I Plantebaseret familiemad giver diætist Stina Dannerfjord og vegetar Isabel Christensen en række nemme opskrifter og gode råd, der hjælper dig med at få en grøn hverdag for hele familien – uden skrig og skrål fra ungerne og med mærkbare resultater på egen krop.
Mange danskere vil gerne spise mere grønt, fordi det er godt for både krop og klima – og selvfølgelig fordi grøntsager bare er lækre!
Men hvordan får man så ens familie med på grøntsagsvognen, og hvad med de helt små? Det har de to forfattere til Plantebaseret familiemad, diætist Stina Dannerfjord og ny vegetar Isabel Christensen, taget højde for, da de selv har børn fra alderen 9 mdr. til 11 år.
Små børn er store grøntsagsspisere
Isabel Christensens børn er de mindste i flokken, og hun har helt fra begyndelsen prioriteret, at hendes børn får et godt forhold til grønt:
“Det er stadig begrænset, hvad mine børn får af mad. Men jeg laver frisk grøntsagsmos til den mindste hver dag, som glædeligt spiser alle de grøntsager, jeg propper i.”
Isabels andet barn er tre år, og er allerede nysgerrig på nye grønne smage i køkkenet:
“Den store er blevet mere åben over for seitan (hvedekød) og andre veganske produkter, som jeg bruger i køkkenet. I forhold til grønt så får han det altid serveret, og selvom det ikke ryger ned hver gang, så er han nysgerrig og vil gerne med i køkkenet og smage nye ting.”
Gør madlavningen til en hyggestund
Stina Dannerfjords børn er 9 og 11 år, og derfor har hun afprøvet flere grønne muligheder med sine børn.
Hun fortæller, at et godt trick er at vise børnene, hvad der er på menuen til aftensmad. Og lad endelig børnene være med i madlavningen, for eksempel er børn fantastiske til at skrælle gulerødder:
“Min ældste søn var lige blevet 2 år, da han blev storebror, og han var i starten lidt jaloux. Derfor tog jeg ham med i køkkenet og hyggede med ham dér. Her fik han en gulerodsskræller og en gulerod, som han skrællede til ukendelighed,” fortæller Stina Dannerfjord.
Gnavegrønt til alle måltider
Hvis man vil lykkes med at gøre familielivet mere grønt, gælder alle kneb. For eksempel er det en god idé at stille nogle af børnenes yndlingsgrøntsager frem som gnavegrønt på bordet.
”Et andet godt trick er gnavegrønt til ALLE måltider. Mine børn skal helst have taget fem stykker grønt, inden de går fra bordet. De har selvfølgelig nogle grøntsager, de bedst kan lide, og nogle de absolut ikke magter at spise. Og det respekterer jeg.”
Stina har i sit arbejde med skrive Plantebaseret familiemad lavet mange af hende og Isabels opskrifter med sine børn, og hun fortæller, at børnene især er vilde med grøntsagssupperne – særligt linsesuppen.
Det giver rigtig god mening at spise mere grønt – for din krop og for miljøet. Men det kan være svært at lave om på sine madvaner, særligt i en travl hverdag.
I Plantebaseret familiemad af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen er der ingen løftede pegefingre – kun enkle opskrifter og masser af gode råd til, hvordan du uge for uge kan gøre din hverdag mere grøn og lave kødfri mad til hele familien. Et skridt ad gangen kan du selv mærke efter, om også du får det bedre af at spise sundt, vælge fuldkorn, grønt og frugt og spise mindre kød og færre æg og mælkeprodukter.
I Plantebaseret familiemad giver diætist Stina Dannerfjord og vegetar Isabel Christensen en række nemme opskrifter og gode råd, der hjælper dig med at få en grøn hverdag for hele familien – uden skrig og skrål fra ungerne og med mærkbare resultater på egen krop.
Mange danskere vil gerne spise mere grønt, fordi det er godt for både krop og klima – og selvfølgelig fordi grøntsager bare er lækre!
Men hvordan får man så ens familie med på grøntsagsvognen, og hvad med de helt små? Det har de to forfattere til Plantebaseret familiemad, diætist Stina Dannerfjord og ny vegetar Isabel Christensen, taget højde for, da de selv har børn fra alderen 9 mdr. til 11 år.
Små børn er store grøntsagsspisere
Isabel Christensens børn er de mindste i flokken, og hun har helt fra begyndelsen prioriteret, at hendes børn får et godt forhold til grønt:
“Det er stadig begrænset, hvad mine børn får af mad. Men jeg laver frisk grøntsagsmos til den mindste hver dag, som glædeligt spiser alle de grøntsager, jeg propper i.”
LÆS OGSÅ: Velsmagende og spicy morgenmad: Tofu scrambled
Isabels andet barn er tre år, og er allerede nysgerrig på nye grønne smage i køkkenet:
“Den store er blevet mere åben over for seitan (hvedekød) og andre veganske produkter, som jeg bruger i køkkenet. I forhold til grønt så får han det altid serveret, og selvom det ikke ryger ned hver gang, så er han nysgerrig og vil gerne med i køkkenet og smage nye ting.”
Gør madlavningen til en hyggestund
Stina Dannerfjords børn er 9 og 11 år, og derfor har hun afprøvet flere grønne muligheder med sine børn.
Hun fortæller, at et godt trick er at vise børnene, hvad der er på menuen til aftensmad. Og lad endelig børnene være med i madlavningen, for eksempel er børn fantastiske til at skrælle gulerødder:
“Min ældste søn var lige blevet 2 år, da han blev storebror, og han var i starten lidt jaloux. Derfor tog jeg ham med i køkkenet og hyggede med ham dér. Her fik han en gulerodsskræller og en gulerod, som han skrællede til ukendelighed,” fortæller Stina Dannerfjord.
Gnavegrønt til alle måltider
Hvis man vil lykkes med at gøre familielivet mere grønt, gælder alle kneb. For eksempel er det en god idé at stille nogle af børnenes yndlingsgrøntsager frem som gnavegrønt på bordet.
”Et andet godt trick er gnavegrønt til ALLE måltider. Mine børn skal helst have taget fem stykker grønt, inden de går fra bordet. De har selvfølgelig nogle grøntsager, de bedst kan lide, og nogle de absolut ikke magter at spise. Og det respekterer jeg.”
LÆS OGSÅ: 9 ting du bør have i dit køkken, hvis du ønsker en grønnere hverdag
Stina har i sit arbejde med skrive Plantebaseret familiemad lavet mange af hende og Isabels opskrifter med sine børn, og hun fortæller, at børnene især er vilde med grøntsagssupperne – særligt linsesuppen.
“Men wraps med seitan er også et hit!”
Isabel Christensen & Stina Dannerfjord: Plantebaseret familiemad
Det giver rigtig god mening at spise mere grønt – for din krop og for miljøet. Men det kan være svært at lave om på sine madvaner, særligt i en travl hverdag.
I Plantebaseret familiemad af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen er der ingen løftede pegefingre – kun enkle opskrifter og masser af gode råd til, hvordan du uge for uge kan gøre din hverdag mere grøn og lave kødfri mad til hele familien. Et skridt ad gangen kan du selv mærke efter, om også du får det bedre af at spise sundt, vælge fuldkorn, grønt og frugt og spise mindre kød og færre æg og mælkeprodukter.
Du kan købe Plantebaseret familiemad online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: