Bestsellere Fantasy og dystopi Fiktion Klassikere Margaret Atwood

Margaret Atwood hitter på skærm og papir

Margaret Atwood hitter på skærm og papir

Ind imellem genopstår forfattere. Altså, deres bøger bliver genopdaget mange år efter deres udgivelse – af nye læsere eller endda: af en ny generation af læsere.

Det skete for John Williams, hvis mesterværk ”Stoner” i 2014 brød igennem den populærkulturelle lydmur og blev et moderne must-read. Og i år er det sket for Margaret Atwood, hvis klassikere Tjenerindens fortælling (1985) og Alias Grace (1996) begge er blevet lavet til smukke og ildevarslende tv-serier af henholdsvis HBO og Netflix. Dermed er begge klassikere endnu en gang at finde på bestsellerlister verden over.


Tjenerindens fortælling: Et dystopisk mesterværk

Margaret Atwoods dystopiske Tjenerindens fortælling udspiller sig i det fiktive rædselsregime Gilead i USA, hvor kvinder får frataget deres rettigheder, videnskabmænd og homoseksuelle bliver jagtet, og tusindvis af amerikanere søger flugt i Canada. Romanen er centreret omkring de såkaldte tjenerinder, nemlig de kvinder som i modsætningen til langt størstedelen af verdens kvindelige befolkning stadig er fødedygtige, og som derfor (mis)bruges til at sikre menneskehedens overlevelse.

Tjenerindens fortælling, eller The Handmaid’s Tale som er originaltitlen samt titlen på tv-serien, har fået mange medier til at drage paralleller mellem begivenhederne beskrevet i bogen og nutidige begivenheder, eksempelvis i form af en svækkelse af globale friheds- og menneskerettigheder, øget tendens til nationalisme og kritik af demokratiet fra flere sider af.

I virkeligheden er romanen dog ikke en kritik af nutidens samfund – som hun siger, er det jo umuligt at forudse fremtiden – men i stedet inspireret af fortiden, eksempelvis det koldkrigssamfund, som Margaret Atwood levede i, mens hun skrev romanen.

Du kan læse mere om Tjenerindens fortælling her.

https://www.youtube.com/watch?v=PJTonrzXTJs


Alias Grace: En uløselig mordgåde

Alias Grace omhandler den 16-årige tjenestepige Grace Marks, som i 1843 idømmes livsvarigt fængsel for sin delagtighed i mordet på sin arbejdsgiver og dennes husholderske. Grace selv kan intet huske fra dagen, hvor mordene fandt sted – så da den unge læge Simon Jordan opsøger hende i fængslet nogle år efter mordene, er det for at forsøge at løsne op for hendes hukommelse. Men kan han stole på Grace? Kan vi, der ser eller læser med?

Bogens handling er baseret på en af de mest omtalte mordgåder i Canadas historie, og Margaret Atwood blander elegant fakta og fiktion, samtidig med at hun hele tiden bevarer mysteriet omkring Grace’s person.

I denne bestseller er spørgsmålet således: Er Grace skyldig – eller er hun selv et offer? Døm selv.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=M_ubH90kigo[/embedyt]


Tjenerindens fortælling og Alias Grace

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood, the handmaid's tale, Atwood     Alias Grace, Margaret Atwood, Atwood

Du kan købe Margaret Atwoods Tjenerindens fortælling online her og Alias Grace online her.

Begge kan også købes i din lokale boghandel.