Billedbøger Børnebøger Børnebøger 3-5 år Carlsen Kim Fupz Aakeson Klassiske børnebøger

Kim Fupz om at fortælle bibelens historier for børn

Barnets bibel, Kim Fupz, Kim Fupz aakeson, signe kjær, Bibelen

Af Kim Fupz Aakeson

Jeg har i årenes løb trukket grådigt på bibelske temaer og historier i en stribe af billedbøger, og nogen spurgte på et tidspunkt, hvordan jeg egentlig tænker om biblen og de knap så store læsere, hvordan går man til bøgernes bog, når det er for børn?

Barnets bibel, Kim Fupz, Kim Fupz aakeson, signe kjær, Bibelen

Tjah, lidt på samme måde som man går til den som voksen. At biblen lever, og ikke bare en er meget, meget gammel bog, er fordi den beskæftiger sig med størrelser, der aldrig går af mode, menneskelig spleen og eksistentielle udfordringer, tro, tvivl, skyld, skam, tilgivelse.

LÆS OGSÅ: Bibelens historier starter samtalen om, hvad det vil sige at være menneske. Kim Fupz om at gendigte Bibelen – for børn

Og jeg skal hilse fra børneværelset og sige, at man ikke er ret gammel før man kan nynne med på den slags besværlige tanker.

Når voksne hævder, at noget er for svært eller for uoverskueligt til børn, er det som regel, fordi det er en for svær eller uoverskuelig samtale for den voksne selv, men her er det biblen tilbyder at sætte ord på, at åbne den snak, at vove det svære og gøre det muligt at dele det.


Barnets bibel, Kim Fupz, Kim Fupz aakeson, signe kjær, Bibelen

Der er selvfølgelig noget med sproget i Biblen. Ord vi ikke bruger i daglig tale, men dem tror jeg ikke, man behøver at kimse af, for de har deres egen musik, og ingen kan være i tvivl om, at det ikke er rart at blive saltstøtte. At det må være dejligt at blive velsignet. Eller at 30 sølvmønter måske nok er mange penge, men stadig en ussel pris for at forråde en menneskesøn.

LÆS OGSÅ: Fra Jan Lööf til Kim Fupz – 6 fantastiske samlebind

Den er tyk, biblen, mange sider, mange historier, det er bare at vrage og vælge, og her kunne det måske friste at gå udenom grusomhederne og blodet, men jeg er ikke bange for, hvad børn er bange for, de lever ikke på en solbeskinnet ø omgivet af nuttede dyr, børn er med i verden, og de hører og ser, hvad der sker omkring dem, vores bekymringer, angst og bæven bliver osse deres, og hver gang en voksen træder tilbage og undlader at tale om det, der er ondt, farligt, forfærdeligt, så er der helt sikkert et barn fra en ældre klasse, der træder til og maler tilværelsens skygger op.

Der er ingen vej udenom, der er kun veje ind, og biblen er en af dem.

LÆS OGSÅ: Sallies historier af Kim Fupz Aakeson er en moderne børnebogsklassiker

Så ja, at fortælle biblen og det bibelske for børn er at favne værket og tage det alvorligt. Abraham har faktisk tænkt sig at ofre sin søn, hvis Gud befaler det. Farao vil virkelig dræbe alle israelitternes nyfødte drengebørn. Og Jesus bliver sømmet på korset og hænger der til sin død. Hvis ikke mørket bliver fortalt, så blegner lyset, og det er der heldigvis masser af. Kald det kærlighed.

Teksten har været bragt i Sion-kirkens jubiluæmsskrift i efteråret 2021


Kim Fupz Aakeson med illustrationer af Signe Kjær: Barnets bibel

barnets bibel, kim fupz aakeson

I Barnets Bibel gendigter Kim Fupz Aakeson, en af Danmarks allerstørste børnebogsforfattere, 60 af de allervigtigste fortællinger fra både Det gamle og Det nye testamente i en smuk og gennemillustreret børnebibel, som både børn og voksne kan nyde.

Biblen har mange forskellige og fantastiske historier. Der er historier om brødre, der ikke kan komme overens med hinanden. Der er historier om konger, der frygter deres trone. Der er historier om krig, om magre køer, om trompeter, der vælter mure, om et land, der flyder med mælk og honning. Men først og sidst handler Biblen nok om kærlighed.

Barnets Bibel er en oplagt gavebog til dåb, konfirmation eller bare til højtlæsning for alle aldre.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Barnets Bibel online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.