Kategori: Kim Fupz Aakeson

Foto: Robin Skjoldborg

Den danske forfatter Kim Fupz Aakeson (f. 1958) betragtes som en af de mest produktive forfattere, med et forfatterskab på mere end 100 bøger og altid flere på vej. Han debuterede i 1984 med børnebogen Hvem vover at vække guderne – og har sidenhen beriget både dansk litteratur og film med en lang række fantastiske værker til børn såvel som voksne.

Kim Fupz Aakeson har hertil vundet flere priser for sit forfatterskab. Disse indebærer blandt andet Kulturministeriets Børnebogspris i 1990, Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris i 2000 og Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomslitteratur i 2011.

Klik her for at få et overblik over bøgerne i Kim Fupz Aakesons univers

bedste bøger til efteråret

Kim Fupz Aakeson debuterede for over 30 år siden

Kim Fupz Aakeson er uddannet som manuskriptforfatter på filmskolen i 1996 og har lavet flere succesfulde filmmanuskripter inden for dansk film. I forlængelse af det har han også været dramatiker på teatre. Forfatteren har lavet utallige bøger til alle aldre i sin karriere og udgav sin første børnebog for over 30 år siden. Han står bag populære børnebøger som:

  • Sallies historier
  • Men størst af alt
  • Fupz og Bregnhøis største hits
  • En julehistorie – og så alligevel ikke
  • Didriksen detektiverne

Sallies historier er en af de mest kendte bøger, som Kim Fupz Aakeson har lavet. Hver eneste aften plager pigen Sallie sin far om en historie – endda midt i TV-Avisen. Gudskelov er Sallies far meget rar og god til at fortælle historier. Han fortæller om den mest uartige dreng, en pige der kan huske alt og mange andre sjove fortællinger.

Læs også Velkommen i Kim Fupz Aakesons univers

Kim Fupz Aakesons populære bøger med underspillet humor

En af Kim Fupz Aakesons spidskompetencer er at inddrage humor i sine børnebøger. Forfatteren vender ofte situationerne på hovedet. For eksempel er der karakterer, der ikke har benene på jorden og ikke ønsker at have det. I flere af bøgerne er der en forundring over, hvordan særligt de voksnes verden er sat sammen.

Kim Fupz Aakeson får blandt andet også sin inspiration fra sine børn, der kommer dumpende med en masse “dumme” spørgsmål og store tanker om at være til.

Læs også Forfatterliv: Interview med Kim Fupz Aakeson

Barnets Bibel af Kim Fupz Aakeson

Kim Fupz Aakeson har lavet en gendigtning af bibelen, så den er i øjenhøjde med børn. Han udtaler selv følgende i forbindelse med arbejdet med Barnets Bibel:

“Bibelen beskæftiger sig jo med ting, der er rigtig svære, altså: søskendejalousi, ulydighed, skam, skyld og tilgivelse – som børn kender ALT til. Altså: at have gjort noget forkert, at skulle fortælle det, at skulle modtage nåde fra enten en ven eller fra sine forældre, og så lettelsen over at blive tilgivet – der er jo virkelig mange ting, der er relevante helt fra barnsben af og egentlig resten af livet”.

Kim Fupz Aakeson fortæller desuden, at der på en måde er en parallel-verden mellem Gud og menneske og forældre og børn. Hvor forælderen er Gud og eksempelvis kan give stuearrest, hvis man opfører sig dårligt. I det nye testamente er Gud dog en mere forstående forælder. Det magtforhold, mener Kim Fupz Aakeson, at børn kan genkende, hvorfor det taler til dem.

Læs også Bibelens historier i børnehøjde

Vil du vide mere om den kendte børnebogsforfatter? Så kan du læse artikler om Kim Fupz Aakesons spændende forfatterskab her på Bog.dk.