Børnebøger Bøger til unge Carlsen

Verdens farligste kriminelle vidunderbarn. Artemis Fowl kan blive det næste store hit

Verdens farligste kriminelle vidunderbarn. Artemis Fowl kan blive det næste store hit

Mens nogle børn drømmer om at bygge deres eget lyssværd eller få en helt speciel skoleindkaldelse via ugle, drømmer Artemis Fowl om at blive verdens klogeste – og yngste – kriminelle vidunder.


Det kriminelle vidunderbarn Artemis Fowl har i snart 20 år været et noget særpræget forbillede for unge læsere. Hvorfor? I artiklen her kan du læse mere om Eoin Colfers bogserie og måske forstå, hvorfor mange har spået Artemis Fowl til at blive det næste store seriehit! I år kommer der nemlig både nye udgaver af bøgerne OG en film til det store lærred.

Verdens farligste kriminelle vidunderbarn. Artemis Fowl kan blive det næste store hit
Fra filmplakaten til den første Artemis Fowl-film fra Disney

Grund #1 – Det er svært ikke at holde med superskurken Artemis Fowl

Artemis Fowl er snedig, udspekuleret, egoistisk, rebelsk – og så har han en ærgerlig tendens til at kidnappe forholdsvis uskyldige feer. Men på en eller anden måde indgyder Artemis Fowl alligevel læserene respekt, æresfrygt … og ren og skær pageturning interesse.

For mens det nok er de færreste, der bifalder Malfoys snerrende, sarkastiske kommentarer i Harry Potter-bøgerne, så kan man ikke dy sig for at grine tilfredsstillende, når Artemis sabler en bedrevidende voksen ned med en skarp replik. Og selvom de fleste krymper sig, når Svend fra Toy Story agerer verdenshersker med sine legetøjssoldater, så kan man ikke andet end at heppe på, at Artemis opnår, hvad Svend end ikke i sin vildeste fantasi kunne forestille sig.

LÆS OGSÅ: Få en smagsprøve på bogen bag filmen om Artemis Fowl

Selvom Artemis Fowl til tider tager nogle moralsk tvivlsomme beslutninger, så besidder han en kvalitet, som man bestemt ikke skal kimse ad. Han er nemlig dejlig fejlagtig og underligt sympatisk. Under det kolde ydre og bag den skalasprængende IQ gemmer der sig et 12-årigt barn, der bakser med en overraskende nobel natur – men også tårnhøje ambitioner. Og hvad gør man, når de to personlighedstræk ikke altid harmonerer? Læs, læs, læs – og find ud af det!

Verdens farligste kriminelle vidunderbarn. Artemis Fowl kan blive det næste store hit

Grund #2 – Eoin Colfer har skabt et forunderligt og fantastisk univers

Der er i skrivende stund otte bøger i Artemis Fowl-serien. (Foruden spinoff-titlen ”The Fowl Twins”, der fokuserer på Artemis’ to yngre brødre, der på trods af, at de er som nat og dag for hinanden, begge utvivlsomt stammer fra den ganske unikke Fowl-genpulje.) Den irske forfatter, med det distinkte navn Eoin (udtales Owen, hvordan ellers?) Colfer, udgav den første bog tilbage i 2001.

I første bog, Artemis Fowl, bliver vi for første gang introduceret til det kriminelle vidunderbarn, hvis beskedne og beherskede plan blot indebærer at kidnappe en fe og afpresse den højteknologiske og magiske underverden. Et simpelt kup, ikke sandt? Selvfølgelig bliver situation hurtigt meget kompliceret, og Artemis må bruge al sin snilde og knivskarpe vid til at udrede denne første af mange, mange klemmer.

Det handler om mere end blot penge; det handler om familie, ære, den russiske mafia og, måske, hele verdens skæbne. Småting for et geni som Artemis Fowl.

Ved Artemis’ side står, som en anden vogtende golem, den dødbringende og evigt loyale Butler, endnu en karakter med langt mere dybde end hvad hans rolle-afslørende navn kunne antyde. Butler fungerer skiftevis som menneskeligt skjold, chauffør, værge og Jesper Fårekylling. Hans gradvise indflydelse på Artemis’ opsvulmede ego er langt fra ubetydelig og bestemt en af grundene til, at det er intet mindre end en fryd for selv den mest kritiske læser at følge med i det unge genis udvikling fra antihelt til helstøbt helt.

Verdens farligste kriminelle vidunderbarn. Artemis Fowl kan blive det næste store hit

Og man skal bestemt heller ikke undervurdere Kaptajn Holly Short (den uheldige fe, som Artemis kidnapper – en sigende start på et turbulent venskab) fra Nedre Imperiums Sikkerhedspoliti, der er det lettere naive men moralsk rendyrkede anker til Artemis’ fandenivoldske fregat.

Dette blot et par af de farverige karakterer, der er at finde i Artemis Fowls forunderlige univers.

Grund #3 – Nu kommer der endelig en filmatisering

Siden verden stiftede bekendtskab med Artemis Fowl for knap 20 år siden, har læsere verden over presset på for en filmatisering af bøgerne. Og til trods for adskillige forsinkelser i årenes løb kan fans nu glæde sig over, at universet langt om længe – efter mange en fans kampråb og underskriftindsamling – er blevet realiseret på det store lærred.

Spækket med Hollywoodstjerner og med selveste Sir Kenneth Branagh bag roret kan man vist roligt sige, at der er lagt op til den helt store filmoplevelse. Vi er allerede begyndt at tælle dagene til den 28. maj, hvor vi skal se Artemis Fowl-universet overført til film.Bøgerne om Artemis Fowl af Eoin Colfer

I forbindelse med filmatiseringen af bøgerne genudgives Eoin Colfers bøger om Artemis Fowl med nye flotte forsider – få overblik over serien her.

Artemis Fowl

Artemis Fowl, Eoin Colfer

Artemis Fowl er første bind i en spændende fantasyserie om spioner og superskurke.

12-årige Artemis Fowl er superintelligent og et kriminelt vidunderbarn. Men selv Artemis kommer på dybt vand, da han kidnapper feen kaptajn Holly Short fra Nedre Imperiums Sikkerhedspoliti for at forøge familieformuen med et ton fe-guld i løsepenge.

Artemis tror, at han har styr på feerne, men i modsætning til feer i eventyrerne er disse feer svært bevæbnede og dødsensfarlige.

Og feerne har bestemt ikke tænkt sig, at lade Artemis gennemføre sin plan …

Fra ca. 12 år.

Du kan købe Artemis Fowl online eller i din nærmeste boghandel.


Artemis Fowl og det arktiske intermezzo

Artemis Fowl, Artemis Fowl og det arktiske intermezzo, Eoin Colfer

Verdens farligste kriminelle vidunderbarn er tilbage i anden bog i serien om Artemis Fowl!

En dag modtager Artemis en foruroligende mail fra sin far, der er blevet kidnappet af den russiske mafia.

Artemis stormer afsted for at komme sin far til undsætning, men på vejen bliver han stoppet af kaptajn Holly Short fra fe-politiet.

Artemis indser, at hvis han skal gøre sig håb om at redde et af de få mennesker, han elsker, er han nødt til ikke blot at indstille krigen mod feerne men også slutte sig til dem. Kun sammen har de en chance for at besejre deres fælles fjende.

Du kan købe Artemis Fowl og det arktiske intermezzo online eller i din nærmeste boghandel.Artemis Fowl og evighedskoden

Artemis Fowl, Eoin Colfer, Artemis Fowl og evighedskoden

Tredje bog i den hæsblæsende og morsomme serie om Artemis Fowl.

Egentlig havde Artemis Fowl tænkt sig at blive lovlydig … Men altså først når han har fået solgt C-terningen, en supercomputer bygget med stjålen feteknologi!

Desværre går alt langt fra som planlagt, da forhandlingerne med en magtfuld forretningsmand går i vasken, og Artemis’ loyale ven og bodyguard, Butler, bliver dødeligt såret.

Så selvom Artemis nødigt vil indse det, må han endnu en gang have hjælp af feerne. Det kræver nemlig intet mindre end et mirakel – tilsat en god portion femagi – at redde Butler.

Du kan købe Artemis Fowl og evighedskoden online eller i din nærmeste boghandel.