Kategori: Børnebøger

📚 Giv læseglæden videre til nye generationer!

Her på siden har vi samlet artikler om læsning og børnebøger, der kan udvikle dit barns sprog og læseglæde. Vi guider til de nyeste børnebøger, klassiske børnebøger, billedbøger og højtlæsningsbøger. Og når de små begynder at kunne læse selv, så har vi tips til letlæsningsbøger og gode serier til begyndere.

Klik fx her, og se de nye børnebøger, der er på vej

Gode børnebøger for børn i alle aldre

Om dit barn er baby, 5 år, 12 år eller en anden alder, så er der børnebøger i alle afskygninger til alle aldre. Faktisk kan voksne også finde børnebøger spændende og leve sig ind i forunderlige universer. Voksne kan blandt andet komme med på rejsen ved at benytte sig af højtlæsning for sine børn, som giver en hyggelig stund sammen.

Børnebøger til babyer er et oplagt valg til en hyggestund. Der er blandt andet fantastiske børnebøger om følgende karakterer:

  • Plet
  • Alfons Åberg
  • Peter Pedal
  • Peter Kanin

Desuden findes der mange bøger med dyrelyde, farver eller med elementer, som babyen kan mærke på. Disse børnebøger er yderst anvendelige i forhold til at udvikle din baby eller dit barns sanser.

For lidt ældre børn er der også et hav af populære børnebøger, du kan læse for dine børn. Der er for eksempel bogserier, spændende karakterer som Mumitrolden og alle hans venner, skrevet af den finske forfatter Tove Jansson, og find-bøger, hvor dit barn kan gå på spændende eventyr og finde sjove figurer. Her på siden kan du blive guidet til at finde de bedste børnebøger til dit barn. Gå på opdagelse nu.

Læs også De bedste børnebøger til de 7-12-årige

Her er de klassiske børnebøger

“Der var så dejligt ude på landet. Det var sommer. Kornet var gult, og havren var grøn, og høet stod i stakke på engene. Storken gik rundt på sine lange, røde ben og snakkede ægyptisk, for det havde den lært af sin mor. Rundt om markerne og engene lå der skove, og inde i skovene var der dybe søer. Midt i solskin­net lå en herregård, omgivet af mure og dybe kanaler. Op ad mu­rene voksede høje skræppeblade, og der var lige så vildt derinde som i den dybeste skov. Her lå en andemor på rede for at ruge sine unger ud“.

Fortællingen her er naturligvis et af de mest kendte eventyr: Den grimme ælling af H.C. Andersen, som blandt andet kan findes i bogserien Mine første eventyr. Der findes efterhånden mange klassiske historier fra anerkendte forfattere. Når man tænker på klassiske børnebøger er det svært at komme udenom H.C. Andersen, Halfdan Rasmussen, Astrid Lindgren, Ole Lund Kirkegaard, Alberte Winding, Kim Fupz Aakeson og mange flere. Der er mange forfattere og bøger, som de yngste læsere kan dykke ned i. Pippi Langstrømpe, Orla Frøsnapper og Anker er bare nogle af figurerne fra de gamle klassikere.

Der er mange danske børnebøger, du kan læse højt for dine børn om alverdens emner. Der er dyrebøger, fantasy, serier og meget mere. Af kendte, danske børnebøger er der eksempelvis:

  • Bogserien om Sallys far af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen
  • Verdens 100 klammeste dyr af Sebastian Klein
  • Halfdan Rasmussens rim og remser

Inden for fantasybøger kommer vi ikke udenom Harry Potter, der tog os alle med storm i slutningen af 1990’erne. I forlængelse af det kan du også kaste dig over bøgerne om Artemis Fowl, som er endnu et spændende fantasyunivers. Bogserien er skrevet af den irske forfatter Eoin Colfer, som blander elementer af både krimi, science fiction og fantasy. I denne verden møder vi feer, men hvor forståelsen af figuren er vendt på hovedet. Feerne viser sig nemlig at være onde.

Læs også 20 danske børnebøger, du skal læse med dit barn

Fortæl gode historier for dine børn med godnathistorier

En godnathistorie er god for alle børn. Efter en travl dag i skole og med fritidsaktiviteter er børnebøger og højtlæsning det ideelle valg til at falde til ro på. Der er faktisk forskning, der viser, at de børn, der får læst godnathistorier højt, udvikler et større ordforråd. For i skrevne historier er der mange unikke ord, sammenlignet med de ord, der bliver benyttet i daglig tale. Det hjælper desuden til at tale og skrive med store variation. Inden for bøgernes verden, er der mange gode børnebøger, der kan være med til at udvikle børn i alle aldre.

Læs også Selvfølgelig har 10-12-årige børn også brug for godnathistorier

I mange børnebøger er der også gode fortællinger, der har et godt budskab eller en morale. På den måde kan vi børn – også voksne – lærer noget af en god historie. Der er både sjove børnebøger, smukt illustrerede børnebøger og generelt hele tiden nye læseoplevelser. Der er en verden af oplevelser inden for børnebøger.

Her hos Bog.dk kan du holde dig opdateret på det nyeste inden for børnebøger, og få overblik over, hvad der allerede findes af fantastiske fortællinger, og hvad der kommer. Gå på eventyr i vores spændende artikler inden for børnenes verden nu.