Fiktion Bestsellere Fantasy og dystopi Klassikere Margaret Atwood Prisbelønnede romaner

Få overblik over Margaret Atwoods forfatterskab

Margaret Atwood, Op til overfladen,

I løbet af sit 50 år lange forfatterskab har Margaret Atwood stillet sig kritisk over for den verden, vi lever i. Nu læses hendes feministiske, magtkritiske og ofte dystopiske værker af mange som profetier, der forudsagde en verden mærket af opbrud, fake news og magthungrende ledere. Margaret Atwood hitter som aldrig før.


Det var tv-serierne baseret på romanerne Tjenerindens fortælling og Alias Grace, som for alvor fik verden til at rette blikket mod Margaret Atwoods forfatterskab. Vi stiller derfor skarpt skarpt på den berømte forfatter og hendes værker.

Prisvindende forfatter fra den canadiske vildmark

Margaret Atwood blev født i 1939 i Ottawa, Canada. En stor del af hendes tidlige barndom tilbragte hun i den canadiske vildmark, da hendes far var entomolog og studerede insekter i deres naturlige habitat. Derfor var det også en markant omvæltning for Atwood, da familien flyttede til Toronto i 1948. Her skulle pigen fra vildmarken vende sig til en ny tilværelse med et nyt socialt kodeks. Sammenstødet mellem vildmarkens barske natur og den civiliserede verden har spillet en stor rolle i udformningen af Atwoods livssyn og forfatterkarriere.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwood hitter på skærm og papir

Som sekstenårig tog Margaret Atwood en beslutning, der skulle vise sig at være af enorm betydning: Hun ville være forfatter. Atwood læste derfor litteratur på universitet og underviste senere også i dette, imens hun sideløbende forsøgte at slå igennem som forfatter. 1964 markerede Atwoods debut som forfatter med digtsamlingen The Circle Game, mens hendes debut som romanforfatter først kom i 1969 med Den spiselige kvinde. Det var dog først med Tjenerindens fortælling fra 1985, at Margaret Atwood for alvor slog sit navn fast som en af verdens bedste forfattere.

Margaret Atwoods forfatterskab tæller i dag mere end 40 forskellige udgivelser, som foruden romaner også tæller digt-, essay- og novellesamlinger samt en enkelt graphic novel. Gennem tiden har hun modtaget en lang række ærestitler og over 55 priser, heriblandt den prestigefyldte Man Booker Prize.

Margaret Atwoods værker er ikke feministisk science fiction

Dystopisk science fiction med et feministisk islæt. Sådan beskrives mange af Margaret Atwoods romaner, men hvis det står til forfatteren selv, så skal hendes værker slet ikke genrebestemmes. I hvert fald ikke medmindre Margaret Atwood selv har fået lov til at definere den pågældende genre.

Som hun fortalte i et interview til The New York Times (10. marts 2017):

“Er Tjenerindens fortælling feministisk? … Hvis du med feministisk mener en roman, hvor kvinder betragtes som mennesker – med al den variation i karakter og opførsel, som det indebærer – der er interessante og vigtige, og hvor det, der sker med disse kvinder, er essentielle for romanens tema, struktur og plot, så ja. I den forstand er mange af mine bøger ‘feministiske’.”

Samtidigt er Margaret Atwood også modstander af at betegne sine værker som “science fiction”. Ifølge hende dækker begrebet science fiction nemlig over fortællinger om rumvæsner og deslige; altså, fortællinger om ting og begivenheder, der med stor sandsynlighed hverken nu eller i fremtiden vil finde sted i den virkelige verden. Atwoods værker – hvor foruroligende de end måtte være – beskriver derimod historiske begivenheder eller begivenheder, der teoretisk set er mulige.

Margaret Atwood er kendt for at være en kritisk stemme, der tør udfordre eksisterende overbevisninger, hvad enten det drejer sig om klimapolitik, køn og identitet, autoriteter eller religion. Historiefortællingen er central i dette arbejde, da den får os til at reflektere over virkeligheden og stille spørgsmålet: “Hvorfor?”. At have ordet i sin magt er det vigtigste redskab for at kunne fortælle en historie om verden – og om sig selv.Ny digtsamling af Margaret Atwood: Inderligt

Margaret Atwood, Inderligt, digtsamling

Margaret Atwood er måske nok mest kendt for bestsellere som Tjenerindens fortælling og Gileads døtre, men hun er faktisk også en af de få forfattere, som mestrer både prosa og lyrik.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwoods første digtsamling i mere end et årti

Digtsamlingen Inderligt, der er den første digtsamling af Margaret Atwood i mere end 10 år, består af en række meget personlige digte, som dog spænder vidt tematisk og tager så forskelligartede emner som kærlighed, tidens fylde og zombier under behandling. Fælles for dem alle er dog Margaret Atwoods enestående blik for det landskab, et levet liv udgør.

Du kan købe Inderligt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Atwood-klassikere genudgives: Tjenerindens fortælling, Alias Grace, Den blinde morderKatteøje, Røverbruden og Op til overfladen.

Siden 2017 er seks af Margaret Atwood største successer blevet genudgivet i ny flot indpakning, nemlig Tjenerindens fortælling, Alias Grace og Den blinde morder og Katteøje, Røverbruden og senest Op til overfladen.


Tjenerindens fortælling

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood, dystopisk roman, Atwood, The Handmaid's Tale

I Atwoods dystopiske Tjenerindens fortælling tages læseren på en rejse ud i fremtiden til diktaturet Gilead (tidligere USA). Størstedelen af landets kvinder er blevet sterile som følge af forurening, og derfor tvinges de få fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og rugemaskiner for samfundets magtelite.

LÆS OGSÅ: Tjenerindens fortælling: Atwoods dystopiske mesterværk er stadig aktuelt

Tjenerinden Offred er blevet anbragt i huset hos en af det totalitære samfunds spidser og hans kone. Men den undertrykkende stat kan ikke udslette Offreds længsler og ønsker.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online her eller i din lokale boghandel.Fortsættelsen til Tjenerindens fortælling: Gileads døtre

Gileads døtre af Margaret Atwood

I denne selvstændige fortsættelse til Tjenerindens fortælling besvarer den anerkendte forfatter Margaret Atwood på de spørgsmål, som har forundret og pint læsere i årtier.

Da bildøren smækkede i på sidste side i Tjenerindens fortælling, anede læserne ikke, hvad det betød for Offreds fremtid – frihed, fængsel eller død.

Med Gileads døtre er ventetiden endelig forbi. Her samler Margaret Atwood tråden op, femten år efter at Offred trådte ud i det ukendte, med vidnesbyrd fra tre kvinder inde fra Gilead.

Du kan købe Gileads døtre online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Alias Grace

Alias Grace, Margaret Atwood, Atwood,

Den psykologisk fængslende Alias Grace er Margaret Atwoods første historiske roman og er baseret på virkelige hændelser.

Romanen handler om den sekstenårige Grace Marks, som i 1843 idømmes livsvarigt fængsel for at være medskyldig i mordet på sin arbejdsgiver og dennes husholderske. Grace kan dog intet huske fra dagen, hvor mordene fandt sted. Dr. Simon Jerome er fascineret af Graces sag og besøger hende derfor i fængslet. Her fortæller Grace doktoren sin historie, og sammen prøver de at stykke sammen, hvad der skete.

Du kan købe Alias Grace online her eller i din lokale boghandel.Den blinde morder

Den blinde morder, Margaret Atwood, Atwood

Den blinde morder er en fascinerende skæbnefortælling om søstrene Iris og Laura.  Det er en labyrintisk familieroman, en kærlighedshistorie og en dramatisk beretning om en kvindes liv gennem det tyvende århundrede.

Før hun dør, ønsker Iris at fortælle sit barnebarn Sabrina sin livshistorie. Historien tager sin begyndelse i tiden efter Anden Verdenskrig, hvor Iris’ søster Laura dør i et tragisk biluheld. Få år senere dør også Iris’ mand under mystiske omstændigheder. Var der en sammenhæng mellem de to ulykker? Som fortællingen skrider frem, samles trådene i denne komplekse historie.

Du kan købe Den blinde morder online her eller i din lokale boghandel.Katteøje

Margaret Atwood, Katteøje, roman, romaner, skøntlitteratur

I Katteøje vender Margaret Atwood blikket bagud i en rystende og fascinerende beretning om en kvindes fortid – og om pigers venskaber.

Da den berømte maler Elaine Risley vender tilbage til sin barndomsby Toronto for at overvære åbningen af en retrospektiv udstilling af sine malerier, bliver det i mere end én forstand et møde med fortiden.

For byen, som hun flygtede fra for mange år siden, tvinger hende ud i en konfrontation med sin barndom og opvækst, og de smertefulde minder, der er forbundet med den. Erindringerne flyder op til overfladen i en række tilbageblik – forældrene, broren, veninderne og ikke mindst “bedsteveninden” Cordelia, med hvem regnskabet aldrig blev afsluttet.

Katteøje handler om pigers venindeforhold og om de konsekvenser, barndommens oplevelser har for resten af livet, om magt og dominans, og om individets ansvar for egne handlinger.

Du kan købe Katteøje online her eller i din lokale boghandel.Røverbruden

Røverbruden af Margaret Atwood

Tre meget forskellige kvinder – Tony, Charis og Roz – mødes til frokost én gang om måneden. Det usædvanlige venskabs omdrejningspunkt er mindet om deres nu afdøde rivalinde Zenia, som samvittighedsløst stjal deres mænd én efter én – og derefter forsvandt.

Men en dag under frokosten træder den smukke, charmerende og lyslevende Zenia ind på restauranten – på jagt efter mere.

Med Røverbruden sætter Margaret Atwood tingene på spidsen og i perspektiv uden nogen form for politisk korrekthed. En tankevækkende, tidløs og underholdende roman om kvinder og dynamikkerne imellem kvinder.

Du kan købe Røverbruden online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Op til overfladen

Få overblik over Margaret Atwoods forfatterskab

Op til overfladen er Margaret Atwoods anden roman fra 1972, som her genudgives i smukt udstyr med lærred og halvbind.

En ung kvinde tager med nogle venner ud i den canadiske ødemark for at lede efter sin far, der er meldt savnet.

Hun beslutter sig for at stikke af fra sine venner, og eftersøgningen af faren forvandler sig i stedet til hendes søgen efter sig selv.

Du kan købe Op til overfladen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.