Fagbøger

9 interessante fakta om faderrollen fra Anders Kofoeds nye bog, Den nødvendige far, du måske ikke kendte i forvejen

Den nødvendige far

Biolog og forfatter Anders Kofoed er aktuel med bogen Den nødvendige far, der sætter fokus på faderrollen – først og fremmest hos mennesker, men også hos forskellige dyr. Læs 9 fakta om faderrollen her.


Anders Kofoed er aktuel med den nye bog Den nødvendige far, der med forskningsresultater fra hele verden, og hans egne erfaringer som far, stiller skarpt på faderrollen. Anders Kofoed er evolutionsbiolog og zoolog, og han har blandt andet været en af drivkrafterne bag etableringen af Den Blå Planet. Derudover formidler han ofte sin viden som naturekspert, bl.a. frekventerer han Go’ Morgen Danmark på Tv2, og han har skrevet flere bøger om mennesker, dyr og natur.

LÆS OGSÅ: Biolog Anders Kofoed: 2 ting gør menneskedyret unikt. Det ene er vores sprog, det andet er mere overset

I Den nødvendige far bliver der sat fokus på faderrollen, ikke som en fikseret og universel størrelse, men som en alsidig og omskiftelig størrelse, der er forskellige fra samfund til samfund – både hos mennesker og i dyreriget. I det moderne samfund kan vi selv i stort omfang beslutte, hvilke faderrolle vi vil have, og i Den nødvendige far vil Anders Kofoed gerne slå et slag for faderens rolle som omsorgsperson. En omsorgsperson, der både passer på, forsøger, lærer og leger, og som insisterer på at tage dette ansvar.

LÆS OGSÅ: Slavehandel, trekantsdramaer og jomfrufødsler: Der mangler ikke drama i Anders Kofoeds store bog om naturen

Bogen er også fyldt med gode råd igennem til hele livet i faderrollen. I Den nødvendige far får du både informationer og vejledning til graviditetsperioden, teenage-børn og rollen som bedstefar. Om det er søvn, sprogudvikling, leg eller opdragelse, så kommer Den nødvendige far igennem det hele, med fædrenes rolle i fokus.

Vi har samlet 9 spændende fakta fra bogen, der kan gøre dig klogere på, hvor spændende og alsidig en størrelse faderrollen er.
Vidste du at…?

Fra Den nødvendige far


1 – Hos søhestene er det manden, der bærer ungerne?

Det kan være du godt vidste, at det ikke er kvinden, der bærer ungerne hos alle arter. Det interessante er nærmere, at faderrollen kan indebære enormt forskellige ting fra art til art. Hos søhestene betyder det eksempelvis, at det er faderen, der bliver gravid.


2 – Hos emuer er det manden, der ruger æggene?

Hos emuerne er det ikke hunnen, der passer på de nye æg, efter de er blevet lagt. Det er derimod hannerne, der sørger for æggene er passet godt på, så ungerne kommer til verden sikkert og trygt. Hannen forlader faktisk slet ikke redden. Faderen er så dedikeret, at han ikke spiser føde, og at han kun samler vand fra dug til at slukke tørsten.


3 – Mænd har en virkelig stor betydning for barnets sprog?

Et studie fra North Carolina fandt frem til, at fædre, der havde et stort ordforråd, gav det videre til deres børn. Dette gjorde, at børn i 2-3 års alderen, der havde en far med et stort ordforråd, kunne flere ord end jævnaldrende børn. Hvis faren bruger tid med sine børn, er han meget vigtig for den sproglige udvikling.

Man fandt også ud af, at moren ikke havde en lignende indflydelse. Selvfølgelig påvirker moren også deres børns ordforråd, men hypotesen er, at fordi kvinder generelt bruger mere tid sammen med deres børn, så kan moren og barnets ordforråd synkronisere. Det betyder, at mødre bruger ord, som børnene allerede kender.

Fædrene er derimod ikke en del af fællessproget mellem barnet og moderen på samme måde, og de taler derfor, som de plejer. Det gør, at børnene får hørt ord, som de ikke plejer at høre. Det skal dog understreges, at dette er en hypotese.


4 – At titi-aberne er rigtig gode fædre?

Titi-aberne lever i en klassisk kernefamilie med mor, far og børn, hvor ungerne bliver hos familien i flere år. I denne familie-enhed er det faderen, der skaffer maden og det er også hannerne, der bærer ungerne 90% af tiden. Det gør også, at hannerne taber sig virkelig meget, men ikke i en farlig grad, da de som regel tager på imens hunnerne er gravide.


5 – Under graviditeten stiger niveauet af hormoner hos mænd?

Under graviditeten stiger stresshormonerne progesteron og kortisol både hos den gravide og faderen. Det sker, så man bliver mere forsigtig og passer godt på sig selv, når ens barn er på vej. Det er en en proces, der gør, at man bliver mere opmærksom på farer udefra.


6 – Mænds hjernebark skrumper 1-2% frem til fødslen?

Det er faktisk helt normalt, at mænd får ‘ammehjerne’ under kvindens graviditet. Fædres hjernebark skrumper 1-2% frem til fødslen af barnet, men det er ikke en negativ ting, som det ellers kunne lyde som. Det er hjernen, der gør sig klar til at blive en bedre far. Mænds krop er ikke i samme kontakt med fostret som mødres, så det er hjernens måde at indstille sig på, at en stor forandring er på vej.


7 – Testosteron-niveauet falder i mænd, når de bliver fædre?

Noget andet, der sker i mandekroppen er, at testosteron-niveauet vil falde, når man får et barn. Fædre, der bruger tid sammen med en baby, har et lavere testosteron-niveau end single-mænd.


8 – Mænd udbygger grå hjerneceller efter fødslen?

Forskere har studeret, at mænd udbygger grå hjerneceller, i de områder i hjernen, der har med tilknytning og omsorg at gøre. De bliver faktisk fysisk større.


9 – Hver tiende mand bliver ramt af fødselsdepression?

Mænd kan også lide af fødselsdepression. Faktisk viser undersøgelser, at hver tiende mand bliver ramt af fødselsdepression. Mænd reagerer også anderledes end kvinder, hvor særligt vrede og aggression, er nogle af de største følelsesmæssige udtryk for en fødselsdepression.
Anders Kofod: Den nødvendige far

Den nødvendige far, Anders Kofoed, fars dags gave

Faderrollen ikke er en fikseret endelig og universel ting for vores art – der er vidt forskellige faderroller i forskellige samfund. Hos Aka-folket, et nomadefolk i Centralafrika, har faderen mere fysisk kontakt med barnet end moderen, og hos Ache-folket, et nomadefolk i Sydamerika, har faderen næsten ingen kontakt med små børn. Faren har først en rolle, når sønnerne skal lære at jage.

I det moderne samfund kan vi i stort omfang selv vælge hvilken faderrolle, vi vil have. Anders Kofoed kalder til kamp for farens rolle som omsorgsperson for børnene. Naturen har fremavlet mænd til at være børnepassere, forsørgere, lærere og legeonkler, og de skal insistere på at tage det ansvar. 

Bogen er fuld af informationer og gode råd, der rækker fra graviditet til teenagebørn og går helt op til bedstefarrollen. Bogen kommer omkring emner som søvn, sprogudvikling, leg og opdragelse, og i modsætning til langt de fleste bøger om disse emner, fokuseres der på farens rolle.

Du kan købe Den nødvendige far online hos fx Bog&idé eller i nærmeste boghandel.