Fagbøger

Sommerfugle kan åbne døren til naturen for dig

Sommerfugle kan åbne døren til naturen for dig

Kendskabet til sommerfugle giver et godt indblik i, hvordan naturen fungerer. Det siger biolog og sommerfugleekspert Michael Stoltze, der er aktuel med omfattende værk om de følsomme og smukke sommerfugle. Han peger på, at der er både en god og en dårlig nyhed, når det gælder de danske dagsommerfugle.


Synet af smukke sommerfuglevinger, der blafrer i solen, hænger for mange sammen med den danske sommer. Flere og flere opdager, at glæden ved at iagttage de flagrende insekter bliver endnu større, når du lærer om, hvor specialiserede og fint tilpassede sommerfuglene er til bestemte planter og naturtyper.

Hvis du gerne vil vide mere om de danske dagsommerfugle er biolog og sommerfugleekspert Michael Stoltze aktuel med et rigt illustreret værk om ‘naturens poesi på vinger’, som han kalder de danske dagsommerfugle.

“De elsker sol, varme, læ, blomster og selskabelighed ligesom os, og det skærper vores sanser og lykkefølelse at iagttage dem. Sommerfuglene åbner døren til naturen, og kendskabet til dem giver et fremragende indblik i, hvordan naturen fungerer,” siger Michael Stoltze.

Sommerfugle kan åbne døren til naturen for dig
Tidsler er gode at have i haven, for sommerfuglene er glade for dem. Her ses en kejserkåbe på en tidselblomst. Foto: Michael Stoltze

Gode og dårlige nyheder

Desværre er dagsommerfuglene ramt af tilbagegang:

“Den globale naturkrise og de menneskeskabte klimaændringer er uomtvistelige, og de specialiserede og følsomme sommerfugle har det meget svært. Tilbagegangen er voldsom hos danske dagsommerfugle,” siger Michael Stoltze.

Mere end halvdelen af dagsommerfuglearterne i Danmark er i tilbagegang. 13 arter er uddøde, og arterne sortplettet bredpande, rødlig perlemorsommerfugl og sortplettet blåfugl er kritisk truede.

Alle kan heldigvis gøre meget for at genoprette naturen og skabe haver, som giver sommerfuglene bedre vilkår. Massiv indsats har allerede medført, at det er lykkedes at genoprette levesteder for den smukke hedepletvinge, som var tæt på at uddø, og kejserkåben, der var i stærk tilbagegang, har genvundet sin tidligere udbredelse.

Mest omfattende beskrivelse nogensinde

Michael Stoltzes Danske dagsommerfugle er den mest omfattende beskrivelse nogensinde af de sommerfugle, vi har her i landet. Værket udkom første gang i 1996, men meget er tilføjet i den nye version.

Teksten er opdateret, og med 780 fotografier indeholder bogen mere end dobbelt så mange billeder som det oprindelige værk. Der er særligt mange billeder af de mest udbredte arter, som man kan få til at trives i haver, og som noget nyt er der illustrationer af æg, larver og pupper af samtlige arter.

Let og ligetil

Med Danske dagsommerfugle – Naturens poesi på vinger ved hånden, kan du blive hjemmets førende sommerfugleekspert og hjælpe de skrøbelige sommerfugle på vej på deres vinger, så de får de bedste vilkår.

I værket gennemgår Michael Stoltze hver enkelt sommerfuglearts karakter, udseende, flyvetid, levesteder, adfærd, livsforløb og forvandling fra æg til voksen, værtsplanter, udbredelse og navne.

LÆS OGSÅ: Har du disse? 5 planter, der skaber biodiversitet i din have

Bogen indeholder tavler, hvor man kan sammenligne nærtstående arter og en let tilgængelig oversigt, hvor man hurtigt kan se, hvornår de forskellige arter flyver, og hvornår på året de optræder som æg, larver og pupper.


Mere om Danske dagsommerfugle – Naturens poesi på vinger

Sommerfugle kan åbne døren til naturen for dig

Danske dagsommerfugle er den mest omfattende beskrivelse af de sommerfugle, der er hjemmehørende hos os. I bogen gennemgår Michael Stoltze 94 arter: bemærkelsesværdige egenskaber, udseende, karakteristiske varianter, flyvetid, levesteder, værtsplanter og udbredelsesområde. Når det gælder sjældne arter og arter i stærk tilbagegang, forklares det, hvordan man kan sikre arten gode livsbetingelser.

I de seneste år er der foretaget en landsdækkende registrering af dagsommerfugle, og der er indsamlet helt ny viden om de danske arters udbredelse og tilbagegang. Michael Stoltze inddrager denne nye viden, så bogens informationer er helt up to date.

Du kan købe Danske dagsommerfugle online hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel fra 14. juni.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.