Aktuelt Børnebøger Indefra Klassiske børnebøger

Kim Fupz Aakeson modtager Carlsenprisen 2022

Carlsenprisen 2022

”Tak for dig, Fupz! Du er et unikum i dansk børne- og ungdomslitteratur. Vi er stolte over at få lov at udgive bare en lille smule af alt det, du skaber,” sagde direktør for Carlsen, Christian Bach, da han uddelte prisen fredag eftermiddag.

Forfatter og manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson modtager Carlsenprisen 2022.

Prisen, der hylder børne- og ungdomslitteraturen, blev uddelt for første gang i 2017 i anledning af Forlaget Carlsens 75-års jubilæum. Tidligere prismodtagere tæller Sarah Engell, Line Kyed Knudsen, Sebastian Klein, Valhalla-skaberen Peter Madsen samt makkerparret bag hitbøgerne om Sallys far, Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Betyder noget særligt

”Fupz betyder noget helt særligt for os på Carlsen,” sagde Carlsens direktør, Christian Bach:

”Og Fupz betyder noget helt særligt for forældre, litteraturformidlere, dansklærere og ikke mindst: Børn og unge! Evergreens som Sallies historier og Didriksen detektiverne og nyklassikere som Mogens og Mahdi og nu ikke mindst Barnets bibel vækker igen og igen stor begejstring.

For Fupz mestrer virkelig balancen mellem humor og alvor. Han kan med få virkemidler, få ord, rive hjertet ud på læseren. Men han kan også få det til at slå hurtigere – og til nærmest at danse af begejstring.

Tak for dig, Fupz! Du er et unikum i dansk børne- og ungdomslitteratur. Vi er stolte over at få lov at udgive bare en lille smule af alt det, du skaber. Du har igennem mange år spillet en fuldstændig uvurderlig rolle i fornyelsen og udbredelsen af dansk litteratur til børn og unge. Og vi vil i øvrigt sætte pris på, hvis du gør det i mange, mange år endnu. Vi ved, at der er mange flere historier at fortælle.”

Det må være en fest

Kim Fupz Aakeson takkede bl.a. for prisen med en lille anekdote: ”En dag mødte min kone og jeg en børnebogsbibliotekar: ”Det der sker inde i dit hoved … det må være en fest,” sagde hun. Bagefter sagde min kone: ”Hun skulle bare vide, hvor kedelig du er”.”

Med Carlsenprisen følger et beløb på 50.000 kroner. Prisen uddeles en gang om året til et menneske, der med sit virke bidrager særligt til udviklingen og udbredelsen af børne- og ungdomslitteraturen i Danmark.

Kim Fupz Aakeson (f. 1958) er uddannet manuskriptforfatter på Den Danske Filmskole og har et hav af priser med sig i bagagen. Og nu endnu en – men hvilken en!

Læs mere her: