Aktuelt Blandede bøger Boganmeldelser

Forlagets medarbejdere anbefaler: Julie Nellemann Jakobsen

boganbefalinger

Læs med her, hvor forlagets medarbejdere deler deres bedste boganbefalinger. Der er noget for enhver smag – uanset om du er til medrivende romaner, børnelitteratur eller fortællinger fra det virkelige liv.

Vil du gerne i gang med at læse mere, men ved ikke hvor du skal starte? Eller er du en vaskeægte læsehest, der er blevet i tvivl om, hvilken bog du skal samle op som den næste?

Uanset hvad står vi klar til at hjælpe dig. Vi har fået en håndfuld forlagsmedarbejdere på Lindhardt og Ringhof og Carlsen til at dele ud af deres allerbedste læseanbefalinger, og de byder på alt fra historiske romaner, fascinerende fagbøger og science fiction til romance, kogebøger, klassikere, ungdomslitteratur – og meget mere.

I denne artikel giver skønlitterær redaktør Julie Nellemann Jakobsen sine bud på, hvad der skal være din næste store læseoplevelse.

Hvilken bog er du i gang med at læse lige nu?

“Jeg er altid i gang med 4-5 bøger på én gang, selvom jeg oplever det som en meget dårlig vane! Jeg har dog lige afsluttet Eve Babitz’ Sex & Rage og Claire Keegans I sidste øjeblik, og så er jeg startet på Helle Helles Hafnia fortæller og Linea Maja Ernsts debutroman Kun til navlen. Lige i øjeblikket er det de lidt kortere bøger, som tiltaler mig.”

LÆS OGSÅ: Kun til navlen er en samtidsroman om længslen efter, at alt kunne være anderledes. Smuglæs i bogen her

Hvilken bog anbefaler du altid til andre?

“Uh, det er jo svært, for det kommer an på modtageren af anbefalingen. Min tid som boghandler har lært mig at stille opfølgende spørgsmål! Men jeg vil altid anbefale Philip Pullmans His Dark Material-serie eller Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood. Og så har jeg alle dage elsket at anbefale Stephanie Perkins’ Anna og det franske kys-serie til alle – unge som gamle – som elsker kærlighed.”

Hvilken genre læser du mest – og hvad kunne du aldrig finde på at kaste dig over?

“Jeg har altid været fascineret af spekulativ fiktion, romaner om genkendelige samfund med et twist, som sætter det hele på spidsen, og da jeg var yngre var det rigtig meget indenfor fantasy-genren. Nu læser jeg i øst og vest, og det er heldigvis en styrke i forhold til mit arbejde.

Man skal aldrig sige aldrig, men politiske biografer har sjældent sagt mig noget … og så læser jeg desværre i det hele taget alt for lidt faglitteratur.”

Hvilken bog bliver du ved med at vende tilbage til?

“Med fare for at lyde som en kliché, så er det Harry Potter-bøgerne, som jeg har læst flest gange i mit liv, og jeg genser ofte filmene. Som voksen og i kraft af mit arbejde prioriterer jeg yderst sjældent at vende tilbage til en bog nu og vil i stedet hellere læse noget nyt.”

Hvad er din største guilty pleasure, når det kommer til bøger?

“Jeg køber flere bøger, end jeg har plads til! Man kunne se det som en mild form for tsundoku (at samle på bøger, man ikke får læst, red.), selvom jeg selvfølgelig elsker at læse bøgerne også. Min kæreste kalder det bare ’hoarding’.”

Tør du indrømme en klassiker, du aldrig kom igennem?

“Dang, dem er der altså mange af … En lidt nyere én er De sataniske vers! Jeg har læst andet af Rushdie, som jeg har elsket højt, men lige den har jeg været i gang med i små 10 år.”

Hvilken bog kan du slet ikke vente med at gå i gang med?

“Jeg glæder mig til at læse Stine Askovs Varme hænder, som jeg har hørt meget godt om. Og så hørte jeg på Ordkraft om Alex Schulmans kommende roman…!”

LÆS OGSÅ: Alex Schulman om romanen Brænd alle mine breve: Min mormor var tavs i 60 år. Jeg ville gerne give hende en stemme


Dyk ned i tre af Julies anbefalinger her:

Kun til navlen af Linea Maja Ernst

Kun til navlen, Linea Maja Ernst, romaner om identitetskriser

En gruppe venner midt i trediverne er samlet i et sommerhus ved en skovsø. Det er midsommer og ugen op til et bryllup. Et vennepar skal giftes.

Gruppen forbereder sig og holder samtidig fri, skændes, mindes, flirter, poserer, soler sig i hinandens selskab og roder op i ukurante følelser.

Sylvia har altid været forelsket i Esben, brudgommen. Hun er i et trygt og stabilt parforhold med sin kvindelige kæreste, Charlie, men kan ikke finde ro. Kvæde føler sig endelig hjemme i sin krop og er klar til at holde et skov-rave, men der er børn, der skal puttes, og Gry har taget sin kæreste Adam med, der går rundt og ligner en reklame for heteroseksualitet. Karen glæder sig til at blive gift, men hun glæder sig endnu mere til at komme tilbage på arbejde. Og imens samtalerne slår gnister rundt om middagsbordet, kæmper Gry med at føle sig banal blandt sine farverige, excentriske venner.

Hvorfor er nogles drøm at blive gift og andres at leve i et harem med deres yndlingsvenner? Og hvad stiller man op med længslen efter, at alt kunne være anderledes? Linea Maja Ernst debuterer med Kun til navlen, en samtidsroman om at være fanget i en livsfase og panikken over måske at være blevet mere småborgerlig, end man nogensinde havde frygtet.

Du kan købe Kun til navlen online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.


Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Anna og det franske kys af Stephanie Perkins

Forlagets medarbejdere anbefaler: Julie Nellemann Jakobsen

Anna er glad og tilfreds i Atlanta, hvor hun ser frem til at starte på sit sidste år på high school. Hun har en trofast bedste veninde, et godt fritidsjob i og et crush på en fyr, der netop er begyndt at vise interesse for hende. Anna bliver derfor ikke begejstret, da hendes far beslutter sig for at sende hende på kostskole i Paris. Selv om Anna ikke kan fransk møder hun hurtigt en ny gruppe venner, og ikke mindst den søde og charmerende Étienne St. Clair. Desværre er han allerede taget – og det er Anna vel egentlig også? Men i lysets by kan alting ske.

Anna og det franske kys er fyldt med vidunderlig humor og atmosfære, smukke venskaber og karakterer fulde af personlighed.

Du kan købe Anna og det franske kys online fx. hos Bog&ide, eller i din nærmeste boghandel.