Aktuelt Blandede bøger

Forlagets medarbejdere anbefaler: Michael Rathjen Larsen

boganbefalinger

Læs med her, hvor forlagets medarbejdere deler deres bedste boganbefalinger. Der er noget for enhver smag – uanset om du er til medrivende romaner, børnelitteratur eller fortællinger fra det virkelige liv.

Vil du gerne i gang med at læse mere, men ved ikke hvor du skal starte? Eller er du en vaskeægte læsehest, der er blevet i tvivl om, hvilken bog du skal samle op som den næste?

Uanset hvad står vi klar til at hjælpe dig. Vi har fået en håndfuld forlagsmedarbejdere på Lindhardt og Ringhof og Carlsen til at dele ud af deres allerbedste læseanbefalinger, og de byder på alt fra historiske romaner, fascinerende fagbøger og science fiction til romance, kogebøger, klassikere, ungdomslitteratur – og meget mere.

I denne artikel giver redaktionskoordinator på forlagets fagbogsredaktion, Michael Rathjen Larsen, sine bud på, hvad der skal være din næste store læseoplevelse.

Hvilken bog har du læst for nylig, som du var begejstret for?

“Jeg er lige blevet færdig med Akvariet af Anne Cathrine Bomann. Den er rigtig god og lever op til hendes tidligere roman Agathe, som jeg synes er helt fantastisk. Jeg er også nødt til at nævnte Tomas Espedals nyeste roaman Lyst og Thomas Korsgaards novellesamling Snydt ud af næsen. De skriver sig begge helt ind i knoglerne på én.”

LÆS OGSÅ: Anne Cathrine Bomann: Vi har brug for hinanden, selvom det er bøvlet

Hvilken bog anbefaler du altid til andre?

“Når det kommer til fagbøger, anbefaler jeg i øjeblikket Thomas Breinholts Kan man tænke sig rask? og Jytte Vikkelsøes Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte, som begge er gået rent ind hos mig.

Skønlitterært ender jeg altid med at name droppe mine yndlingsforfatter, blandt andet Jon Kalman Stefansson, Per Pettersson, Tomas Espedal, Audor Ava Olafsdottir, Lars Saabye, Patrick Modiano, Paul Auster, Ernest Hemingway, Amas Oz, Milan Kundera, Thomas Korsgaard og mange andre.”

Hvilken genre læser du mest – og hvad kunne du aldrig finde på at kaste dig over?

“Åhh, der er så meget, jeg gerne vil læse! Jeg bliver konstant fristet og inspireret, når det kommer til bøger. Jeg troede egentlig ikke, at jeg var så meget til science fiction, men så læste jeg Emily St. John Mandels Station elleve. Den var jeg ret vild med, så jeg er vist åben for det meste.”

LÆS OGSÅ: Emily St. John Mandel – dronningen af spekulativ fiktion

Hvilken bog bliver du ved med at vende tilbage til?

“Jeg tror, det må være Paul Austers Brooklyn dårskab. Det er en dejlig varm bog og historie – den er faktisk lige god hver gang.”

Hvad er din største guilty pleasure, når det kommer til bøger?

“Kan “afhængighed” være en guilty pleasure i denne sammenhæng? Jeg har bøger alle vegne derhjemme; i reoler, i stabler, på bordene og i vindueskarme…”

Tør du indrømme en klassiker, du aldrig kom igennem?

“Det er nok lidt af en kliché, men jeg er aldrig kommet igennem Ulysses. Jeg havde den med på en lang ferie på Bali i 2001, men jeg fik aldrig læst de sidste 100 sider. Bogmærket sidder stadig i.

I det hele taget er jeg faktisk aldrig rigtig nået til klassikerne, men det kommer nok.”

Hvilken bog kan du slet ikke vente med at komme i gang med?

Der kommer en ny roman af franske Patrick Modiano til juni og senere på året nyt fra både Lars Saabye og Jon Kalmann Stefansson. Det bliver helt sikkert nogle af årets læsehøjdepunkter.

Jeg glæder mig også til at kaste mig over første bind i norske Lotta Elstads trilogi Xiania, som Thomas Korsgaard har oversat.


Dyk ned i seks af Michaels anbefalinger her:

Akvariet af Anne Cathrine Bomann

Forlagets medarbejdere anbefaler: Michael Rathjen Larsen

Vigga er tæt på de tredive og har hverken boliglån, brudekjole eller børnehavebarn.
Hun er single og kronisk arbejdsløs, men til gengæld har hun Maiken og vin og sleepovers på en hverdagsaften.

Da Maiken bliver gravid, slås der langsomt en ring om hende, som Vigga risikerer at ende udenfor. Vigga bliver sendt i jobaktivering på Oceanet, Danmarks største akvarium, og forventer at skulle gennemspille sin sædvanlige, asociale rutine: møde ind, spise frokost alene, gå hjem igen uden at have talt med at andet menneske. Seks måneder, og så videre til et nyt sted.
Men noget ændrer sig, da hun møder blæksprutten Rosa. Og otte arme er måske det, der skal til, for at trække Vigga ud af hendes indelukke.

Du kan købe Akvariet online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Snydt ud af næsen af Thomas Korsgaard

bøger af Thomas Korsgaard, Thomas Korsgaard, Snydt ud af næsen
Thomas Korsgaards novellesamling Snydt ud af næsen

Seksten noveller du aldrig glemmer – fra et sted du aldrig har hørt om.

Snydt ud af næsen foregår i en lille by, hvor alle kender alle – og ikke kun for det gode. Alle ved, at man skal holde sig fra klovbeskæreren Åge Jørgensen og hans søn. Og alle glæder sig til det årlige kræmmermarked. På dette ”sted, der næsten ikke er til stede” sker tragedier, som er svære at tilgive, og menneskelige katastrofer, som ingen taler højt om.

Mens konkursen truer, fortsætter hverdagen: Søren starter på et kursus i madlavning for mandfolk for at imponere sin ekskone, og et ungt par kommer hele vejen fra storbyen for at tilbringe en romantisk weekend på landevejskroen kun for at opdage, at de er stedets eneste gæster.

Du kan købe Snydt ud af næsen online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.


Kan man tænke sig rask? af Thomas Breinholt

bøger om mental sundhed, kan man tænke sig rask,

Vores sind har en langt større effekt på både sygdom og helbredelse, end de fleste går og forestiller sig. Denne bog fremlægger mange års forskning i, hvad vi selv kan gøre for at aktivere de selvhelbredende kræfter inden i os. Vi hører om placeboens forunderlige effekter og dens onde tvilling nocebo, som kan gøre os syge. Om traumers betydning for fysiske og psykiske sygdomme og diagnoser. Og om tilsyneladende mirakuløse helbredelser, som måske kan forklares, når man dykker ned i patienternes forhistorier. 

Thomas Breinholt har interviewet mere end 40 af de mest fremtrædende internationale forskere, ligesom han har fordybet sig i videnskabelige artikler og studier for at se, hvad vi egentlig kan vide med nogenlunde sikkerhed. I bogen stiller Thomas Breinholt spørgsmålet, om vi har indrettet vores sundhedssystem rigtigt – og hvordan vi gør op med en magtfuld medicinalindustri, der primært behandler symptomer og ikke har nogen interesse i forskning i kroppens egen forunderlige evne til at helbrede sig selv.

Du kan købe Kan man tænke sig rask online fx hos Bog&idé eller den nærmeste boghandel.


Station elleve af Emily St. John Mandel

station elleve
station elleve

♥️♥️♥️♥️♥️♥️ “Postapokalyptisk pageturner” – Femina

Hvad er værd at bevare, hvis al civilisation kollapser? Og hvor langt er man villig til at gå for at beskytte det?

På en iskold Toronto-aften falder den berømte skuespiller Arthur Leander om på scenen midt i sit livs rolle som Kong Lear. Samme aften rammer en dødbringende virus hele Nordamerika, og verden forandres forevigt.

20 år senere fremfører Kirsten, en ung skuespiller i Den omrejsende Symfoni, Shakespeare for de spredte enklaver, som er skudt op efter den tidligere civilisations kollaps. Men i den forandrede verden trues hendes håb af ydre kræfter.

Hvad mistede vi under kollapset? Næsten alt, næsten alle, men endnu findes skønheden.

Du kan købe Station elleve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Brooklyn dårskab af Paul Auster

Forlagets medarbejdere anbefaler: Michael Rathjen Larsen

Den tidligere forsikringsagent Nathan Glass har gennemgået alle behandlingsformer for lungekræft og har indstillet sig på en stille afslutning på et – synes han – trist og latterligt liv.

Men et tilfældigt møde med nevøen Tom Wood, den flamboyante homoseksuelle Harry Brightmann og den unge smukke Marina Gonzales får Nathan til at ændre sine planer.

Alt imens han skriver videre på sine anekdoter til ‘Bogen om menneskelig dårskab’ flettes de forskellige personers skæbner ind i hinanden og spillet om Hotel Eksistens kan begynde.

Du kan købe Brooklyn Dårskab online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.


Xiania 1: Klara af Lotta Elstad

Xiania

Året er 1922. Klara tager toget fra en lille norsk flække til storbyen Kristiania (Xiania) for at håndtere en uønsket graviditet. Hun er 19 år gammel, og i hånden har hun en lap papir med et navn og en adresse: Madam Zavarella, Elvagata 2.

Efter en abort, som næsten koster Klara livet, bliver hun en del af den sammensatte verden omkring Madam Zavarella i slummen Vaterland. Det er en stinkende, fattig, pulserende underverden, men hos Madam Zavarella er der pengesedler gemt i alle sprækker af det vakkelvorne hus, der er en automobil i gården, forbindelser til de finere kredse på Bygdø, og selvom det er forbudstid, flyder alkoholen frit. Før Klara ved af det, har hun fået kort hår og bukser og færdes hjemmevant i byens natteliv, hvor hun føler sig splittet mellem revolutionære Matteo og smukke Leander.

Xiania er et portræt af en ung kvindes møde med et sydende Kristiania og med en farverig, excentrisk flok af outsidere. Det er et glamourøst og beskidt drama om jazztidens Oslo. Xiania 1: Klara er første bind i en planlagt trilogi af den norske forfatter Lotta Elstad.

Du kan købe Xiania 1: Klara online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.