Den bedste måde at slutte dagen på

Jesper Roos Jacobsen er en af de mange sjove forfattere, der står bag Grydeklar – en samling af godnathistorier, der sender børnene til drømmeland med latterkramper. Her fortæller forfatteren, hvorfor godnathistorier og grin er den bedste måde at slutte dagen på.

af Jesper Roos Jacobsen

Der findes gode og dårlige dage for os alle. Lidt for travlt på jobbet, bussen, der aldrig kom, lasagnen, som brændte på. I børnehøjde kunne det være lidt for mange lektier, sår på knæet til fodbold, legeaftalen, som gik i vasken. Uanset hvad, så har disse ting det med at dukke op, når det er puttetid. Tænderne er børstet, sulten, der altid dukker op ved sengetid er stillet, og tøjet er lagt frem til i morgen. Så ligger man der med sit barn, som skal sove, og så kommer tingene lige så stille.

”Henne i skolen i dag, var der en, som sagde, at jeg ikke måtte være med til fangeleg …”

Som far og mor lytter vi, taler til ro og giver et par gode råd med på vejen. For det er det, det handler om ved sengetid. Ro og tryghed og en tro på, at det hele nok skal gå. Og nattesøvnen skal klares, så barnet er klar på en ny dag.

Og der er mange måde at gøre det på, det der med putning. Grinet er måske ikke det, de fleste tænker ind i kabalen. Hvorfor ruske op i barnet, som måske allerede har gabt et par gange under tandbørstningen? Denne anbefaling om at grine før sengetid er på ingen måde baseret på videnskabelig undersøgelse. Ingen hjernescanninger af børn, som har grinet, fnist eller klukket før sengetid. Til gengæld har vi alle prøvet at grine så voldsomt, at det var svært at holde under kontrol. Mindre kan dog også gøre det, men hvordan var det så lige, man havde det bagefter? Man er lidt mere slap i hængslerne og ser lidt lysere på tilværelsen.

Selvfølgelig kan man også vælge, hvis man er heldig, at hive guitaren frem og spille yndlingssangen for barnet. Man kan læse bøger om kaniner, som vil sove, lave yogaøvelser og hvad, der ellers findes af forslag til at få barnet til at lukke øjnene.

Men med Grydeklar vil vi godt slå et slag for det gode grin før sengetid. Der er platte, groteske og lune historier, som forhåbentlig vil kalde på grin, fnis og kluk – fordi det at grine er det sjoveste, man kan lave med far og mor, og fordi det gør, at dagen måske ikke har været helt så slem alligevel. Og kan man tænke sig en bedre måde at slutte dagen på?


Grydeklar – Godnathistorier, der får børn til at smile i søvne

Grydeklar

Godnathistorier, der får børn til at grine i søvne

Grydeklar er en samling gakkede, bizarre og platte historier, der kalder på grin. Hør historier om verdens kedeligste dreng, pigen, der fandt en statsminister i baghaven og forklaringen på, hvorfor man i virkeligheden prutter.

Godnathistorier med grinegaranti fortalt af nogle af Danmarks sjoveste forfattere.

Fra ca. 6 år 

LÆS OGSÅ: Gakkede godnathistorier med grinegaranti! Læs en historie fra Grydeklar

Du kan købe Grydeklar online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.