Kategori: Peter Pedal

Peter Pedal

Peter Pedal er den lille nysgerrige abe på eventyr, som har vundet mange børns hjerter. Aben findes både i billedbøger og i tegnefilm. Forfatterne bag børnebøgerne er ægteparret Hans Augusto Rey og Margret Rey. Forfatterne er et tysk kunstnerpar og er begge født i Hamborg. Hans blev født i år 1898, mens Margret blev født i 1906. Hans voksede op nær Hagenbeck Zoo i Hamburg, hvor han lærte sig selv at tegne dyr. Efter at have tjent som soldat i 1. verdenskrig levede han af at illustrere cirkusplakater. I 1920’erne rejste Hans til Rio de Janeiro i Brasilien, hvor han levede af at sælge badekar.

Da Hitler kom til magten i Tyskland i 1933 drog Margret til London og videre derfra til Rio de Janeiro, hvor hun og Hans mødte hinanden. Der var amoriner i luften, og de to blev gift i året 1935. Parrets bryllupsrejse gik til Paris, som de forelskede sig i og senere slog sig ned i.

Historier der aldrig bliver for gamle: De bedste klassiske børnebøger
Lys, kamera, action! Filmatiserede børnebøger du (måske) kender fra det store lærred.

Sådan blev Peter Pedal aka Curious George til

Parrets første børnebog udkom i 1939 med den franske titel: Rafi et les neuf singes (dansk titel: Giraffen og de ni aber). I bogen møder du blandt andet aben Jimmy og hans bror Fifi. Og Fifi besluttede parret at arbejde videre med og give sin egen bog – nu med navnet Curious George – som altså på dansk hedder Peter Pedal.

Manuskriptet til bogen lå klar, men den udkom ikke dette år. Parret var begge jøder, så de måtte flygte fra Paris i 1940, da nazisterne formentligt ville invadere Paris. Hans byggede i al hast to cykler af gamle reservedele, og de pakkede kun det mest nødvendige. Mad, tøj og nogle manuskripter, heriblandt Curious George.

Parret endte på deres flugt i New York, hvor de slog sig ned. Bogen Curious George udkom i 1941 i USA. Samme år udkom bogen i England, men her kom aben til at hedde Zozo for ikke at fornærme Kong George 6.

Det blev til i alt syv fine historier om Curious George. Hans døde i 1977 og Margret i 1996. Bøgerne er solgt i 30 millioner eksemplarer globalt og oversat til 16 sprog herunder blandt andet japansk, fransk, svensk, tysk og dansk.

Læs også Den fantastiske historie om Peter Pedal

Hvordan fik den nysgerrige abe Peter Pedal sit navn?

Den tredje bog i rækken om Curious George, Curious George Rides a Bike, var den første bog, der blev oversat til dansk. I fortællingen møder aben Peter et cykelbud, der mener, at den lille abe har gode egenskaber på en cykel, så han giver ham tilnavnet Peter Pedal. På den måde bliver navnet Peter Pedal til, som også bliver titlen på denne bog. Bogen udkom på engelsk i 1952, og den udkom på dansk fem år senere, i 1957.

I året 1966 udkom bogen Peter Nysgerrig. Altså endnu et navn til aben. I 1999 får Forlaget Carlsen rettigheder til at udgive Curious George-bøger. Amerikanske rettighedshavere ønsker ikke længere, at aben skal hedde Peter Pedal på dansk. De ønsker derimod at navnet skal ligge betydningsmæssigt tættere på det engelske navn for aben, som de også gør i Norge og Sverige for eksempel.

Det skaber ramaskrig i Danmark, og danskerne vil have navnet Peter Pedal tilbage. Det gav tusindvis af protestmails, fordi danskerne mente, at man ikke kunne tage navnet fra alle børns bedste abeven væk. Der blev lyttet til det danske folk. For det medvirkede til, at man i 2001 ændrede navnet fra Georg Nysgerrig til igen at være Peter Pedal.

Læs også 10 fakta om Peter Pedal: Verdens mest nysgerrige abe

Bliv klogere på bøgerne om Peter Pedal

Der findes flere bøger om Peter Pedal. Der findes de allerbedste historier om Peter Pedal i et samlebind. Her kan du møde aben i sjove historier, hvor Peter Pedal ender i problemer og tager dig med på masser af eventyr.

Derudover finder du Peter Pedals store ordbog, hvor dit barn sammen med Peter kan lære en masse ord, mens I ser på farvestrålende billeder. Denne billedbog indebærer hverdagssituationer, som dit barn kan identificere sig med. Bogen er inddelt i forskellige emner som farver, modsætninger, kroppen, udtryk, årstider og dyrelyde. Barnet kan desuden gå på jagt efter den lille grønne frø, der gemmer sig flere steder i billedbogen.

Du kan også læse godnathistorier om Peter Pedal i bogen 5 minutter i godnat: Peter Pedal. Her er små historier om en vældig nysgerrig abe, nemlig Peter Pedal, som både besøger et akvarium og zoologisk have. Disse fortællinger er ideelle til godnatlæsning, når dit barn skal til køjs. Eller når du har fem minutter tilovers.

Kom med på eventyr sammen med Peter Pedal her på siden.