Fagbøger Sundhed og livsstil

Sisse Fisker: Sådan kan vi få et langt og godt liv

Sisse Fisker: Sådan kan vi få et langt og godt liv

Gid jeg drikker champagne og spiller fodbold, når jeg fylder 100 år.

Jeg elsker livet, og jeg drømmer om at leve længe. Jeg vil se mine børn blive voksne og se dem blive forældre. Jeg vil være en bedstemor med slag i, der spiller fodbold og ikke bare sidder i en gyngestol og betragter mine børnebørn. Jeg vil svinge gryderne og lave mad til mine børn og mine venner og drikke bobler og danse med min mand, indtil jeg bliver 100 år.

Det er min drøm – og sikkert også mange andres. For mon ikke de fleste af os kan lide tanken om et godt og langt liv? Vi ved, at sund kost og motion er godt for helbredet, men vi vil jo ikke kun have en stærk krop, vi vil også have det godt, når vi er ældre. Men hvad er så opskriften på det gode lange liv?

Rejsen til verdens blue zones

Et forskerhold fra National Geographic har rejst verden rundt for at finde de steder, hvor folk ikke bare lever længe, men også har høj livsglæde. De har fundet fem områder, som skiller sig ud. Jeg mødte mennesker, der har levet i mere end 100 år, og som stadig er fulde af liv, og jeg oplevede, hvor få ændringer der rent faktisk skal til for at skabe en langt bedre hverdag. Men rejserne betød også, at jeg var nødt til at tage en af de allersværeste beslutninger i mit liv.

Sisse Fisker Grækenland på bjergetI de fem blue zones er de meget bevidste om at nyde livet. At værdsætte naturen. At slappe af og tage pauser. At hjælpe hinanden, både i familien og blandt venner.

Hver dag mærker knap en halv million af os danskere symptomer på stress. Og jeg er selv i farezonen. Det er nemlig især kvinder mellem 25 og 45, der bliver ramt af stress- hammeren. Vi har travlt med vores job. Og vores familier. Vi skal nå at træne og se godt ud på Facebook og Instagram. Vi vil gerne have designertøj og et smukt hjem. Vi vil gerne tjene mange penge, så vi kan få alt det, vi ønsker os. Men gør det os lykkelige? Eller løber vi stærkt, fordi alle andre gør det og forventer, at vi også gør det? Og vigtigst: Husker vi egentlig at nyde livet?

At vælge med hjertet

Jeg valgte at følge et godt råd, jeg fik af en gammel mand på den græske ø Ikaria: “Hvis du vælger med hjertet, kan du aldrig vælge forkert”. Vi talte også om opfattelsen af tid:

– “Jeg har godt lagt mærke til, at I ikke går med ur. Jeg tror, at langt de fleste danskere altid ved, hvad klokken er, fordi vi næsten alle sammen går med ur, har en mobiltelefon i lommen eller sidder foran en computer, hvor man kan se klokken.”
– “På Ikaria er det lige omvendt. Her går kun meget få med ur. Tiden er ikke så vigtig på vores ø”, forklarer Eleni.
Jeg tænker på, hvordan det ville være, hvis jeg holdt op med at gå med ur og slukkede telefonen.”

Jeg vil have mere tid med mine børn, inden de skal i skole. Jeg vil have tid til at arbejde i min frivillige forening SMILfonden, hvor jeg laver fester for syge børn på danske hospitaler. Jeg vil holde foredrag om mine inspirerende rejser og ud og møde en masse mennesker, og så vil jeg sove mindst syv timer hver nat og forkæle min krop med god mad og træning. Desuden vil jeg rejse med mine børn og vise dem verden, så de kan se, hvor privilegerede og forkælede vi er i forhold til mange andre kulturer. Og minde dem om, at vi skal passe på hinanden og vores natur.
Jeg bliver sikkert fattigere, men jeg tror til gengæld, at jeg bliver gladere.
– Sisse Fisker, oktober 2015

Livets opskrift

Sisse Fisker har skrevet en inspirerende bog om at finde opskriften på det gode lange liv. Ovenstående tekst er et uddrag fra “Livets opskrift”, og baggrunden for bogen er en serie af udsendelser for DR, hvor Sisse sammen med et kamerahold fra DR rejste ud til fem steder i verden, hvor en bemærkelsesværdig stor del af befolkningen bliver over 100 år. De fem blue zones, som Sisse besøger i programmerne, er:

  • en provins i bjergene på Sardinien
  • Loma Linda i Californien
  • den japanske ø Okinawa
  • halvøen Nicoya i Costa Rica
  • den lille græske ø Ikara

Du kan købe Sisse bog her og læse mere om de valg, som rejserne endte med at  betyde for Sisse Fisker privat – men også om hvad du selv kan gøre for at få et langt og godt liv baseret på forskningen i verdens blue zones.

Sisse Fisker forside

Sisse Fisker: Sådan kan vi få et langt og godt liv