Biografier Aktuelt Fagbøger Martin Andersen Nexø

Henrik Yde får Georg Brandes-prisen 2019 for biografi om Martin Andersen Nexø

Henrik Yde får Georg Brandes-prisen 2019 for biografi om Martin Andersen Nexø

“Henrik Yde har skrevet en både kærlig og kritisk, intens og engageret biografi om forfatteren Martin Andersen Nexø,” skriver Litteraturkritikernes Lav som motivation for at tildele Georg Brandes-prisen 2019 til Henrik Yde for hans bog om Nexø.


Georg Brandes-Prisen uddeles hvert år til “et dansksproget værk, udkommet siden sidste prisuddeling, der på fremragende vis formidler studier i eller refleksion over litteratur.”

Prisen er på 75.000 kr. og prisudvalget 2019 udgøres af Elisabeth Friis, Bo Tao Michäelis og Lone Nikolajsen. 

I motivationen for valget af Henrik Ydes værk om Martin Andersen Nexø, står videre:

“Med udgangspunkt i sin doktordisputats fra 1991 om Nexø som lige så meget grundtvigianer som marxist giver Yde et både originalt vinklet og velskrevet signalement af en mand og et menneske, som både var et barn af Bornholms særegne natur og miljø, Danmark på vej ind i moderne tider og det politiske tidehverv mellem gammelborgerlige værdier og de nye marxistiske, som førte Nexø ideologisk til Sovjetunionen”.

Henrik Yde får Georg Brandes-prisen 2019 for biografi om Martin Andersen Nexø
Henrik Yde (født 1950) har tidligere modtaget Martin Andersen Nexø Fondens pris for sin livslange forskning i Nexøs forfatterskab.
Foto: Inger Merete Yde Hansen

LÆS OGSÅ: 5 ting du (måske) ikke vidste om Martin Andersen Nexø

Redaktionschef for dansk skønlitteratur på Lindhardt og Ringhof, Sune de Souza Schmidt-Madsen, er meget glad for, at det netop er denne bog, der har fået Georg Brandes-prisen:

“Det er Danmarks fremmeste Nexø-forsker, der har skrevet et fremragende værk om et landets allerstørste forfatterskaber, der desværre er blevet lidt glemt. Det er synd, fordi Nexø skrev til folket og formåede virkelig at nå ud til folk med sine bøger.” Henrik Yde: Nexø

Nexø, Martin Andersen Nexø, Henrik Yde

En storstilet og prisbelønnet biografi med hidtil ikke-publiceret materiale skrevet af førende Nexø-forsker Henrik Yde.

Martin Andersen Nexø er forfatteren bag den internationale succes Pelle Erobreren. Hans senere politiske virke på venstrefløjen drev ham dog i landflygtighed, og i dag er den storsælgende forfattere gemt og glemt af mange.

Men hvem var Martin Andersen Nexø egentlig? Henrik Yde tegner et omfattende portræt af forfatteren og giver sit bud på, hvordan Martin Andersen Nexøs værker skal læses i dag.

Du kan købe Nexø online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.