Aktuelt Historiske romaner Skønlitteratur

Første bind i Xiania-trilogien: Et glamourøst og beskidt drama om jazztidens Oslo

Første bind i Xiania-trilogien: Et glamourøst og beskidt drama om jazztidens Oslo

Den anmelderroste forfatter Lotta Elstad er aktuel på dansk med første roman i trilogi, hvor hvert bind følger en ny karakter fra det samme univers. I Xiania 1: Klara møder vi en ung kvinde på vej til Kristiania i forsøget på at redde sit liv med en illegal abort.

Xiania 1: Klara er Norges svar på Babylon Berlin. En stinkende, fattig, pulserende underverden a la den, som udspiller sig i den samme kaotiske periode i tiden op til 2. Verdenskrig.

Året er 1922. Klara tager toget fra en lille norsk flække til storbyen Kristiania (Xiania) for at håndtere en uønsket graviditet. Hun bliver en del af den sammensatte verden omkring Madam Zavarella i slummen Vaterland – i dag et multikulturelt kvarter i Oslo-området Grønland.

Romanen Xiania 1: Klara er et portræt af en fattig ung kvindes møde med et sydende Kristiania. Da Klara mange uger senere vågner op efter en illegal abort, møder hun en farverig, excentrisk flok af outsidere.

Den charmerende søn af husets værtinde Matteo kommer ind i billedet på et kritisk tidspunkt i Klaras unge liv, hvor hun er ved at omkomme efter det hjemmestrikkede forsøg på at abortere ved at sprøjte eddike og sæbevand ind i kroppen. Hun finder redningen på sin punkterede livmor på en lap papir fra byens apoteker, hvor der står:

MADAM ZAVARELLA, ELVEGATA 2, VATERLAND, X, KODEORD: NOGET ANDET.

Efter seks ugers mere eller mindre bevidstløshed vågner Klara op til en verden, hun aldrig har mødt før i sit korte liv med trange vilkår. En verden, hvor der grines, synges, danses og drikkes. Yil trods for, at det er forbudstid. En verden, hvor hun som anstandsdame ender med at blive betalt for sit selskab, ikke for sit virke.

For i huset, hvor hun ender, er der pengesedler gemt i alle sprækker, der er en automobil i gården og forbindelser til de finere kredse på Bygdøy. Før Klara ved af det, har hun fået kort hår og bukser og færdes hjemmevant i byens natteliv, hvor hun føler sig splittet mellem revolutionære Matteo og smukke Leander.

LÆS OGSÅ: Mød de store litterære stemmer bag romanen Fjorten dage, der endelig kommer på dansk

 ”Min del af historien begynder som de fleste: med et stød og en tidlig sædafgang.”

Citat, Xiania 1: Klara

Stort researcharbejde

Ideen til trilogien fik forfatteren under pandemien. Ifølge et forfatterinterview på Boktips forsøgte Lotta Elstad med bogen at rejse i tid – i en tid, hvor det ikke var muligt at rejse fysisk. Arbejdsprocessen med bogen har blandt andet bestået i at læse tilbage i gamle arkiver om tiden i Oslo op til 2. Verdenskrig, der var præget af stor fattigdom, ulighed – og undergravende arbejde.

Til Cappelen Damm fortæller Lotta Elstad:

”Jeg noterede alt, hvad jeg faldt over af detaljer fra historiebøger, arkitekturbøger, gamle avisartikler, romaner fra den periode og ting jeg hørte blandet med en god portion fantasi. Jeg har også studeret gamle bykort og haft flere samtaler med en byhistoriker undervejs.”

Allerede anmelderrost i hjemlandet

Bogen er blevet velmodtaget i Norge. I anmeldelsen fra NRK står der blandt andet: ”Lotta Elstad skruer op for charmen i sin energiske fortælling om tricks til at overleve og fattige mennesker for hundrede år siden (…). Mest af alt er det en historie med et godt drive – fortalt i et spændstigt sprog.”

Morgenbladet sammenligner Lotta Elstad med den internationale bestsellerforfatter Elena Ferrante og skriver, at bogen ”har det samme tempo og den samme stemning over sig.”

Xiania 1: Klara er oversat til dansk af den prisvindende forfatter Thomas Korsgaard.

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard fortæller om Snydt ud af næsen


Xiania 1: Klara af Lotta Elstad:

Xiania

Året er 1922. Klara tager toget fra en lille norsk flække til storbyen Kristiania (Xiania) for at håndtere en uønsket graviditet. Hun er 19 år gammel, og i hånden har hun en lap papir med et navn og en adresse: Madam Zavarella, Elvagata 2.

Efter en abort, som næsten koster Klara livet, bliver hun en del af den sammensatte verden omkring Madam Zavarella i slummen Vaterland. Det er en stinkende, fattig, pulserende underverden, men hos Madam Zavarella er der pengesedler gemt i alle sprækker af det vakkelvorne hus, der er en automobil i gården, forbindelser til de finere kredse på Bygdø, og selvom det er forbudstid, flyder alkoholen frit. Før Klara ved af det, har hun fået kort hår og bukser og færdes hjemmevant i byens natteliv, hvor hun føler sig splittet mellem revolutionære Matteo og smukke Leander.

Xiania er et portræt af en ung kvindes møde med et sydende Kristiania og med en farverig, excentrisk flok af outsidere. Det er et glamourøst og beskidt drama om jazztidens Oslo. Xiania 1: Klara er første bind i en planlagt trilogi af den norske forfatter Lotta Elstad.

Du kan købe Xiania 1: Klara online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.