Billedbøger Carlsen

Maria Lundén modtager Carlsenprisen 2023

Illustration: Lillian Brøgger

“Man har svært ved at forestille sig, hvordan den danske billedbog ville have udviklet sig, hvis ikke Maria Lundén havde været inde over mange af dem,” sagde Carlsens direktør Kaya Hoff i sin tale.

Grafisk designer Maria Lundén modtager Carlsenprisen 2023.

Prisen, der hylder børne- og ungdomslitteraturen, blev uddelt for første gang i 2017 i anledning af Forlaget Carlsens 75-års jubilæum. Tidligere prismodtagere tæller Sarah Engell, Line Kyed Knudsen, Sebastian Klein, Valhalla-skaberen Peter Madsen, forfatter Kim Fupz Aakeson samt makkerparret bag hitbøgerne om Sallys far, Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Får det hele til at gå op

“Maria Lundén har i så mange år spillet en meget vigtig rolle for dansk børnelitteratur. Man har faktisk svært ved at forestille sig, hvordan den danske billedbog ville have udviklet sig, hvis ikke hun havde været inde over mange af dem,” sagde Carlsens direktør Kaya Hoff i sin tale til prismodtageren fredag eftermiddag på forlaget:

“Hun er den, der får det hele til at gå op i en højere enhed, og på den måde bliver hun den tredje skabende kraft, når man har hende med på et billedbogsprojekt. Man kan som redaktør sidde med et fantastisk manuskript og nogle mindst lige så fantastiske illustrationer og alligevel have svært ved at se, hvordan man skal få de to ting til at spille sammen. Men så hiver man fat i Maria, giver hende lov til at slå sig løs og være kreativ, og så har man pludselig et værk, som viser sig at være helstøbt på en måde, som man ikke havde set for sig.”

Livslang passion for bogen

Maria Lundén har en livslang passion for bogens form! Hun er uddannet fra Designskolen i København og har arbejdet med bogdesign i snart 40 år. Hun har siden 1988 drevet eget firma, Maria Lundén Grafisk Design, og er gennem mange år gæsteunderviser og censor på Designskolen i København og Kolding. Hun var i en årrække aktiv i Forening for Boghaandværk og medlem af komiteen Årets Bedste Bogarbejde.

Med Carlsenprisen følger et beløb på 50.000 kroner. Prisen uddeles en gang om året til et menneske, der med sit virke bidrager særligt til udviklingen og udbredelsen af børne- og ungdomslitteraturen i Danmark.

ILLUSTRATION: Lillian Brøgger


Maria Lundén har bl.a. lavet grafisk design på BJØRNEN:

Maria Lundén modtager Carlsenprisen 2023

Da Carli begynder i gymnasiet, bliver hun inviteret til puttemiddag hos drengene fra 3.g. Hun glæder sig, men det bliver ikke den aften, hun havde forventet. Hun oplever noget, der sætter sig i hende. Det er kun naturen og Carlis egne urkrafter, der kan få sårene til at hele igen. Bjørnen vågner.

LÆS OGSÅ: Carlsens billednoveller. Serie af stærke billedbøger til unge

Bjørnen er en del af serien CARLSENS BILLEDNOVELLER: Korte, illustrerede historier til unge skabt af nogle af de allerbedste forfattere og illustratorer.

Du kan købe Bjørnen online eller i din nærmeste boghandel.