Børnebøger Børnebøger 0-2 år Carlsen

Gæt en følelse med rim. Ny interaktiv billedbog af Marianne Iben Hansen og Charlotte Pardi

Marianne Iben Hansen OP ned glad ked

Marianne Iben Hansen elsker at rime og er en af landets bedste til det. Sammen med illustrator Charlotte Pardi har hun skabt en interaktiv og legende billedbog, der sætter gang i en snak om følelser

Jeg smiler hele tiden,
ved ikke over hvad.
Der’ bare solskin indeni,
fordi jeg er så …

Op ned glad ked består af 16 små rim om forskellige genkendelige følelser i et børneliv. Hvordan er det at mærke på en pakke? At vågne af en farlig drøm? At få en ny baby i huset eller at putte sig hos mormor?

Min bedste ven skal flytte
Det’ ikke til at fatte
Vi sidder her på gyngerne
og er så…

Marianne Iben Hansen kan noget helt særligt, når det kommer til rim og remser. Igennem sin leg med sproget formår hun at udfolde det alvorlige med lethed, så barnet får lyst til at lege med. Illustrator Charlotte Pardi er fantastisk til at udtrykke stemning og følelser i sine tegninger og med rim, illustrationer og gætteleg lader de børn og voksne udforske et bredt spektrum af følelser og lægger op til en snak ud fra barnets egne erfaringer.

Min far har bagt en kage
Og den sku’ vi ha’ guffet.
Men føj, den smager alt for salt,
Og øv, hvor er jeg…

Marianne Iben Hansen
Marianne Iben Hansen. Fotograf: Simon Klein-Knudsen

Marianne Iben Hansen, der har skrevet en lang række rimbøger, har tidligere sagt i et interview til bog.dk, at “rim kan få sproget til at danse. Tilføre en ekstra dimension. Og det er en måde at komprimere sproglig leg, humor, dybde og musik”. I 2022 skrev hun 120 rim til de 120 mest almindelige ord på dansk og samlede dem i bogen Hele herligheden, der blev illustreret af Niels Bo Bojesen. Om den nye udgivelse siger hun:

LÆS OGSÅ: Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn

Op ned glad ked er en bog om følelser. Om de velkendte situationer i et børneliv, hvor følelserne fylder hele verden – i et øjeblik eller i noget, der føles som for evigt. Bogen lægger op til, at barnet skal gætte forskellige følelser ud fra rimet og illustrationen, og jeg håber, at den vinkel vil gøre det sjovt og spændende at begive sig ind i emnet. De fleste børn elsker, når der er noget, de skal gætte, så det aspekt kan gøre bogen umiddelbart medrivende for børn. Og så kan de små snakke om følelser opstå frit under læsningen.

Jeg har ikke sat mig ned med den intention, at nu skal jeg lære børn noget om følelser. Jeg synes følelser er dejlige og vigtige, men jeg skriver faktisk aldrig bøger med afsæt i en pædagogisk hensigt. Til gengæld er det altid vigtigt for mig at finde den helt rigtige vinkel til bogen – også til en lille bog som denne. For når vinklen føles rigtig, starter den kreative drivkraft, som vækker sproget til live.

Det, der satte Op ned glad ked i gang, var faktisk en illustration fra Hele herligheden. Niels Bo Bojesen havde tegnet et barn i en rustning. Man ser kun øjnene, men er slet ikke i tvivl om, at det ikke er spor sejt at være inde i en rustning, det er bare ensomt. Og jeg tænkte: ”Hvor skal der egentlig lidt til, før man kan gætte en følelse.” Og så var bogen i gang.”

LÆS OGSÅ: De 120 ord – ord, du ikke kan undvære. Om Hele herligheden


Om forfatteren:
Marianne Iben Hansen (f. 1961) debuterede i 2004 og har altid haft en helt særlig evne til at lege med sproget. Hun er én af de absolut bedste rimsmede i Danmark. Hun har blandt andet skrevet Axel elsker biler, Lille frøken pingelpot, Palle P og perlen og Hele herligheden, hvor hun lavede rim med udgangspunkt i de 120 mest almindelige ord på dansk.

Om illustratoren:
Charlotte Pardi (f. 1971) er uddannet illustrator fra Designskolen i Kolding. Hun har tegnet for dagblade som Politiken og Weekendavisen og illustreret mere end 50 børnebøger.


Op ned glad ked

Op ned glad ked - gæt en følelse, børnebøger om følelser,

Læs rimet, se tegningen og gæt følelsen

Jeg smiler hele tiden,
ved ikke over hvad.
Der’ bare solskin indeni,
fordi jeg er så …

Hvilken følelse rimer? Og hvad siger ansigtsudtrykket?

Op ned glad ked er 16 rim om følelser i et børneliv. Det er en billedbog, der med rim, illustrationer og gætteleg lader børn og voksne udforske et bredt spektrum af følelser og lægger op til en snak ud fra barnets egne erfaringer.

Forfatter Marianne Iben Hansen og illustrator Charlotte Pardi har skabt en interaktiv og legende billedbog, som giver børn mulighed for at blive lidt klogere på sig selv og hinanden.

Du kan købe Op ned glad ked – Gæt en følelse online eller i din nærmest boghandel.