Blandede bøger Fiktion Skønlitteratur

Har alle andre styr på det? 3 romaner til dig der er i identitetskrise

romaner om identitetskriser

Slutningen af 20’erne er en opbrudstid. Ens venner bliver forældre, får styr på karrieren og slår rødder – mens man selv kan stå med følelsen af at være efterladt. Kender du følelsen? Vi anbefaler tre gode romaner om identitetskriser.


Når først man rammer slutningen af 20’erne, kan man opleve, at ens vennegruppe begynder at forandre sig. Vennerne begynder at få børn, de får blik for af få karrieren til at køre på skinner, og det virker til, at de bare har fuldkommen styr på deres liv, og hvem de er. Det er nogle af de emner, som disse romaner om identitetskriser handler om.

Hvis man ikke er det samme sted i livet som alle vennerne omkring en, kan man godt begynde at føle sig anderledes og mangle nogle, man kan spejle sig i. Mens vennerne leger far og mor, eller køber bil, hus eller hund, så står man tilbage. Mange kan nok også nikke genkendende til, at det kan give en identitetskrise, når det virker som, at alle ens jævnaldrene ved præcis, hvad de laver, mens man stadig er ved at finde fodfæstet i livet.

LÆS OGSÅ: Akvariet: Eksistentiel roman om livet når man nærmer sig 30 og en særlig forbindelse til en blæksprutte. Læs et uddrag her

Hvis du kan relatere til det overstående, vil du kunne relatere til disse romaner om identitetskriser. Akvariet, Kun til navlen og Spørg John er alle romaner der berører emnet identitetskriser, at føle sig anderledes og at være sikker på, at alle andre omkring en ved, hvordan livet skal leves.

Kun til navlen er en debutroman af Linea Maja Ernst, der følger en gruppe venner, der er samlet i et sommerhus ugen op til et bryllup. Bogen følger en gruppe mennesker i midt trediverne, der hver især har deres usikkerheder og problemer, hvor flere af dem føler, at det virker til, at alle andre har knækket koden i livet. Gruppen skændes, flirter og nyder hinandens selskab – samtidig med, at de får rodet op i gamle følelser.

Akvariet er en roman skrevet af den prisvindende og anmelderroste Anne Cathrine Bomann. Den eksistentielle roman følger Vigga, der er tilfreds med at leve i en tosomhed med sin bedsteveninde Maiken. Da Maiken dog bliver gravid, begynder hun langsomt at trække sig fra deres venskab. Vigga bliver samtidig sendt i jobaktivering i Danmarks største akvarium. Her møder hun blæksprutten Rosa, som Vigga i høj grad føler, hun kan spejle sig i, og dette betyder store forandringer for hende.

Spørg John er en debutroman af Susan Knorrenborg. Katrine og Tina er kusiner og hinandens tætteste venner. Begge er de opvokset i en lille flække på Sydsjælland. Katrine tager dog til København for at studere, mens Tina bliver på Sydsjælland. Romanen er en fortælling om ulige børn, om ikke at passe ind og at forsøge at finde sin plads i livet og samtidig miste sig selv.

LÆS OGSÅ: 10 nye danske romaner til din læseliste

Find Akvariet, Kun til Navlen og Spørg John herunder.
Læs de fantastiske romaner om identitetskriser og følelsen af at være anderledes:

Linea Maja Ernst: Kun til navlen

Kun til navlen, Linea Maja Ernst, romaner om identitetskriser

En gruppe venner midt i trediverne er samlet i et sommerhus ved en skovsø. Det er midsommer og ugen op til et bryllup. Et vennepar skal giftes.

Gruppen forbereder sig og holder samtidig fri, skændes, mindes, flirter, poserer, soler sig i hinandens selskab og roder op i ukurante følelser.

Sylvia har altid været forelsket i Esben, brudgommen. Hun er i et trygt og stabilt parforhold med sin kvindelige kæreste, Charlie, men kan ikke finde ro. Kvæde føler sig endelig hjemme i sin krop og er klar til at holde et skov-rave, men der er børn, der skal puttes, og Gry har taget sin kæreste Adam med, der går rundt og ligner en reklame for heteroseksualitet. Karen glæder sig til at blive gift, men hun glæder sig endnu mere til at komme tilbage på arbejde. Og imens samtalerne slår gnister rundt om middagsbordet, kæmper Gry med at føle sig banal blandt sine farverige, excentriske venner.

Hvorfor er nogles drøm at blive gift og andres at leve i et harem med deres yndlingsvenner? Og hvad stiller man op med længslen efter, at alt kunne være anderledes? Linea Maja Ernst debuterer med Kun til navlen, en samtidsroman om at være fanget i en livsfase og panikken over måske at være blevet mere småborgerlig, end man nogensinde havde frygtet.

Du kan købe Kun til navlen online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.
Anne Cathrine Bomann: Akvariet

Har alle andre styr på det? 3 romaner til dig der er i identitetskrise

Vigga er tæt på de tredive og har hverken boliglån, brudekjole eller børnehavebarn.
Hun er single og kronisk arbejdsløs, men til gengæld har hun Maiken og vin og sleepovers på en hverdagsaften.

Da Maiken bliver gravid, slås der langsomt en ring om hende, som Vigga risikerer at ende udenfor. Vigga bliver sendt i jobaktivering på Oceanet, Danmarks største akvarium, og forventer at skulle gennemspille sin sædvanlige, asociale rutine: møde ind, spise frokost alene, gå hjem igen uden at have talt med at andet menneske. Seks måneder, og så videre til et nyt sted.
Men noget ændrer sig, da hun møder blæksprutten Rosa. Og otte arme er måske det, der skal til, for at trække Vigga ud af hendes indelukke.

Du kan købe Akvariet online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.
Susan Knorrenborg: Spørg John

Spørg John, Susan Knorrenborg, Romaner om identitetskriser,

Katrine og Tina er kusiner. Og hinandens bedste veninder. De er vokset op sammen som søstre i den lille flække Fensmark.

Katrine tager til København for at studere og får trofækæresten Frederik fra Virum. Tina bliver på Sydsjælland og sygner mere og mere hen i skodjobs og forholdet til plattenslageren Tage, der fjernhealer og har ”landbrug” i kælderen plus et par næver, der sidder temmelig løst. Især når Tina er inden for rækkevidde.

Alligevel er det ikke til at forudsige, hvem der redder hvem i sidste ende. Og når det ser sortest ud, kan de to veninder altid søge råd hos synske John i ugebladet Hjemmet, for John ser alt …

Spørg John er en roman om ulige børn, om aldrig rigtigt at passe ind og om at miste sig selv, når man forsøger at finde sin plads – og ikke mindst om kærlighed.

Du kan købe Spørg John online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 17 maj.