Aktuelt Anders Kofoed Fagbøger

Anders Kofoed: Far er kommet for at blive, og det er helt naturligt

Anders Kofoed: Far er kommet for at blive, og det er helt naturligt

Vidste du, at mænd får en fødselsdepression lige så ofte som kvinder? Og at hormoner gør kommende fædre rundere om livet? Biolog Anders Kofoed beskriver, hvad farrollen egentlig er – og hvad der sker med mænd, når de bliver fædre.

Forfatter og biolog Anders Kofoed fik ideen til Den nødvendige far helt tilbage, da han fik sin søn tilbage i 2012.

”Jeg begyndte at læse om forældrerollen, fordi det er det, jeg gør, jeg forbereder mig. Og hold nu op, hvor blev jeg klog på kvindelige hormoner. Jeg kunne alle 40 ugers udviklingstrin, men til gengæld var der kun dedikeret halvanden side til mig, barnets far. Og de beskedne linjer bestod mest i at fortælle mig, at jeg skulle lade være med at gå i vejen, men at jeg samtidig var meget vigtig.”

Det sidste vidste han godt. Men hvorfor en menneskefar er vigtig, det stod der ikke noget om nogen steder.

”Ser du dig omkring i hele dyreriget, er de fleste fædre ikke særligt vigtige, og de smutter så snart selve befrugtningen er overstået. Men menneskefaren er helt særlig, han har til alle tider gjort sig umage, og jeg synes ikke, der er blevet forsket nok i ham, og at han har fået den anerkendelse, han fortjener.”

Den fraværende far – et mislykket eksperiment

Forskningen i farrollen halter bagefter, men den nye generation af fædre gør det virkelig godt, ifølge Anders Kofoed.

”Hold nu kæft, de er fede! De ser så lovende ud. Men de får også af vide, at den her nærværende farrolle er et helt nyt eksperiment. Det passer faktisk ikke, og den myte vil jeg gerne gøre op med. Det er den fraværende far, der har været en parentes i menneskets historie, og et mislykket eksperiment, hvis du spørger mig. Menneskefaren er en omsorgsperson og en lige så primær person i et barns opvækst som barnets mor.”

LÆS OGSÅ: På togt med spækhuggere stiller skarpt på det unikke samarbejde mellem mennesker og spækhuggere

Håndbog til nybagte og kommende fædre

Biologen, forfatteren og foredragsholderen har skrevet den bog, han selv manglede, da han blev far for første gang. En bog, som er dedikeret til fædre, og som ikke blot er anekdoter om, hvordan forskellige fædre har udfyldt rollen, men som også giver et nærmere indblik i, hvorfor fædre føler, som de gør.

Udover hans egen fortælling om, hvordan han påtog sig rollen, er bogen derfor også en håndbog i, hvad en menneskefar egentlig er for en størrelse. Og hvordan fædre også ændrer sig mentalt og fysisk, når de skal være forældre.

”Tilbage i 2012, da jeg fik mit første barn, var der nærmest ingen forskning på området. Det er der så kommet senere, og det henviser jeg flittigt til, men det er stadig skrabet med viden set i forhold til, hvor meget forskning, vi har i morrollen. Når det er sagt, taler jeg absolut ikke for mindre forskning i rollen som mor, men for flere studier i rollen som far.”

Farkroppen forandrer sig også

Noget af det, der overraskede Anders Kofoed mest, da han selv skulle være far for første gang, var, at både hans hjerne og hans krop ændrede sig.

 ”Jeg kom simpelthen ud som et andet væsen på den anden side. Jeg var ikke klar over, at du som kommende og nybagt far skifter hormonbalance, får en decideret farkrop og bliver bygget om i hjernen, så andre centre bliver mere aktive.”

Ifølge Anders Kofoed, går du som far igennem en hel regulær kropslig ændring, hvor du bliver lidt rundere om livet.

“Det sker naturligt af den årsag, at du også som far skal tære på det fedt, du tager på under kvindens graviditet, fordi når barnet først kommer ud, har du ikke længere tid til at spise.”

Helt klassisk bliver du også lidt mere “kedelig”, fordi det fra naturens hånd er en god idé, at du passer på dig selv.

“For eksempel var jeg selv på en cykeltur i nogle bjerge under min kærestes graviditet, og pludselig var jeg enormt bange for at falde og slå mig – noget jeg aldrig havde skænket en tanke før. Igen er den biologiske forklaring her, at kroppen sørger for at gøre dig bange, fordi det er klogt at være, når du skal være far. Du skal passe bedre på dig selv, da et nyt lille væsen får brug for, at du holder dig i live.”

Mænds fødselsdepression – et underbelyst område

Et af de områder, som Anders Kofoed gerne så langt mere forskning i, er mænds fødselsdepression.

“Mænds fødselsdepression er lige så udbredt som kvinders, der bliver bare ikke screenet for den. Og det er ret uheldigt, da mænds fødselsdepression oftest er langt mere udadreagerende end kvinders. Jeg håber generelt, at vi begynder at kigge på mænds velbefindende, efter de er blevet fædre.”

Også til mødre og kommende teenagefædre

“Bogen er fortrinsvist skrevet til fædre og kommende fædre. Men jeg håber da også, at jeg selv kan bruge den, når jeg indenfor de kommende år bliver far til en teenager”, fortæller han og fortsætter:

“At være teenageforælder er også en supervigtig og ansvarsfuld rolle. Og jeg håber bestemt også, at mødrene vil læse med. Personligt fik jeg rigtig meget ud af at læse om morrollen, da vi skulle have barn, for derigennem at forstå min kæreste bedre.”

LÆS OGSÅ: Kender du de dyr, der bor i din have?

Anders Kofoed lægger i Den nødvendige far op til, at det at være forældre er et samarbejde.

“Det er ikke et samarbejde, hvor I nødvendigvis skal bo sammen. Der er 37 familieformer i Danmark, vælg den, der passer dig. Men det er et samarbejde om et fælles liv, I har skabt, og I bidrager med forskellige ting i det. Det sidste er vigtigt at huske. Rent biologisk har faren nemlig en kæmpestor indflydelse på sine børns psykiske velbefindende. Og med stor indflydelse følger stort ansvar.”

Den nyere forskning har blandt andet vist, at mødre og fædre ikke danner bånd til sine børn ud fra de samme handlinger. Mødre gør det især ved kram og trøst, når barnet har slået sig eller er ked af det, hvor fædre skaber forbindelse til sine børn ved at kaste dem op i luften og gribe dem igen.


Den nødvendige far af Anders Kofoed

Den nødvendige far, Anders Kofoed,

Faderrollen ikke er en fikseret endelig og universel ting for vores art – der er vidt forskellige faderroller i forskellige samfund. Hos Aka-folket, et nomadefolk i Centralafrika, har faderen mere fysisk kontakt med barnet end moderen, og hos Ache-folket, et nomadefolk i Sydamerika, har faderen næsten ingen kontakt med små børn. Faren har først en rolle, når sønnerne skal lære at jage.

I det moderne samfund kan vi i stort omfang selv vælge hvilken faderrolle, vi vil have. Anders Kofoed kalder til kamp for farens rolle som omsorgsperson for børnene. Naturen har fremavlet mænd til at være børnepassere, forsørgere, lærere og legeonkler, og de skal insistere på at tage det ansvar. 

Bogen er fuld af informationer og gode råd, der rækker fra graviditet til teenagebørn og går helt op til bedstefarrollen. Bogen kommer omkring emner som søvn, sprogudvikling, leg og opdragelse, og i modsætning til langt de fleste bøger om disse emner, fokuseres der på farens rolle.

Du kan købe Den nødvendige far online hos fx Bog&idé eller i nærmeste boghandel.