Kategori: Mumitroldene

Mumitroldene

Mumitroldene – Mumibøger

Mumifar, Mumimor, Mumrikken, Snorkfrøkenen, My, Hemulen, Sniff og Mumitrolden. 💙 De godmodige Mumitrolde med store runde snuder har siden 1945 forundret og begejstret både store og små i hele verden.

Tove Janssons elskede og magiske mumi-univers er fyldt med venskab, melankoli og kærlighed. Det er en verden fuld af forunderlig fantasi – hvor for eksempel guldklumper bedst anvendes til afgrænsningen af blomsterbede. Vi guider dig her til de bedste bøger om Mumitroldene, som hele familien kan samles om.

Læs mere om mumitroldene her: De eventyrlige Mumitrolde: En genistreg i skandinavisk børnelitteratur

Hvad skal vi læse? 15 gode børnebøger
Historier der aldrig bliver for gamle: De bedste klassiske børnebøger

Kom bagom Tove Janssons bøger

Der er sneklædte bjerge, når vinteren melder sin ankomst. Eventyrlige somre. Træudskæringer på husene og henrivende skærgårdsøer. Tove Janssons fantastiske univers er beskrevet som et eventyrland – men faktisk findes det i virkeligheden i Finland, hvor Tove Jansson kommer fra.

Tove Jansson henter inspiration fra virkeligheden i sine historie om de populære mumitrolde og alle vennerne. Mumitroldene minder ikke om noget andet inden for litteraturen. De er kendetegnet ved deres store næser, som kan minde lidt om en næse på en flodhest. Mumitroldene og deres næser er hvide – formentligt for at kunne kamuflere sig i sneen.

Tove Jansson har skabt et unikt univers med små mumitrolde, som både børn og voksne holder af. Særligt fordi mange kan genkende sig selv i flere af karaktererne fra mumibøgerne. Måske kender du til forfængelighed, som er en karakteristik af Snorkfrøken eller en tilbagetrukken Mumrik? Du kan læse mere om de enkelte karakterer i bogen Livet i Mumidalen udgivet med forlaget Carlsen.

Læs også Derfor hitter mumitroldene stadig

Hvem var Tove Jansson?

Tove Jansson er den finske forfatter bag mumitroldene. Desuden var hun kunstner. Hun gik i sin kunstneriske forældres fodspor, da hun blev uddannet maler og tegner og arbejdede som illustrator. Under krigen i 1945 udgav Tove Jansson sin første bog, som maler et billede af den verden, mumitroldene lever i, som til tider kan være uhyggelig.

Hun boede og udførte sit arbejde i et atelier (som var i dårlig stand grundet bombningerne under krigen), som hun fandt midt i Helsinki. I starten måtte hun kæmpe for huslejen – lige indtil mumi blev et kendt fænomen, som kunne hjælpe hende til at betale huslejen.

Det store internationale gennembrud kom med bogen Troldkarlens hat fra år 1948. Hendes bøger er oversat til 34 sprog herunder også dansk. Tove Jansson har vundet mange forfatterpriser igennem sit liv. Blandt andet H.C. Andersen-medaljen i 1966. Tove Jansson stod også selv for de enkelte illustrationer til bøgerne.

Find forskellige mumibøger af Tove Jansson

Der findes et hav af Tove Janssons mumibøger i Mumidalens magiske univers. Du kan blandt andet fordybe dig i Tove Janssons elskede historier om mumitroldene og alle vennerne:

  • De tre første romaner
  • Den farlige rejse
  • Mumidalens alfabet
  • Mine første mumibøger
  • Mumi, Mymlen og Lille My – Hvad sker der så?
  • Mumitrolden og dragen
  • Mumitrolden og den usynlige gæst

De tre første romaner er om mumitrolden, mumifamilien og alle vennerne i Mumidalen, som er samlet i én bog. I disse første romaner får du et godt indblik i den forunderlige mumiverden. Det første bind består af fortællingerne De små trolde og den store oversvømmelse, Kometen kommer og Troldkarlens hat.

I andet bind med navnet De tre næste romaner, kan du læse videre om Tove Janssons vidunderlige romanserie af mumitroldene. Her kan du læse titlerne Mumifars erindringsbog, Farlig midsommer og Troldvinter.

Det sidst bind i rækken hedder De tre sidste romaner og indeholder som de to foregående samlebind tre fortællinger om mumitroldene. Denne gang er det romanerne Det usynlige barn, Mumifar og havet og Sent i november.

Læs også Mumitrolden og alle hans venner – 22 bøger fra Mumidalen

Mumibøger til de yngste med alle de klassiske emner

Ønsker du at lære dit barn alfabetet på en sjov måde med det farverige ABC? Så er Mumidalens alfabet den ideelle bog til dit barn. Det er en smuk og finurlig bog, der giver dit barn en introduktion til Mumidalens magiske univers. I den farverige ABC-bog møder vi mumitrolden og andre karakterer fra mumibøgerne. Annika Sandelin har skrevet et rim til hver af bogstaverne, som gør bogen god til højtlæsning i familien.

Derudover er der en smuk babybog til mumi-glade forældre, som indeholder alle de klassiske emner i en barnets bog. Den hedder Babys bog. Den egner sig særligt godt til barnets søvn, første skridt, første tand, babys vaner og lignende. Find Babys bog her.

Til de helt små kan du også finde en sanselig bog kaldet for Mumitrolden – min brummebog, som indeholder rysteeffekt. Det er en stofbog i en gaveæske, som er en ideel første billedbog til barnet.

Læs også De eventyrlige Mumitrolde: En genistreg i skandinavisk børnelitteratur