Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde
Hele verden taler om ham: den britisk-israelske stjernekok Yotam Ottolenghi. Han er en af tidens mest talentfulde kokke og madskribenter, og han siges…
Ottolenghis kogebøger. Til dig der vil have madoplevelser udover det sædvanlige
Hvis du er til eksklusive gastronomiske oplevelser, kender du sikkert navnet Yotam Ottolenghi. Siden åbningen af den første “Ottolenghi”-deli i 2002 har han…
Efterårsretten til alle svampeentusiaster: Vegetarisk og krydret svampelasagne fra Ottolenghi
Med sin kombinationen af forskellige slags svampe og masser af italiensk ost er denne varme, krydrede svampelasagne fra Yotam Ottolenghis kogebog Smag et…
Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken
Mangler du inspiration til madpakken? Og er du træt af at smøre den samme gamle leverpostejsmad? Så læs med her, hvor Louisa Lorang…
Mmmh, vaffelsandwich! Vegetaropskrift uden mel fra Grønne madpakker
Orker ungerne ikke flere rugbrødsmadder? Eller trænger I til inspiration til noget nyt? Der er hjælp at hente i Louisa Lorangs bog Grønne…
Sprød og lækker grønkålssalat fra James Price
Grønkål er i sæson – men hvordan kan man egentlig tilberede denne aflange grøntsag på en spændende måde? James Price giver her et bud…
Husker du ..? God mad let at lave samler dansk madhistorie
Dansk mad gennem tiden. Fra benløse fugle til veggie-hotdog. I den nye udgave af God mad let at lave forenes gamle danske retter…
Veganske kålhydrater: Prøv den lækre opskrift på sesam-bagte auberginesteaks
Veganske kålhydrater – for din og klodens sundhed er skrevet i samarbejde mellem Anette Sams og Anettes datter Celine Sams, der efter en…
De bedste veganske og vegetariske kogebøger
Vil du også gerne spise mere grønt? Få familien med på nye retter og grønne alternativer til jeres aftensmad? Uanset om du allerede…
Aarstidernes opskrifter – 60 af de allerbedste retter fra Aarstiderne
Aarstiderne har med kogebogen Signaturretter samlet deres ultimative favorit-opskrifter. Kokkene fra det populære måltidskassekoncept har udvalgt 60 af de mest populære retter baseret…
Læs om principperne i vegetarisk kost
Udgangspunktet for at være vegetar er at spise plantebaseret kost, herunder frugt og grønt, bælgfrugter, kornprodukter, nødder og lignende. Det betyder, at vegetarer ikke spiser nogle former for kød såsom okse, fjerkræ, skaldyr eller biprodukter, der stammer fra dyr.
Der er dog forskel på, hvad du spiser som vegetar, når det kommer til mejeriprodukter. Nogle vegetarer spiser mælkeprodukter og æg, som kommer fra dyr. Andre undlader mejeriprodukter fra dyr, men indtager plantemælk og planteost som erstatning for mejeriprodukter. I forlængelse af det findes der også vegansk kost, som primært indebærer at leve plantebaseret, uden animalske biprodukter. Veganere vil så vidt det er muligt undgå alle former for animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning og produkter testet på dyr.
Plantebaseret kost er blevet mere og mere populært, blandt andet fordi den levevej er mere klimavenlig. I 2022 tilføjede Fødevarestyrelsen til De officielle Kostråd, at du skal spise planterigt, varieret og ikke for meget. Det skyldes, at det både er godt for sundheden og klimaet. Derfor vælger flere også at spise mere grønt, også selvom de ikke er 100 procent vegetarer. Fødevarestyrelsen har flere kostråd som rettesnor, der er med til at sikre, at du får alle de vitaminer, som du har brug for. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at du vælger sæsonens grøntsager og frugter, både fordi de smager af mere, men også fordi de ikke skal importeres fra andre lande, hvilket medvirker til at belaste kloden mindre.
Uanset hvor du står, så kan vegetariske og veganske retter give dig inspiration til at tænke mere plantebaseret kost ind i din hverdag og dermed også flere grøntsager.
Læs også Den grønne flyttehjemmefrakogebog tilbyder lækker og billig vegetarmad for begyndere
Få inspiration til vegetariske opskrifter
Med vegetariske opskrifter kan du få masser af grøntsager i din kost, som giver vitaminer og energi. Med få ændringer kan du få flere grøntsager ind i kosten. For eksempel kan du:
- Udskifte kødet på pizzaen med grønkål, der bliver helt sprødt, når du bager det
- Du kan lave en lækker vegetarisk pastaret med tomat og krydderier
- Lave wokmad spækket med masser af grøntsager, og med tofu i stedet for fjerkræ
Vegetarmad behøver ikke at være kedeligt eller uden smag. Med vegetariske opskrifter kan du få inspiration til, hvilke råvarer du kan bruge i de retter, du foretrækker, eller finde helt nye retter, som kan give et frisk pust til din hverdag.
Dertil kan krydderier gøre en stor forskel i din madlavning, så dine smagssanser bliver tilfredsstillet. Der findes et hav af lækre opskrifter med masser af smag, som er nemme at gå til. Blandt andet har Aarstiderne udgivet bogen Signaturretter med lækre opskrifter såsom en vegetarburger med portobellosvampe.
Læs også Få Aarstiderne lækre opskrift på vegetarburger med portobellosvampe
Her er nogle af de lækreste vegetariske kogebøger
Der er heldigvis mange inspirerende vegetarkogebøger, du kan kaste dig over, så du kan nyde godt af sund vegetarmad, som samtidig er smagfuld og nem at lave. I det følgende afsnit er Bog.dk’s bud på nogle vegetariske kogebøger, du kan finde både vegetariske og veganske opskrifter i.
Den grønne flyttehjemmefrakogebogen – af Sebastian Mathson Randrup
Denne vegetarkogebog er god for nybegyndere inden for den vegetariske verden. Kogebogen indeholder 60 opskrifter på lækker vegetarmad, som er nem at gå i gang med. Sebastian Mathson Randrup, der selv er kok og forfatter, har skrevet bogen med ønsket om at kunne inspirere mange unge til at spise vegetarisk.
“I Danmark er de fleste vokset op med, at aftensmaden består af kød, sovs og kartofler. Danskerne spiser generelt meget kød, og i en tid, hvor vores miljø står over for store udfordringer, bør vi måske genoverveje vores spisevaner,” udtaler Sebastian Mathson Randrup i dette indlæg til Bog.dk. Han fortæller desuden, at du fint kan leve billigt ved at vælge vegetarisk mad.
Grønt – af Jamie Oliver
Det er ingen hemmelighed, at Jamie Oliver er en af de helt store kokke i verden. Han har naturligvis også tænkt i vegetariske retter. Det har han i flere bøger, men især med sin bog Grønt. Bogen er en inspirerende vegetarkogebog med velsmagende opskrifter til alle dagens måltider. Det er den ideelle kogebog til dig, der enten vil leve fuldt ud vegetarisk, eller blot vil eksperimentere med nogle kødfrie dage i ugen. Bogen giver dig inspiration til, hvordan du kan skifte dine vante indkøb ud med sæsonens råvarer og stadig få råd til det.
Meyers Almanak og Meyers Grønne proteiner – af Claus Meyer
Claus Meyer har været med til at revolutionere madlavningen i de danske køkkener med sit fokus på lokale råvarer. Han er i øvrigt en stor fortaler for at tænke mere klimavenligt i madlavningen. I bogen Almanak får du masser af spændende retter – både retter med kød og vegetariske retter. Prøv blandt andet retten vegetarcurry, som med sikkerhed vil smelte på din tunge. Vil du gå all-in på vegetarretter, så er Grønne proteiner af Claus Meyer en fantastisk bog, med mere end 120 opskrifter.
Læs også Hvilke kogebøger af Claus Meyer og Meyers Madhus mangler du i din samling?
SMAG – af Yotam Ottolenghi
Bogen SMAG af Yotam Ottolenghi er en overdådig vegetarisk kogebog, som indeholder et fantastisk udvalg af grøntsagsretter. Stjernekokken Yotam Ottolenghi er blevet kaldt for mesteren af grøntsagsretter, fordi han forvandler grønne råvarer til smagseksplosioner i din mund. SMAG består af intet mindre end 100 vegetariske og/eller veganske retter. Du kan både finde retter som dumplings, kåltacos eller en vegetarisk svampelasagne, som er et sikkert hit til et aftensmåltid.
Læs også Efterårsretten til alle svampeentusiaster: Vegetarisk og krydret svampelasagne fra Ottolenghi
Der er masser af smag i veganske og vegetariske retter
Hvis du ikke kender meget til vegetarmad, kan det måske virke som en svær opgave. Men med afsæt i kogebøger fra erfarne kokke, er det muligt at leve mere vegetarisk eller vegansk. Kokkens erfaring sikrer, at maden både ser indbydende ud, har gode konsistenser og lækre smage.
Det handler særligt om, hvilke råvarer du benytter, og hvordan du kombinerer de forskellige smage. Det handler i den grad også om, hvordan de grønne måltider bliver tilberedt, så man får flere konsistenser i spil, der giver flere interessante sanse- og smagsoplevelser.
Vil du læse endnu mere om lækker og sund vegetarmad? 🌿 Så kan du dykke ned i vores spændende indlæg her på siden. Læs også om, hvordan du laver plantebaseret familiemad, så hele familien kan fokusere på at spise grønt.
Læs også Forfattere bag plantebaseret kogebog: Børn har brug for en grøn hverdag