Børnebøger Bøger til godnatlæsning Carlsen Højtlæsning Inspirationslister og guides

En overlevelsesguide til forældre, der skal læse den samme godnathistorie for 117. gang

Carlsens godnathistorier, højtlæsning, godnathistorie, godnathistorier, børnebog, børnebøger

Mangler du en overlevelsesguide til at komme igennem godnatlæsningen? Du er ikke den eneste…derfor får du her nogle tips og tricks til, og idéer til nye bøger.

Igen og igen og igen, forfra, bagfra og så en gang til. Du har prøvet, men der er tilsyneladende ikke noget at gøre. Familiens yngste har det med at forelske sig én i bog (eller måske et par udvalgte favoritter), som du nærmest kan citere i søvne, og som I troligt har læst hver eneste aften i noget, der føles som en evighed.

Kære ihærdige, højtlæsende forælder… Læsning inden sengetid er helt genialt, og du ved helt sikkert allerede, at kvalitetstid med en god historie både styrker dit barns sproglige udvikling og ordforråd og sænker jeres stressniveau i en travl hverdag.

LÆS OGSÅ: Dejlige bøger til børn på 3 år. Perfekt til godnatlæsning og højtlæsning.

LÆS OGSÅ: Fem minutter i godnat: Korte historier til sengetid, læsetid – eller bare altid

MEN når du begynder at få dybe rynker i panden, når junior insisterer på at høre sin yndlings godnathistorie for 117. gang, kan du prøve at tage følgende overlevelsesguide med syv strategier i brug.

God læselyst!


Overlevelsesguide

1. Tag en dyb indånding

Så langt, så godt! Brug et kort øjeblik på at nyde, at den sværeste del af putterutinen (forhåbentlig) er forbi. Nattøjet er på, tænderne er børstet, bogen er fundet. Pyha!

2. Gør højtlæsningen til en leg

For at peppe tingene lidt op kan du prøve at gøre aftenens godnatlæsning til en lille leg, hvor dit barn skal stoppe dig, hver gang du erstatter et af ordene i historien med et fjolleord, der slet ikke passer ind. Det er overraskende sjovt, og historien tager pludselig helt en ny drejning. Hvis det er en bog, som I begge kender godt, kan du også prøve at starte en sætning og så lade dit barn afslutte den.

3. Gå på opdagelse i illustrationerne

Mange børnebøger indeholder fantastiske illustrationer, som er sjove at gå på opdagelse i. Kig godt efter – måske er der noget, I ikke har lagt mærke til før? Er der noget, der går igen på flere sider? Hvilke farver er der brugt? Er der noget, I synes, der er særligt sjovt, flot eller mærkeligt?

4. Lad dit barn fortælle historien

Har du brug for en lille pause? Prøv at lade dit barn genfortælle historien efter bedste evne – vær forberedt på vilde plottwists og sidehistorier. Eller måske en helt ny slutning?

5. Brug din stemme

Det kan være, at du allerede er en sand mester i at lave forskellige stemmer, når du læser højt … måske er det ikke liiige din spidskompetence. Prøv det af – måske ender det med, at både dig og dig barn får massive latterkramper, når kongen med mussestemmen eller grisen med dialekt slår sig løs. Øvelse gør mester!

6. Når du bare ikke kan mere …

Der kommer et tidspunkt, hvor selv den bedste højtlæser knækker. Så er det tid til at indgå et kompromis. Gå med til at læse bogen endnu engang, hvis I også læser en ny bog (som du må vælge) bagefter. Med lidt held og alle fingre, arme og ben krydsede, kan du få sneget en ny favoritbog ind i varmen.

7. Det varer ikke ved (snøft!)

Når du bliver bedt om at læse den samme bog for 117. gang, så kan det hjælpe at huske på, at det der med højtlæsning ikke varer evigt – desværre. Før du får set dig om, er din lille dreng eller pige slet ikke så lille mere. Nyd samværet inden puttetid og højtlæsningshyggen med jeres favorithistorier, mens du kan.… og hvad skal vi så læse næste gang?


Fortællingen om Peter Kanin

Denne flotte billedbog er den allerførste historie om Peter Kanin i den originale og uforkortede udgave.

I fortællingen møder vi Peter og hans familie for første gang.

Og selvom Peter gør alt, hvad han kan, for at være en artig kanin, går det naturligvis galt, da han ender i hr. Suhrs have, der er fuld af de lækreste grøntsager …

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Fortællingen om Peter Kanin online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 26 april.Sallys far bliver youtuber

Sallys far har altså et problem. Sally synes nemlig, det er sjovere at se YouTube-videoer end at høre på hans historier. Derfor beslutter Sallys far sig for at kaste sig ud i en ny karriere.

Nu vil han være youtuber, og han går i gang med alt fra irriterende pranks og ækle pizzaer til tåkrummende dansevideoer. Men som det altid er med Sallys far – så er det ikke nødvendigvis en særlig god idé.

Sallys far bliver youtuber er en del af den populære billedbogsserie om Sallys far af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Sallys far er en dårlig taber online eller i din nærmeste boghandel.5 minutter i godnat – Disney dyrevenner

I Fem minutter i godnat – Disney dyrevenner får du tolv søde og sjove historier fyldt med skønne illustrationer med de elskede dyrevenner fra Disney og Pixar. Du kan blandt andet møde Stampe, Doggi, Stitch, Aristocats og de 101 dalmatinere.

Fem minutter i godnat er små historier, der passer perfekt til godnatlæsningen – eller til alle andre tidspunkter på dagen, hvor der lige er fem minutter tilovers.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Fem minutter i godnat – Disney dyrevenner online, eller i din nærmeste boghandel.
Læs også

Katrine Rønn Arnhem: God søvn, glade børn

God søvn, glade børn

Forstå dit barns søvnmønster, gør det, der virker – og skab en tryg og rolig puttesituation. Opnå frihed til at gøre det, der virker for dit barn, uden at tro, at du giver det dårlige vaner.

I denne bog kan du blive klogere på, hvorfor børn kan have svært ved at falde i søvn, og få Babyterapeutens (søvnekspert Katrine Arnhem) allerbedste og gennemtestede råd til, hvordan man nænsomt og effektivt forbereder sit 0-5-årige barn på søvnen og hjælper det til at sove. 

Udover grundige guides til børns søvnmønstre de første fem år, giver Katrine Arnhem praktiske råd til at løse de typiske søvnproblematikker, og hun viser, hvordan man kan bruge massage, akupressur og zoneterapi til at berolige barnets nervesystem inden sengetid. 

Du kan købe God søvn, glade børn af Katrine Arnhem hos fx. Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.
Højtlæsning, børnebog, børnebøger, godnatlæsning, læse højt, godnathistorie, overlevelsesguide

Leder du efter flere anbefalinger til gode bøger, der passer perfekt til en god omgangs højtlæsningshygge? Se oversigten over alle vores inspirationslister og guides her eller find en oversigt over alle vores bøger på carlsen.dk