Kategori: H.C. Andersen

H.C. Andersen

H.C. Andersen (f. 1805) – med det fulde navn Hans Christian Andersen – var en dansk forfatter og digter, som i sin eftertid har vundet mange læser-hjerter verden over med sine eventyr. Forfatteren blev født i Odense den 2. april i år 1805, og han blev døbt samme dag. Han er forfatteren bag kendte og elskede eventyr som Den grimme ælling og Den lille pige med svovlstikkerne

H.C. Andersen var desuden kendt for sine blomsterbuketter og papirklip. Det siges, at han har opfundet det bedårende, danske julehjerte. Han er blandt de største personer fra den danske guldalder. Forfatteren har opfundet tingseventyr, som er en undergenre til kunsteventyr. Kort fortalt omfatter tingseventyr, at hovedkaraktererne i en fortælling er ikke-levende objekter. Det vil sige, at det kan være ting eller genstande, der har hovedrollen i en historie. Ting får dermed menneskelige egenskaber, som vi ser det i eventyr som Fyrtøjet og De røde sko af H. C. Andersen.

Historier der aldrig bliver for gamle: De bedste klassiske børnebøger
Lys, kamera, action! Filmatiserede børnebøger du (måske) kender fra det store lærred.

Fortællingen om H. C. Andersens barndom 

Den verdensberømte forfatter levede i årene 1805 til 1875. De første år af H. C. Andersens liv ved man ikke hvor foregik. Som 2-årig flyttede han dog ind i det barndomshjem, de fleste kender. Nemlig en lejlighed på bare 42 kvadratmeter i ejendommen Klingenberg 646, som i dag hedder Munkemøllestræde 3. Barndomshjemmet er kendt som hjørnehuset og fungerer i dag som museum om H. C. Andersen. Hans mor var vaskekone, og faren var skomager. 

Som 6-årig startede han i en pogeskole, og et år efter kom han på en fattigskole. H. C. Andersen blev præsenteret for den kunstneriske verden af sin far, som viste ham Ludvig Holbergs komedier. Dermed blev den lille Hans Christian Andersen nysgerrig på teater- og kulturlivet. Det var de første skridt til en kulturel karriere for H. C. Andersen. Hans mor arbejdede på Odense Teater, hvor han så forestillinger og efterfølgende udøvede rollerne derhjemme. 

I 1812 drog faren ud som soldat i stedet for en bondesøn, som betalte sig fri til familien. Denne betaling skulle forsørge og sikre familiens fremtid. I 1813 var der dog statsbankerot, så betalingen blev markant reduceret. I 1814 kom faderen hjem fra krig og var blevet alvorlig syg. Han døde i 1816, som medførte at familien i den grad kom i økonomiske vanskeligheder. H. C. Andersens mor måtte arbejde mere, og han måtte også selv i arbejde, først på en klædefabrik og senere en tobaksfabrik. Der gik dog ikke længe, før drengen vendte tilbage til fattigskolen, hvor han fik undervisning i religion, skrivning og regning.  

Læs også Eventyrlige fortællinger og overnaturlige væsner vækkes til live i H.C. Andersens papirklip

Eventyret i København og på Det Kongelige Teater

Tiden gik, og H.C. Andersens mor giftede sig igen. Det betød, at han ikke behøvede at arbejde længere. Efter forfatteren blev konfirmeret som 14-årig, ville han rejse til København på sit livs eventyr. H. C. Andersen rejste med kun få penge på lommen og kom i kontakt med en vigtig kvinde. Madam Sophie Charlotte Hermansen fra Odense var tidligere royal amme, og hun havde kontakter i København. Hun hjalp derfor den unge Hans Christian med at få kost og logi og et arbejde til, at han kunne tjene penge og blive i hovedstaden. 

Den fattige dreng endte med at blive bemærket af det finere borgerskab og kom blandt andet i kontakt med Det Kongelige Teaters direktører hr. Siboni og Jonas Collin, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann, Adam Oehlenschläger, C. E. F. Weyse og Jens Baggesen. Her ville han forsøge sig med læsning, sang og skuespil. Hr. Siboni tog især den unge knægt til sig ved at give ham husly i eget hjem, og sang- og tyskundervisning. 

Herigennem blev H. C. Andersen endda en del af drengekoret, men blev opsagt, da hans stemme gik i overgang. Han fik ikke penge for at synge i koret, men Weyse havde formået at indsamle penge til at større H. c. Andersen, så han kunne blive i København og udfolde sig kunstnerisk. 

Herefter forsøgte H. C. Andersen sig på Hofteatrets Danseskole og fik undervisning i ballet af solodanser C. Dahlén. Samtidig havde forfatteren kontaktet Christian Høegh-Guldberg, som underviste ham i skrivning og i forskellige sprogfag. Han led mange nederlag i sin vej til berømmelse og blev afvist flere gange med teaterstykker og bøger, som han selv havde skrevet. 

I 1822 indkaldte Det Kongelig Teaters direktion forfatteren til et møde. Her bevilligede bestyrelsen ham finansiering til uddannelse – først på latinskolen i Slagelse og senere på latinskolen i Helsingør. Her oplevede han også modgang mellem ham og undervisere. I 1825 udgav han digtet Det døende Barn i den danske avis Kjøbenhavnsposten, som var startskuddet til hans egentlige forfatterskab. 

I året 1828 blev H. C. Andersen student og udgav det efterfølgende år bogen Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i Aarene 1828 og 1829, som er en fiktiv rejseberetning om at vandre rundt i Købehavns udkanter nytårsaften. Bogen blev en succes, og siden fulgte eventyrene, der gav ham den anerkendelse fra verden, han altid havde drømt om. De fleste vil formentligt kalde ham kongen af dansk litteraturs guldalder, grundet det store forfatterskab.

Læs også Fem af H.C. Andersens kendteste eventyr har fået nye illustrationer af prisvindende Lars Gabel

Få indblik i H. C. Andersens eventyr 

 1. C. Andersen havde mange egenskaber inden for forfatteruniverset. Han skrev både:
 • Digte
 • Eventyr
 • Romaner
 • Sange herunder salmer

Han har skrevet romanen Improvisatoren, der var hans første roman. Den udgav han i året 1835, hvor han samme år udgav sine første to eventyrsamlinger. Han er særligt kendt for sine eventyr, som er skrevet med en fintfølende nerve og med temaer, som stadig har relevans i dag. 

Nogle af de mest kendte eventyr, han har skrevet, er Fyrtøjet, Prinsessen på ærten, Den lille havfrue, Kejsernes nye klæder, Den grimme ælling, Snedronningen og Den lille pige med svovlstikkerne. 

Find Lars Gabels luksusudgave af H. C. Andersens eventyr

På Bog.dk har vi samlet nogle af de bedste bedste bøger med eventyr, hvor der er knald på farverne samt et humoristisk touch i billedillustrationerne. Se for eksempel et farverigt og sjovt billede af soldaten, der kigger op på hunden med øjne så stor som tekopper i eventyret Fyrtøjet. Billederne er især med til at give fortællingerne en særligt løft, der er sjove for børn og voksne at kigge på. Du kan købe den hyggelige bog med 6 af H. C. Andersens eventyr her.

Bogen hedder Seks eventyr og indeholder de klassiske eventyr: 

 • De vilde svaner
 • Snedronningen
 • Den lille havfrue
 • Fyrtøjet
 • Den lille pige med svovlstikkerne
 • Nattergalen

Alle er eventyr, som du og dine børn vil falde pladask for. Det er dansk litteratur, når det er  bedst. Eventyrene viser stort indblik i den menneskelige psykologi og rækker ud over hverdagens trivialiteter. De henvender sig både til børn og voksne. Man kan næsten tale om en form for mytiske fortælleform, som H. C. Andersen mestrer i sine eventyr. 

Læs også 6 eventyr af H.C. Andersen i fuldt illustreret luksusudgave. Den perfekte gavebog

Hvis du kender Flunkerne, kan du også finde en udgave med dem på farten, hvor de små væsener undersøger, hvilke historier børn kendte, før Flunke-bøgerne blev en realitet. Tag med Flunkerne ind i H. C. Andersens fortællinger her.