Anders Lundt Hansen Fagbøger Historie

Anders Lundt Hansen: Historien kan skræmme dig. Det bør den faktisk gøre

Anders Lundt Hansen Hvad skal vi med historie?

Af og til kan det føles, som om historien gentager sig, og menneskeheden cykler i ring. Men gør den egentlig det? Udvikler verden sig ikke så meget, at nutiden altid vil være forskellig fra fortiden? Kan vi lære noget af historien og undgå at gentage fortidens fejltagelser? Ja, hvad skal vi med historien? Det giver Anders Lundt Hansen, cand.mag. i historie og forfatter til Danmark. De første 1000 år, et bud på.

Historie er farlig.

Historie kan manipulere dig.

Historie kan få dig til at acceptere ting, du ellers ville vende dig imod.

Historie kan inspirere dig. Til nye handlinger, beslutninger.

Historie kan gøre dig klog. Du går ind i gådernes verden, og du tænker, løser gåderne.

Historie kan underholde.

Historie kan glemmes. Eller blive glemt.

Historie kan omskrives. Både med og imod kilderne.

Historie kan hyldes. Eller fordømmes.

Historie kan skræmme dig. Det bør den faktisk gøre.

Historie kan fortælle os, hvordan vi er nået hen til dér, hvor vi står i dag.

Men historie kan ikke fortælle os, hvem vi er.

anders lundt hansen
Anders Lundt Hansen. Foto: Thomas A.

Hvem vi er, viser sig i den måde, vi håndterer historien på. Hvordan vi bruger historiens erfaringer til at forme fremtiden.

Vi er ikke hal-fyrster fra Vestsjælland, der drikker vin i en prægtige hal ved Tissø. Vi er ikke riddere, der gungrer ud af Jerusalems byport i 1100-tallet. Vi er ikke kuede fæstebønder, der slider os ihjel på markerne uden for Svendborg i 1700-tallet.

Men vi står på resultatet af alle deres, og mange andres, arbejde og beslutninger.

For historien fortæller os, hvordan vi er nået frem til netop dér, hvor vi befinder os i dag.

Hvis ikke vi ved, hvordan vi er nået frem til der, hvor vi står i dag, så kan vi ikke planlægge de næste skridt fremad.

Ingen diktator kan leve med en fri presse, det ved vi. Men bemærk, at heller ingen diktator kan leve med fri historie.

Så hvem er vi? Vi er dem, der undersøger historien systematisk, kritisk og nysgerrigt, ud fra kilderne. Vi er dem, der kender til drømmebilleder, men godt ved, at de er fantasier – og kan nydes som sådan. Vi lader os inspirere af drømmene, men vi lader os ikke forblænde af dem.

LÆS OGSÅ: 5 ting du ikke vidste om Danmark og vores historie

Derfor kan vi gøre det samme for fremtiden, som vi gør for fortiden. Vi går til den nysgerrigt, kritisk og systematisk, inspireret men ikke forblændet. For det er, hvem vi er! Vi er dem, der kender fortiden, deltager i nutiden og former fremtiden, bygget på viden, kritik, og nysgerrighed.


Danmark: De første 1000 år af Anders Lundt Hansen

Anders Lundt Hansen: Historien kan skræmme dig. Det bør den faktisk gøre

Tag med på en rejse gennem de første 1000 år af Danmarks historie fra o. år 400, hvor danerne første gang optræder i skriftlige kilder, til år 1400, hvor Danmark er blevet et etableret kongedømme.

Undervejs ser vi på de genstande og begivenheder, der formede tiden. Vi spejder efter blodige slag, mystiske runeindskrifter og store bygningsværker, men kigger også efter ydmyge stolpehuller og småting, der viser dagliglivet. Vi kommer til at høre nogle af de gamle myter og legender, og vi ser på, hvad der er den rigtige historie bag dem.

Det er en overraskende fortælling, der giver et nyt blik på, hvad ’Danmark’ er, og hvor det kommer fra. Og når vi sætter alle århundrederne sammen, får vi historien om, hvordan Danmark blev til.

Du kan købe Danmark: De første 1000 år online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Kong Haralds Ringborge af Anders Lundt Hansen

Kong Haralds ringborge, Anders Lundt Hansen

For første gang nogensinde er historien om kong Harald (Blåtand) Gormsens ringborge fra 900-tallet samlet i én bog. Historiker Anders Lundt Hansen tager os på en rejse gennem den tidligste middelalders Danmark – fra Jylland over Fyn til Sjælland – og besøger undervejs de storslåede, men i sidste ende undergangsdømte fæstningsværker.

Det er en historie om magt og ambitioner i et Danmark, hvor fyrster og stormænd kæmpede om magten, og hvor langskibe krydsede sund og bælter med krigeriske skjolde på rælingen. Til gengæld var selv de mægtigste krigere heldige, hvis de i eftertiden blev husket i nogle få, rosende ord på en runesten.

Bogen bygger på den nyeste publicerede forskning om ringborgene og deres tid og medtager også de skånske bygningsværker, der ellers ofte bliver glemt, fordi Skåne ikke længere er en del af Danmark.

Du kan købe Kong Haralds ringborge online fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra 29. august.