbrevene online på f.eks. Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Anne Franks Dagbog – som graphic novel

Årets bedste romaner 2019? Se de bedste bøger her

ANNE FRANKS DAGBOG er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig. Det er fortællingen om den purunge, jødiske pige, der må gå under jorden i Amsterdam i 1942 for at undgå nazisternes udrensning.

LÆS OGSÅ: Anne Franks Dagbog får nyt liv som tegneserie

Denne illustrerede udgave er lavet af manuskriptforfatter Ari Folman og illustrator David Polonsky, der tidligere har vundet en Golden Globe for deres animationsfilm, Waltz with Bazir, som også var nomineret til en oscar og De Gyldne Palmer. Kan læses fra ca. 10 år.

Du kan købe Anne Franks Dagbog online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Kongernes konge

Kongernes konge
Wilbur Smith

Hele tre nye romaner af Wilbur Smith er udkommet på dansk i år.

Den første er Kongernes konge, hvor Penrod Ballantyne og hans forlovede, Amber Benbrook, i 1888 befinder sig i Cairo. De er lykkelige og opfyldt af drømme om deres fælles fremtid, men drømmene knuses, da en jaloux ekskæreste kommer imellem dem.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen i Wilbur Smiths Courtney-serie. Få styr på romanerne her

Du kan købe Kongernes konge online på f.eks. Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Tigerens bytte

Tigerens bytte
Wilbur Smith

Fra verdens største historiefortæller kommer her en fængslende og åndeløs fortælling om intriger og bedrag, der fører Courtney-familien tættere sammen, men også truer med at rive dem fra hinanden.

Malabarkysten er fyldt med farer: grådige handelsmænd, frygtløse pirater og hævnlystne mænd. Men for en Courtney kan den største fare vise sig at være hans egen familie.

Da Tom Courtney vender sit skib mod ukendte destinationer finder han endelig sin skæbne – og bestemmer uden at vide det hele Courtney-familiens fremtid.

LÆS OGSÅ: Fra bogholder til bestseller-forfatter. Mød Wilbur Smith

Du kan købe Tigerens bytte online på f.eks. Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Courtneys krig

Courtneys krig

Med Courtneys krig fortsætter Wilbur Smith den hæsblæsende og dramatiske historie om familien Courtney. Denne gang i en episk fortælling om mod, forræderi og udødelig kærlighed.

Gerhard von Meerback kæmper, trods sin modstand mod nazisterne, for sit fædreland og håber på en dag at have mulighed for at hjælpe med at befri Tyskland fra Hitler og hans brutale regime.

Men da hans enhed kastes ind i Anden Verdenskrigs blodigste slag, ved han, at hanschance for at overleve bliver mindre dag for dag. I mellemtiden er Saffron Courtney blevet rekrutteret til Churchills britiske spionnetværk. Hun sendes til det besatte Belgien på en farlig mission, men det står snart klart for hende, at hun bliver jaget af en af Tysklands mest ubarmhjertige spioner.

LÆS OGSÅ: Wilbur Smith er klar med ny bog i Courtney-serien. Smuglæs i Courtneys krig her

Du kan finde Courtneys krig som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Forfængelighedens bål

Tome Wolfe 
Forfængelighedens bål

Forfængelighedens bål er blevet kaldt både ”En moderne klassiker” (Weekendavisen), ”Et mesterværk” (Jyllandsposten) og ”Mageløs” (Berlingske). Den satiriske roman er efter 30 år stadig et pragteksemplar inden for amerikansk litteratur og en satirisk perfektion.

Tom Wolfes roman er en skånselsløs satire over den amerikanske skinverden, som medierne og magthaverne i fællesskab har skabt. Baggrunden er New York i 1980’erne, og hovedpersonen er en ung børsmægler, der tilfældigt bliver offer for systemet.

LÆS OGSÅ: Læs et uddrag af Tom Wolfes newyorker-klassiker Forfængelighedens bål

Du kan købe Forfængelighedens bål onlie på Saxo.com eller hos din foretrukne boghandler