Fagbøger Eventyr H.C. Andersen Læs let bøger

Eventyrlige fortællinger og overnaturlige væsner vækkes til live i H.C. Andersens papirklip

Eventyrlige fortællinger og overnaturlige væsner vækkes til live i H.C. Andersens papirklip

Hans eventyr som Den grimme ælling eller Den lille havfrue er kendt og elsket verden over. H.C. Andersen udfoldede dog ikke blot sin kreativitet i prosa og lyrik men også i forskellige former for billedkunst. Nu samles 40 af hans papirklip i en flot gavebog.På H.C. Andersens egen tid var der kun ganske få, der kendte til hans kreative evner uden for forfatterskabet. Og de, der kendte til dem, opfattede dem mest som et harmløst tidsfordriv.

Men efterhånden som der i det 20. århundrede kom mere fokus på H.C. Andersens værker såvel som hans person, fik man også øjnene op for hans andre evner. Den billeddannende evne, som H.C. Andersen i sin prosa er så kendt for, har nemlig sin parallel i tegninger, papirklip og collager.

H.C. Andersen, papirklip, Johan de Mylius, billedkunst, HC Andersen
Klippet o. 1853 til Regine Hansen (gift Hagelberg), f. 1849. Privat eje.

H.C. Andersens papirklip er opstået i meget forskellige sammenhænge og til vidt forskellig brug. Nogle af dem fører dybt ind i Andersens sind og fantasiverden, mens andre er opstået i et ledigt øjeblik til underholdning og tidsfordriv. Nogle af dem er raffineret kunst, andre ganske simple.

“H.C. Andersen tænkte i billeder, når han skrev, og når han klippede eller tegnede. Han var billedmager. Det er det, der gør ham så enestående. En tidløs digter.”

– Johan de Mylius i samlingens forord

Deres motivverden svinger mellem det nydelige, det overgivent sjove, det dæmoniske og det dybt poetiske.

H.C. Andersen, papirklip, Johan de Mylius, billedkunst, HC Andersen
Træ med figurer. H.C. Andersens Hus, Odense.

De enkelte klip præsenteres i samlingen med en tilhørende kommentar. Det kan være oplysninger om baggrund, eller det kan være et forsøg på fortolkning af det pågældende papirklips “udsagn”.

Bogen er udstyret med et forord af Johan de Mylius, som ligeledes har kommenteret de enkelte papirklip. Al tekst bringes både på dansk og engelsk, hvilket gør den til en oplagt gavebog.

H.C. Andersen, papirklip, Johan de Mylius, billedkunst, HC Andersen

Du kan finde H.C. Andersen – 40 papirklip online her eller i din lokale boghandel.


Du kan desuden finde et udvalg af H.C. Andersens uforglemmelige eventyr her.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.