Fagbøger Bøger om naturen

Hvordan fanger man laks på den bedste måde? Det ved Jan Grünwald

Hvordan fanger man laks på den bedste måde? Det ved Jan Grünwald

Jan Grünwald er en legende blandt lystfiskere i Norden, pioner inden for fluefiskeri efter laks og en fremragende fortæller. Han har gennem tiden gjort sig utallige erfaringer med laksefiskeri og fluefiskeri og dem deler han med læserne i bogen LAKS.


I LAKS kan du blandt andet læse Jans beretninger om laksefights, der er lige så hårrejsende som en scene i en spændingsroman. Politiken gav bogen 6 hjerter og kaldte den “den bedste bog om laks” og Jyllands-Posten anmeldte til fulde 6 stjerner.

Læs med nedenfor, hvor du kan få en forsmag på bogen.

Du kan købe LAKS online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.



Jan Grünwald

LAKS


En vending i strømmen. Et dybt stød og et ubønhørligt træk på linen! En laks har hugget fluen. For det øjebliks skyld er en laksefluefisker parat til at binde laksefluer hele vinteren – studere tykke bøger om laks og fiskeri – kæmpe mod elvudbygninger, laksesygdomme og rovdrift på laksen i havet – rejse tusinder af kilometer og bo under de mest primitive forhold.

Først derefter sættes al viden og energi ind på at få en laks til at tage fluen. I dage og uger vader fiskeren i elvens tunge vandmasser – kæmper for at drive fluen ud mod blæst og regn – bliver ædt af myg og knot – oplever dårlig opgang og umulig vandstand – opgiver og kører hjem, måske uden at have oplevet det magiske øjeblik – for igen at binde fluer hele vinteren og planlægge næste års laksefiskeri!

Fluefiskeri efter laks bliver kaldt sport. Men er nærmere en tilstand eller udfordring, der påvirker en fiskers liv – fra det øjeblik stangen første gang bøjes over strømmen, og en laks stikker af sted ned ad elven med linen efter sig.

Jan Grünwald, laks, laksefiskeri

Over hele verden anses fluefiskeri efter laks for toppen af spænding. Laks fanget på andre metoder tæller ikke meget, når man én gang har fanget en god laks på flue – og oplevet dramaet og den berusende tilfredsstillelse
fiskeriet indeholder.

En fluestang er et farligt våben i en øvet hånd. Udviklingen i stænger, liner og fluer har betydet, at der ikke er noget strømvand, som ikke kan fiskes med en flue. Udviklingen har samtidig medført en holdningsændring til laks og laksefiskeri som sport. I dag er det blevet almindeligt at møde laksefiskere, der kun fisker med flue. Uanset forholdene.

Fluefiskeri med tunge liner og fluer bliver anvendt på pladser, der før blev helt domineret af spinnefiskere. Mange steder giver det bedre resultater – selv når sæsonen åbner i store kolde elve.

I lav sommer-vandstand er fluefiskere med lette flydende liner og miniaturefluer blevet en trussel for laksen – en type vand, der før blev opgivet som næsten håbløst, og hvor kun ormefiskere havde chancer. Om efteråret udkonkurrerer fluen og fluefiskeren let alle andre metoder, når de fleste laks har stået længe på elvens pladser.

LÆS OGSÅ: I min familie får alle en bog om fisk i konfirmationsgave

Der er skrevet mange bøger om laksens liv, biologi, laksefiskeri, fiskemetoder og fluebinding. Det er heller ikke vanskeligt at sætte sig ind i de teoretiske og tekniske sider af laksefluefiskeriet. Litteraturen er vigtig og lærerig til en vis grænse. Men den erstatter aldrig fiskerens behov for egne erfaringer.

Jan Grünwald, laks, laksefiskeri

Meget viden omkring laksefluefiskeri er kun mulig at videregive som oplevelser og situationer. Forsøg på at generalisere og lave faste regler opløses hurtigt i lige så mange undtagelser. F.eks. fanger vi aldrig så mange
laks, at vi opnår nok erfaring i laksens og vores egne reaktioner, når fisken er på krogen.

Hver enkelt kamp med en laks er en historie i sig selv. Fisken og omstændighederne er aldrig de samme, og fiskeren må hver gang tage stilling til nye overraskelser.

Min ide er fra starten at gå bag om teori og lærebøger og i stedet – i rå form – beskrive oplevelser og situationer fra lakseelvene. Fra Mörrum, til norske storog måelve og videre til Skotland. Hermed håber jeg at give et billede af forskellige elve, deres fiskeri og fluer, fiskepladser og laks – samt af forskellige fiskere og deres synspunkter på laksefluefiskeri.

Det kan ikke undgås, at min egen udvikling som fluefisker løber gennem disse sider. Jeg kan kun håbe, at læseren undervejs bliver sparet for mine fejltagelser og får nogle nyttige ideer. Laksefiskeri kan ikke læres gennem en bog eller gennem andres erfaringer. Laksefiskeri skal opleves.




Den bedste bog om laks og laksefiskeri

Laks, laksefiskeri, Jan Grünwald

Jan Grünwald er laksefiskeren over dem alle og en legende blandt lystfiskere i Norden!

I LAKS har Jan Grünwald samlet og opdateret sine tre bedste bøger – Laks!, Kunsten at fiske laks og Farlige laksefluer – der er baseret på hans egne oplevelser og erfaringer fra hele Nordeuropa.

LAKS guider bl.a. til forskellige fiskestrategier afhængig af sæson, kaste- og vadeteknik samt det bedste valg af stænger, hjul, liner og fluer.

Du kan købe den nyeste udgave af LAKS online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.