Anders Lundt Hansen Bøger om Danmark Fagbøger Historie

Er den tidligste danmarkshistorie stadig relevant i dag? Absolut – hvis det da altså er den rigtige historie!

danmarkshistorien

”Danmarkshistoriens oprindelsesmyte er farlig – det er den, fordi den hurtigt bliver en nem forklaring til en kompliceret virkelighed.”

– Anders Lundt Hansen


Sådan svarer historiker Anders Lundt Hansen, hvis man stiller ham spørgsmålet om, hvad han mener om den tidligste danmarkshistorie. Han holder fast i at trods et farligt ry, er Danmarks oprindelseshistorie voldsomt interessant, hvis den altså fortælles rigtigt.

For selvom der før er skrevet vidt og bredt om danmarkshistorien er meget af litteraturen forbeholdt forskningsartikler, og omhandler særligt de største og vigtigste begivenheder.

Der findes altså ikke meget lettilgængeligt materiale om alle facetter af danskernes historie fra A-Z.

Det laver Lundt Hansen om på i sin nyeste udgivelse Danmark: De første 1000 år, der netop ikke er en forkortet, letfortalt eller ligefrem mytisk røverhistorie – men derimod en dybdegående, detaljeret og ikke mindst historisk sand afdækning af, hvornår og hvordan Danmark blev til.

Er den tidligste danmarkshistorie stadig relevant i dag? Absolut - hvis det da altså er den rigtige historie!

For som han hurtigt finder ud af, hersker der til trods for litteratur, arkæologiske fund og historiske kilder fortsat tvivl om, hvad det allertidligste stykke danmarkshistorie omhandler. Og ikke kun hvad; men også hvem.

Nylig forskning og opdagelser fra de seneste år har nemlig givet adgang til at grave endnu dybere og undersøge ikke kun historien, men også menneskerne fra den første tid.

For mange i dag kan bogen derfor bruges som mere end blot et historisk oplysningsværk. Den kan også læses som et identifikationsgrundlag og en tidslinje over egen historie som dansker.

Og nøjagtigt derfor er fortællingen om den første danmarkshistorie en relevant historie at fortælle – også for den senmoderne dansker i dag.

LÆS OGSÅ: 5 ting du ikke vidste om Danmark og vores historie

Dette fælles grundlag gør Anders Lundt Hansen sit for at bringe os tættere på i Danmark: De første 1000 år.

Hvis du ønsker at blive klogere på vores forfædres og vores egen (første) danske historie, så læs med i Danmark: De første 1000 år.




Anders Lundt Hansen – Danmark: De første 1000 år

Er den tidligste danmarkshistorie stadig relevant i dag? Absolut - hvis det da altså er den rigtige historie!

Tag med på en rejse gennem de første 1000 år af Danmarks historie fra o. år 400, hvor danerne første gang optræder i skriftlige kilder, til år 1400, hvor Danmark er blevet et etableret kongedømme.

Undervejs ser vi på de genstande og begivenheder, der formede tiden. Vi spejder efter blodige slag, mystiske runeindskrifter og store bygningsværker, men kigger også efter ydmyge stolpehuller og småting, der viser dagliglivet. Vi kommer til at høre nogle af de gamle myter og legender, og vi ser på, hvad der er den rigtige historie bag dem.

Det er en overraskende fortælling, der giver et nyt blik på, hvad ’Danmark’ er, og hvor det kommer fra. Og når vi sætter alle århundrederne sammen, får vi historien om, hvordan Danmark blev til.

Du kan købe Danmark: De første 1000 år online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




Læs også:

Anders Lundt Hansen – Kong Haralds ringborge

Kong Haralds ringborge, Anders Lundt Hansen

For første gang nogensinde er historien om kong Harald (Blåtand) Gormsens ringborge fra 900-tallet samlet i én bog. Historiker Anders Lundt Hansen tager os på en rejse gennem den tidligste middelalders Danmark – fra Jylland over Fyn til Sjælland – og besøger undervejs de storslåede, men i sidste ende undergangsdømte fæstningsværker.

Det er en historie om magt og ambitioner i et Danmark, hvor fyrster og stormænd kæmpede om magten, og hvor langskibe krydsede sund og bælter med krigeriske skjolde på rælingen. Til gengæld var selv de mægtigste krigere heldige, hvis de i eftertiden blev husket i nogle få, rosende ord på en runesten.

Bogen bygger på den nyeste publicerede forskning om ringborgene og deres tid og medtager også de skånske bygningsværker, der ellers ofte bliver glemt, fordi Skåne ikke længere er en del af Danmark.

Du kan købe Kong Haralds ringborge online fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra 29. august.