Fagbøger

5 tips til at sætte gang i de gode relationer

5 tips til at sætte gang i de gode relationer

Trivselsekspert Henrik Krogh giver her fem gode tips til, hvordan vi sætter gang i gode relationer og hvordan vi kan øge produktionen af oxytocin, som også bliver kaldt kærlighedshormonet, fordi det udløses af kram og nærhed. Oxytocin har positiv effekt på dit blodtryk, pulsen, din smertetærskel og stress.

Fem tips til gode relationer

  • Pas godt på din partner: Den ultimative sociale relation er det gode parforhold. Mennesker, der stortrives selvom de arbejder i de hårdeste, farligste og mest stressende jobs, fremhæver netop deres partner som en af de vigtigste årsager til, at de kan holde til jobbets belastninger. Husk: jo mere sympati du har bygget op for den, du er sammen med, des mere oxytocin kan I frigøre i hinanden.
  • Kys, kæl og knus: Bløde kys med læberne, især på halsen, øger oxytocin. Det samme gør et langt knus og en blid berøring af kroppen, for eksempel blid massage. Et godt sexliv er en væsentlig del af livets opskrift, da det frigør en lang række trivselsstoffer både før, under og efter orgasmen. Blandt andet oxytocin og det ultimativt stærkeste trivselsstof dopamin, der er den naturlige kokain.
  • Kig kærligt i øjnene: Ved at kigge en god ven, veninde eller kæreste kærligt i øjnene producerer I begge oxytocin i jeres hjerner. Hvis I kigger i længere tid, når stoffet også ud i jeres blodbaner og dæmper jeres aggressioner, øger den gensidige tolerance og får stressniveauet til at falde.
  • Køb en hund: Undersøgelser viser, at hvis du kæler for din egen hund i tre minutter, kan man måle indholdet af oxytocin i en blodprøve hos både dig og hunden. Både det at kæle og blive kælet for har altså en effekt. Kæler du for hunden i 15 minutter, kan der måles oxytocin i en urinprøve hos både dig og hunden – det betyder, at du på det tidspunkt har produceret så meget, at kroppen har råd til at skille sig af med det.
  • Meld dig ind i en forening: Hvis du savner mennesker omkring dig, kan du melde dig ind i en forening. Vi frigiver som sagt mere oxytocin, jo mere sympati vi har for hinanden, og det er selvfølgelig ikke de samme følelser, en fremmed vækker i os. Men hvem ved, måske kan man netop i en forening møde et andet menneske, som bliver en god ven, som man på sigt kan dele sine glæder og sorger med.

De fem gode råd fra Henrik Krogh stammer fra Sisse Fiskers bog Livets opskrift.

Sisse Fisker Livets opskrift

Du kan købe “Livets opskrift” hos din boghandler eller ved at følge linket her.

Sisse Fisker