Aktuelt Bestsellere Margaret Atwood Skønlitteratur

Mød de store litterære stemmer bag romanen Fjorten dage, der endelig kommer på dansk

Fjorten dage

Fjorten dage er en hjertevarm romansamling om en flok diverse og excentriske karakterer under de første uger af coronalockdown, hvor hver karakter er skrevet af nogle af nutidens største forfattere. Det er en roman, du ikke må gå glip af.


Fjorten dage blev modtaget positivt, da den først blev udgivet på engelsk. Nu kan du få fat på bogen på dansk, og det må du ikke snyde dig selv for. I romanen er nogle af de største litterære stemmer i vores tid gået sammen om at udforske tiden under den tidlige corona-nedlukning.

Fjorten dage tager udgangspunkt i en gruppe diverse og excentriske naboer, der bor i New York. Her mødes de på taget under de første uger af nedlukningen og fortæller hinanden historier. Dog har romanen et spændende twist – hver karakter er nemlig skrevet af hver deres kendte forfatter.

An immensely enjoyable product of an immensely unenjoyable time, Fourteen Days is lively, freewheeling and, with its skilfully paced denouement – the super herself’s tale – an impressive achievement.

The Guardian, Alexa Clark, 2024.

LÆS OGSÅ: 25 bøger der er bestseller

Hele 36 af de største forfattere i vores tid er gået sammen om at skrive Fjorten dage. Nogle af de største navne indenfor litteraturen, som Margaret Atwood, Douglas Preston, Celeste Ng og mange flere, har samarbejdet om Fjorten dage for at gøre den til den unikke læseoplevelse, som den er.

Her kan du se de fantastiske forfattere, der har bidraget til Fjorten dage.

Charlie Jane Anders,  Margaret Atwood, Jennine Capó Crucet, Joseph Cassara, Angie Cruz Pat Cummings, Sylvia Day, Emma Donoghue, Dave Eggers, Diana Gabaldon, Tess Gerritsen, John Grisham, Maria Hinojosa, Mira Jacob, Erica Jong, CJ Lyons, Celeste Ng, Tommy Orange, Mary Pope Osborne, Douglas Preston, Alice Randall, Ishmael Reed, Roxana Robinson, Nelly Rosario, James Shapiro, Hampton Sides, R.L. Stine, Nafissa Thompson-Spires, Monique Truong, Scott Turow, Luis Alberto Urrea, Rachel Vail, Weike Wang. Caroline Randall Williams, De’Shawn Charles Winslow, Meg Wolitzer.

In all, 36 top-flight writers lend their talents to this unique exercise, and the results are truly something special. This is the best fictional work I have ever read regarding the pandemic; it is extremely touching and memorable.

Bookreporter, Ray Palen, 2024

Hvis du vil vide mere om forfatterne bag Fjorten dage, så skal du læse med her, hvor du kan få mere at vide om nogle af forfatterne.
Margaret Atwood

Margaret Atwood er en af tidens største litterære stemmer. Med sin 50 år lange karriere har hun gennem sin litteratur forholdt sig kritisk til det samfund, vi lever i. Hendes værker er ofte feministiske, magtkritiske og dystopiske. I 1964 debuterede Atwood med digtsamlingen The Circle Game. Dog var hendes store gennembrud Tjenerindens fortælling fra 1985, hvor Atwood blev anerkendt for hendes store litterære talent. Hendes forfatterskab tæller i dag mere end 40 udgivelser, hvortil hun har samlet en lang række priser og anerkendelser.

LÆS OGSÅ: Få overblik over Margaret Atwoods forfatterskab

Atwoods værker beskrives ofte som feministisk science fiction, men science fiction begrebet er et, hun har taget afstand til. Hendes værker beskriver historiske begivenheder, eller ting der teoretisk set kunne ske. Hendes populære roman, der også er blevet til en hit-serie på HBO, Tjenerindens fortælling er inspireret af historiske kilder samt nyheder fra 1980’erne, hvor Atwood skrev romanen. Her klippede hun avisartikler ud, der handlede om kvindeundertrykkelse fra forskellige steder i verden.

Margaret Atwood vil i efteråret 2024 modtage H.C. Andersen litteraturprisen. Priskomiteen har offentliggjort deres valg af hende som modtager, hvor hun er i selvskab med andre store stemmer som Haruki Murakami, Isabel Allende og Paulo Coelho. Atwood har også modtaget Bookerprisen for Gileads døtre, som er fortsættelsen til den populære Tjenerindens fortælling.

LÆS OGSÅ: “Jeg ville have troet, jeg var for gammel.” Margaret Atwood modtager Booker-prisen 2019
Douglas Preston

Douglas Preston er den anden redaktør på Fjorten dage, og han har ligeledes en imponerende karriere bag sig. Han har udgivet 36 bøger, som både befinder sig i genrene faglitteratur og skønlitteratur. Her er hele 29 af hans bøger kommet på New York Times Bestseller listen. Man kan dermed se, at hans bøger har været enormt populære.

Ved siden af sit forfatterskab skriver han om arkæologi og antropologi for the New Yorker Magazine, og han har derudover også undervist i nonfiction skrivning på Princeton. Preston er ydermere formand for The Authors Guild, som er USA’s største og ældste forbund for forfattere og journalister.

I samarbejde med Lincoln Child har Douglas Preston skrevet Pendergast-serien, som er thrillers.
R.L. Stine

R.L. Stine er forfatteren bag den populære skræmmende børneserie Gåsehud. Serien startede i 1992, og den blev hurtigt et megahit. Den er blevet solgt verden over og gjorde Stine til en kendt forfatter. Før dette arbejdede han på Scholastic, hvor han skrev for skoleblade. Her skrev han også joke- og humorbøger for børn. Han skiftede dog senere til primært skræmmende bøger, som blandt andet affødte Gåsehud serien.
Diana Gabaldon

Diana Gabaldon er endnu en prisvindende forfatter, der har bidraget til Fjorten dage. Hun er forfatteren bag Outlander serien, der på skrevne tidspunkt indeholder 9 bøger. Gabaldons bøger er publiceret i over 30 lande og solgt i over 100 lande.

I 1991 udkom Outlander, der er historisk fiktion. Serien indeholder både tidsrejser samt amerikansk- og skotsk historie. Outlander er blevet adapteret til en tv-serie, der har vundet adskillige priser. I 2014, hvor serien kom ud, vandt den Critics’ Choice Television Award. Derudover har serien vundet eller været nomineret til priser ved Emmy Awards, Golden Globes, People’s Choice Awards, Saturn Awards og mange flere.
Tommy Orange

Tommy Orange første bog, Der der, var en finalist for 2019 Pulitzer prisen. Han vandt ydermere American Book Award 2019 for bogen. Orange er medlem af Cheyenne- og Arapahostammen.
Angie Cruz

Angie Cruz er både forfatter og redaktør. Hendes seneste bog, How Not To Drown in A Glass of Water, udkom i 2022. Den blev blandt andet valgt til The New York Times 100 notable books i 2022 listen. Hendes bøger, der blandt andet inkluderer titler som Dominicana og Soledad, har været nomineret til og vundet flere priser. Udover hendes forfatterskab er hun også en Associate professor ved University of Pittsburg.
Sylvia Day

Sylvia Day er endnu en af bidragsyderne til Fjorten dage. Sylvia Day er en af de største romance forfattere i verden, og hun er en af de mest læste forfattere i dag. Hun har skrevet over tyve prisvindende bøger, og hendes bøger er oversat til fyrre sprog. Hun sidder også i bestyrelsen i både the Authors Guild og the Authors Guild Foundation.

Day har også skrevet den internationalt populære Crossfire-serie. Den første bog i serien er Blottet for dig, og i alt indeholder serien fem bøger.
John Grisham

John Grisham er ligeledes en af bidragsyderne til Fjorten dage. John Grisham har skrevet mange bøger, hvor hans bøger er blevet oversat til over 50 sprog. Hans forfatterskab er fuldt af bestsellere og storsælgende bøger. For hans værker har han blandt andet vundet Harper Lee Prize for Legal fiction. Mange af hans værker fokuserer på de problemer, der er i det amerikanske strafferetssystem.

Hans serie om Jake Brigance er ved at bliver adapteret til en tv-serie, som produceres af HBO. Den står dog ikke alene, da mange af Grishams værker er blevet filmatiseret. Firmaets mand, der blandt andet inkluderer Tom Cruise på castlisten, er baseret på Grishams roman. Derudover er Klienten med Susan Sarandon og Tommy Lee og The Rainmaker med Matt Damon baseret på Grishams bøger. Hans bøger er derfor blevet adapteret til nogle virkelig store film!
Celeste Ng

Celeste Ng har ligeledes været en del af projektet om at skrive Fjorten dage, hvor hun også har skrevet en af karakterne. Hun er forfatter til tre bøger, hvor alle tre er New York Times bestsellers. Hendes anden roman, Små påsatte brande, vandt adskillige priser og er blevet oversat til over 30 sprog. Romanen er blevet adapteret til en serie på Hulu med Reese Witherspoon og Karry Washington i hovedrollerne.
Dave Eggers

Dave Eggers har skrevet mange bøger, der spænder over mange forskellige genrer. Han har blandt andet skrevet børnebøger, fagbøger, skønlitteratur og kunstbøger. Han har vundet flere priser for sine bøger, blandt andet har han vundet the American Book Award, og han har ydermere været finalist for en Pulitzer Prize.

Eggers dystopiske novelle, The Circle, er også blevet adapteret til film, og den havde store stjerner som Emma Watson, Tom Hanks og John Boyega i castet.
Meg Wolitzer

Meg Wolitzer har ligeledes skrevet en af karakterne i Fjorten dage, og hun har derfor også haft mulighed for at påvirke romanen. Hun er en New York Times-bestselling forfatter, der har skrevet romaner som The Female Persuasion og Sleepwalking. Hun har også skrevet YA-bøger som Belzhar.
Fjorten dage

Fjorten dage

På taget af en Lower East Side-bygning mødes den brogede skare af lejere under de første uger af coronalockdown og fortæller hinanden historier. 

Fjorten dage er en overraskende og uimodståeligt fremdrivende roman med et uventet twist: hver karakter fra denne diverse og excentriske trup af New York-naboer er skrevet af seksogtredive forskellige, store litterære stemmer – fra Margaret Atwood og Douglas Preston til Tommy Orange og Celeste Ng.

Forfattere: Charlie Jane Anders,  Margaret Atwood, Jennine Capó Crucet, Joseph Cassara, Angie Cruz Pat Cummings, Sylvia Day, Emma Donoghue, Dave Eggers, Diana Gabaldon, Tess Gerritsen, John Grisham, Maria Hinojosa, Mira Jacob, Erica Jong, CJ Lyons, Celeste Ng, Tommy Orange, Mary Pope Osborne, Douglas Preston, Alice Randall, Ishmael Reed, Roxana Robinson, 
Nelly Rosario, James Shapiro, Hampton Sides, R.L. Stine, Nafissa Thompson-Spires, Monique Truong, Scott Turow, , Luis Alberto Urrea, Rachel Vail, Weike Wang. Caroline Randall Williams, De’Shawn Charles Winslow, Meg Wolitzer

Du kan købe Fjorten dage online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.