højtlæsning

Det er hyggeligt at læse sammen og det skaber både nærhed og styrker børns ordforråd og sprog. Det er ikke altid lige let at få de yngste børn til at koncentrere sig om bøgerne i en travl hverdag med mange andre tilbud.

Prøv at tage hul på læsningen med en god historie, der kan få smilet frem og måske endda give både børn og voksne grineflip.

Her kan du få inspiration til nye, humoristiske og hjertevarme bøger bl.a. fra Kim Fupz Aakeson og Thomas Brunstrøm. God fornøjelse og læselyst

Gode bøger til højtlæsning med masser af humor

Tofslen og Vifslen kommer til Mumidalen

Tove Janssons historie fra 1948 fra Troldkarlens hat om savn, glæde, og hvad der egentlig har værdi, er her fortolket som billedbog af Cecilia Davidsson, Alex Haridi og Maya Jönsson. Tofslen og Vifslen kommer til Mumidalen er en smuk billedbog og en del af serien om klassiske fortællinger fra mumidalen til mumifans.

En morgen ankommer to små gæster til mumihuset: Tofslen og Vifslen. De har en taske med, der indeholder noget specielt, som ingen andre må se. Snart efter dukker også den uhyggelige Murren op. Hun siger, at hun er ejeren af taskens hemmelige indhold. Hvordan skal Mumitrolden finde ud af, hvem der har ret? Og hvad er det, der gemmer sig i tasken? Det bliver en mindeværdig sensommer i Mumidalen.

God fra ca. 4 år.

Du kan købe Tofslen og Vifslen kommer til Mumidalen online eller i din nærmeste boghandel fra 1. marts.
Alberte i børnehave (1) – En dum dag

Alberte i børnehave, En dum dag, Line Kyed Knudsen, Jan Solheim, børnehave, børnehavebarn, børnehavebog

Øv altså, hvor er det bare en dum dag!

Sådan har Alberte det i hvert fald i dag. Der er slet ikke noget, der er hverken sjovt eller rart.

Heldigvis er der dog andre i børnehaven, som har en god dag, og som hjælper Alberte til at glemme, at hun faktisk er lidt sur.

Første bog i serien Alberte i børnehave.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Alberte i børnehave (1) – En dum dag online eller i din nærmeste boghandel.Alberte i børnehave (2) – Jeg vil kun lege med Sofia

Alberte i børnehave, Jeg vil kun lege med Sofia, Line Kyed Knudsen, Jan Solheim, børnehavebog, børnehavebarn,

Alberte og Sofia er rigtig gode venner, og hvis det stod til Alberte, brugte de to alt deres tid sammen i børnehaven.

Men Lærke kommer hele tiden og vil lege med. Hvorfor kan hun ikke se, at Alberte og Sofia lige leger så godt uden hende?

Det er ikke nemt at skulle dele sin bedste veninde. Alligevel finder Alberte snart ud af, at det måske alligevel er meget sjovt at være tre.

Anden bog i serien Alberte i børnehave.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Alberte i børnehave (2) – Jeg vil kun lege med Sofia online eller i din nærmeste boghandel.Alberte i børnehave (3) – På tur

Alberte i børnehave, Line Kyed Knudsen, Jan Solheim, børnehave, børnehavebarn, børnehavebog

Børnehaven skal på tur til zoo, og Alberte glæder sig helt vildt meget!

Men turen til zoo er lang. De skal både med tog og bus og også gå et lille stykke, hvor de skal passe på trafikken.

Pludselig glæder Alberte sig slet ikke lige så meget til at komme i zoo. Tværtimod bliver hun faktisk lidt ked af det, for der er så meget, der kan gå galt …

Tredje bog i serien Alberte i børnehave.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Alberte i børnehave (3) – På tur online eller i din nærmeste boghandel.Alberte i børnehave (4) – Du lyver!

Alberte i børnehave, Du lyver! Line Kyed Knudsen, Jan Solheim, børnehave, børnehavebog, børnehavebarn,

Alberte møder en sød hund på vej til børnehave, og hun fortæller derfor alle sine venner om den.

Lærke fra børnehaven fortæller, at hun også har en hund, og Alberte tager med Lærke hjem for at se den. Men der er slet ingen hund hos hende.

Lyver Lærke?

Fjerde bog i serien Alberte i børnehave.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Alberte i børnehave (4) – Du lyver! online eller i din nærmeste boghandel.Alberte i børnehave (5) Jeg er bange!

Alberte i børnehave (5) - Jeg er bange!

Alberte er slet ikke glad for uhyggelige ting!

Børnehaven skal fejre halloween, og alle glæder sig. Undtagen Alberte, som bliver bange ved tanken om spøgelser og store edderkopper.

Faktisk så bange, at hun slet ikke vil med til den dumme fest.

Femte bog i serien Alberte i børnehave.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Alberte i børnehave (5) – Jeg er bange! online eller i din nærmeste boghandel.De bedste historier om Prop og Berta

Lækker højtlæsningsbog med de to populære karakterer Prop & Berta! Bogen indeholder fire originale historier af Bent Solhof samt tre helt nyskrevne historier af Kim Ace. 

Tag med ind i skoven, og mød Tyttebøvserne, heksen Fullatrix, Bukserysterbanden og alle de andre i dette hyggelige og fantasifulde univers. 

Bogen indeholder også sort-hvide illustrationer, både de originale af Mâris Putnins samt nye tegnet af Rasmus Andreasen.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe De bedste historier fra Prop & Berta online eller i din nærmeste boghandel.
Masser af dinosaurer – med 22 lydknapper

Lær dinosaurerne at kende i denne store papbog, der indeholder 22 forskellige lyde.

På hvert opslag skal barnet finde forskellige dinosaurer, dinosauræg, træer og meget mere og trykke på de lydknapper, der passer til.

Fra ca. 12 måneder.

Du kan købe Masser af dinosaurer – med 22 lydknapper online eller i din nærmeste boghandel.

Hvor er julepøllerne?

Det begynder at lugte lidt af jul! Pøllemanden og alle hans pøllevenner skal bringe gaver ud til børn over hele verden. Men julepøllerne bliver hele tiden væk og gemmer sig de underligste steder. Hjælp med at finde Snepølle, Prutte-Ruth, Pebermyntepølle og alle de andre julepøller, så julen bliver reddet. En sjov søg og find-bog for hele familien med bonusopgaver af varierende sværhedsgrader på de sidste sider.

Pøllerne er som sædvanlig med på den værste. De er altid klar til at flyde med strømmen for at se, hvor det næste skyl bringer dem hen!

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Hvor er julepøllerne? online eller i din nærmeste boghandel.

Hvor er bondegårdspøllerne?

Tag med på eventyr rundtomkring i verden i denne stinkende sjove søg og find-bog for hele familien. Prøv, om du kan finde de seks meget specielle bondegårdspøller på hvert opslag, når de fx giver den gas på campingpladsen, spiller minigolf og går amok i zoo. Glæd dig til at møde Cocktailpølle, general Flæsk og alle de andre pøller, der elsker at gemme sig de underligste steder. På de sidste sider er der løsninger og en masse sjove ekstraopgaver med varierende sværhedsgrader.

Pøllerne er som sædvanlig med på den værste. De er altid klar til at flyde med strømmen for at se, hvor det næste skyl bringer dem hen!

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Hvor er bondegårspøllerne? online eller i din nærmeste boghandel.

Bare numser på krydstogt

Mira skal på krydstogt med mor, far og katten Lakrids. Hun er meget spændt, for hun har aldrig set så stort et skib før! Det er som et flydende hotel, og Mira skal sove i en ægte kahyt! Ombord på skibet er der både restauranter, butikker, en pool og et diskotek. Dansetruppen “Los Baros Numsos” skal optræde om aftenen, og Mia skal fejre sin fødselsdag ombord. Lyder det ikke som en god tur?

Skøn og underholdende billedbog fyldt med bare numser og nøgne kroppe, der vil sætte samtaler om kroppen i gang mellem barn og voksen. Hvorfor ser vi ud, som vi gør, og hvordan italesætter man det?

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Bare numser på krydstogt online eller i din nærmeste boghandel.

Kære Mumitrold

Mumitroldens bedste ven, Mumrikken, har efterladt en særlig overraskelse til Mumitrolden i postkassen: en skattejagt! 

Tag med Mumitrolden rundt i Mumidalen på jagt efter ledetråde. Find kuverter med breve fra alle de velkendte karakterer i Mumidalen, postkort fra Mumifar, en bog fra Lille My, en pandekageopskrift fra Mumimor og meget, meget mere!

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Kære Mumitrold online eller i din nærmeste boghandel.

Krop og krudtugler

Krop & krudtugler sætter med remser, leg og bevægelse gang i sprog og små kroppe! Bogen kigger ind i kroppen og fortæller om alt fra tarme, knogler og hjerne til følelser og sanser, så det bliver sjovt at lære alt det seje, sjove og forunderlige, kroppen kan.

Bogen er både velegnet til brug i daginstitutionen, men også derhjemme, og stimulerer kroppen, sproget og motorikken.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Krop og krudtugler online eller i din nærmeste boghandel.

Du må ikke åbne

En skøn, interaktiv billedbog for de små om en flok dyr i zoo, der godt kan lide at smutte ud af indhegningen og gå på eventyr – og gemme sig.

Bogen skal rystes, lyset skal ‘tændes’, bogen skal vendes på hoved og mange andre sjove ting, der gør fortællingen levende for barnet.

Og til sidst skal alle dyrene tilbage til zoo og hygge sig.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Du må ikke åbne! online eller i din nærmeste boghandel.

7 julehistorier

7 julehistorier – godter og gaver til alle ugens dage er en samling af klassiske, sjove og hjertevarme julehistorier af populære danske forfattere og stærke brands. 

Her er nok til at få hele familien i julestemning med bl.a. Anker, Rasmus Klump, Mumitroldene og mange andre skønne karakterer.

Fra ca. 3 år

Du kan købe 7 julehistorier – godter og gaver til alle ugens dage online eller i din nærmeste boghandel.


Ingen jul uden bedstemor

Nissefar og Lille Morten har travlt op til jul.

De skal hente Bedstemor, så hun kan fejre julen sammen med hele nissefamilien i Kæmpehøjen.

Men turen går ikke helt som planlagt …

Bogen er tegnet og skrevet af Carla og Vilhelm Hansen, der står bag historierne om Rasmus Klump. 

Du kan købe Ingen jul uden bedstemor online eller i din nærmeste boghandel.Maria føder et barn

Maria føder et barn genfortæller Kim Fupz Aakeson med humor og sprogligt overskud en af de mest kendte fortællinger fra Biblen – juleevangeliet. 

Maria er forelsket og forlovet med Josef, de skal giftes, og alt er som det skal være. Indtil ærkeenglen Gabriel viser sig for hende og siger: “Du skal føde et barn. En søn. Et menneskebarn.” Men hvordan kan det gå til, når Maria aldrig har været sammen med en mand? 

“Den søn du skal føde, er Guds søn, Himlens søn,” forklarer ærkeenglen Gabriel hende. Den er Maria med på, men hvad skal hun dog sige til Josef?

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Maria føder et barn online eller i din nærmeste boghandel.

Den store pakkekrig

De voksne siger altid, at julen er børnenes fest. Det kan være svært at se nogle gange i min familie.

Det er ikke alt ved julen, Nanna er vild med. At hente juletræ, spise flæskesteg og få gaver er alt sammen gode juletraditioner.

Pakkeleg er til gengæld den værste juletradition overhovedet. For pakkeLEG kan meget hurtigt blive til pakkeKRIG, når ens familie er verdens dårligste tabere! 

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Den store pakkekrig online eller i din nærmeste boghandel.

Bare numser på camping

Mira skal på campingferie med mor, far og katten Lakrids. Hun glæder sig til at sove i en campingvogn, men far vil gerne campere ”rigtigt” og sove i shelter i skoven. Det er bare lidt uhyggeligt, og pludselig bliver Lakrids væk?!
Skøn og underholdende billedbog fyldt med bare numser og nøgne kroppe, der uden tvivl vil sætte samtaler om kroppen i gang mellem barn og voksen.

Hvorfor ser vi ud, som vi gør, og hvordan italesætter man det? Billedbogen kommer omkring det hele på en humoristisk måde og fungerer også som en glimrende “almindelig” billedbog om at tage på campingtur med mor og far.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Bare numser på camping online eller i din nærmeste boghandel.
Grydeklar – Godnathistorier, der får børn til at smile i søvne

Grydeklar, godnathistorier,

Den ultimative samling af gakkede, bizarre og platte historier, der garanterer grin!

Læs bl.a. historien om verdens kedeligste dreng, om pigen der fandt en statsminister i baghaven, og om, hvorfor man i virkeligheden prutter.

Godnathistorierne i Grydeklar er fortalt af nogle af Danmarks sjoveste forfattere.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Grydeklar online eller i din nærmeste boghandel.


Kaptajn Skumskæg og katteøens forbandelse

Kaptajn Skumskæg vil stadig gerne være den farligste sørøver på de 13 verdenshave.

Og denne gang er der en ganske særlig ø, som dukker op i hendes kikkert. En ø med en ganske særlig skat. Men skumskuden er ikke det eneste skib, der ligger til land ved øen … 

Fra ca. 5 år.

Du kan købe Kaptajn Skumskæg og katteøens forbandelse online eller i din nærmeste boghandel.


Ringo (4) – Ringo må ikke cykle uden hænder

Ringo må ikke cykle uden hænder. Han må heller ikke bade uden badevinger. Det er alt sammen for en sikkerheds skyld.

Derfor synes Ringo også at fars cykelhjelm skal repareres, så han kan cykle med den. For en sikkerheds skyld.

Det får selvfølgelig komiske konsekvenser.

Endnu en gang spidder Martin Sommer de kære forældres lidt dobbeltmoralske tilgang til børns opdragelse – naturligvis med humor og varme.

Fra ca. 5 år.

Du kan købe Ringo (4) – Ringo må ikke cykle uden hænder online, eller i din nærmeste boghandel.


Sallys far får fodboldfeber

Sallys far vil virkelig gerne have, at Sally starter til fodbold, og heldigvis siger hun ja. Men hun når knap nok at starte, før fodboldfeberen rammer far. Han køber helt vildt meget udstyr, hepper højere end alle de andre forældre, og han blander sig i trænerens taktik. 

Det viser sig, at Sally faktisk er ret god til fodbold, selvom far går langt mere op i det, end hun selv gør. Faktisk bliver far så ivrig, at han ender med at spænde ben for både Sally og sig selv.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Sallys far får fodboldfeber online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Hvad fanden er et bandeord?

Hvad fanden er et bandeord

Fra forfatteren til Sallys far-bøgerne kommer denne hylende morsomme bog om alle de grummeste, grimmeste og slemmeste ord, du kan forestille dig!

Læs blandt andet om bandeordenes historie, de mest brugte bandeord og udtryk og bandeord i andre lande.

Og så lærer du ikke mindst hvordan du selv opfinder dine helt egne bandeord!

Fra ca. 7 år.

LÆS OGSÅ: Ny podcast lærer dig at bande bedre

Du kan købe Hvad fanden er et bandeord? online eller i din nærmeste boghandel.


To på ti (3) – Et mysterie med bid i

Hans og Grete (nej ikke dem fra eventyret) får en hund af deres bedstefar. Herman er ikke som andre hunde, og han er ret ustyrlig, men tvillingerne elsker ham alligevel. 

Kort tid efter er der ballade i det lille villakvarter. Et eller andet bæst har gravet alle fru Jørgensen blomster op og har ædt Murer-Hennings kaniner. Alle naboerne er overbevist om, at det er Herman, der er skyld i det hele. Tvillingerne går straks på jagt efter den rigtige kanindræber. De må bevise hundens uskyld!  Men så kommer Hans i tvivl. Er han virkelig er så uskyldig, som de tror?  

Fra ca. 7 år.

Du kan købe To på ti (3) – Et mysterie med bid i online eller i din nærmeste boghandel.
højtlæsning

Brug for mere inspiration? Se også syv fede bøger til de 5-årige