Anders Kofoed Anja C. Andersen Fagbøger Pia Søltoft

Det er magisk at vi er her – samtaler om livet og meningen med det hele

det er magisk at vi er her

Anja C. Andersen, Anders Kofoed og Pia Søltoft har sat hinanden i stævne til en række samtaler om, hvad det vil sige at være et menneske i en tid, der både er præget af nye opdagelser og gamle forestillinger. Det er der kommet en tankevækkende bog ud af.

”I bund og grund har vi stadig ikke svar på det allermest grundlæggende spørgsmål: Hvorfor er vi her?”

Citat, Anja C. Andersen

I Det er magisk at vi er her bidrager de tre kendte forskere og meningsdannere astrofysiker Anja C. Andersen, biolog Anders Kofoed og teolog Pia Søltoft fra hvert deres faglige ståsted til en samtale om det at være menneske i dag. Og hvor enestående det er, at vi overhovedet er her. 

Anja C. Andersen fortæller blandt andet fra astrofysikkens verden, at vi er på et tidspunkt i historien, hvor flere af de teorier, vi har om, hvordan og hvornår det hele opstod, er til revurdering.

”I december 2022 lykkedes det at få James Webb-rumteleskopet sendt op, og en af dets hovedmissioner er at ’kigge til verdens ende’. Ser man galakser helt tilbage til universets tidligste begyndelse, vil vi med rette kunne sætte spørgsmålstegn ved, om vi så har fat i begyndelsen”, udtaler hun i bogen.

det er magisk at vi er her

Anja C. Andersen er astrofysiker og professor ved Niels Bohr Instituttet, Anders Kofoed er biolog, zoolog og har siden 2013 fungeret som fast dyreekspert i Go’ Morgen Danmark på TV 2, og Pia Søltoft er præst ved Christians og Esajas kirker og tidligere leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret. Foto: Thomas Howalt Andersen

Fra 150 mennesker til 8 milliarder

De taler også om ungdommens udfordringer i en global verden, hvor flokken er vokset til uoverskuelige 8 milliarder.

”Vi er gået fra at have en flok på måske 150 andre mennesker til en flok på 8 milliarder. Og det er sket på ganske kort tid, selv om vi altså har udviklet os til at leve i forholdsvis små flokke. Vi er indrettet sådan, at det antal er det, vi bedst kan holde styr på. Jeg tror, det må være hårdt at være ung i dag (…) Vi har på en eller anden måde mistet trygheden ved vores flok”, som Anders Kofoed udtaler i bogen.

LÆS OGSÅ: Min onde mor. Femten fortællinger fra mesterlige Margaret Atwood

”Det er en beskidt affære at være i live”

Pia Søltoft udtrykker blandt andet bekymring ved den perfekthedskultur, som mange unge slår sig på.

”Det er uhyre vanskeligt at vokse op. Og det gør ondt. Man kommer til at opleve og gøre mange utjekkede og ubehagelige ting, men sådan er det at være i live. Livet er ikke en tv-serie, hvor alle ser pæne ud og har succes hele tiden, og hvor man græder på en pæn måde, når man har problemer. Det er en beskidt affære at være i live.”

LÆS OGSÅ: Vi skal tale mere om AIDS

“Med stor magt følger stort ansvar”

”Med stor magt følger stort ansvar. Og det ansvar er der kun én dyreart, der kan tage: os. Går vi 200.000 år tilbage, før der var moderne mennesker, var der nok ikke nogen til at påtage sig ansvaret, men det skal vi gøre”, fortæller han.

Anders Kofoed er ikke imponeret over den måde, vi i Danmark har håndteret vores ansvar overfor naturen på. Tværtimod.

Vi er nok verdens mindst naturlige land, og det clasher jo med vores forståelse af Danmark som et grønt foregangsland, men vi har stort set ingen natur herhjemme. Bangladesh er måske værre, men ellers har vi en verdensrekord, vi ikke skal være stolte af. Vi er simpelthen nødt til at give naturen noget plads – vi skal dele noget mere med alle de andre arter”, siger han og tilføjer, at vi ikke må glemme, at vi selv er en del af naturen.

”Vi står ikke for den, vi er en del af den.”

Det er magisk at vi er her er blevet til i samarbejde med journalist Søren Flott.


Det er magisk at vi er her:

Det er magisk at vi er her – samtaler om livet og meningen med det hele

”Det er magisk at vi er her” er en samtalebog mellem astrofysiker Anja C. Andersen, biolog Anders Kofoed og teolog Pia Søltoft, som sætter nye og aktuelle perspektiver på, hvad det vil sige at være et menneske i en verden, der både er præget af nye opdagelser og gamle forestillinger. 

De diskuterer forskellene mellem tro og videnskab og forholder sig fra hvert deres faglige ståsted til spørgsmål, der knytter sig til liv og eksistens. Hvordan blev verden og livet på jorden skabt? Hvad er liv egentlig? Og er der en mening med det hele? 

Sammen taler de også om vores enestående evne til at blive os selv i løbet af livet – og løfte det særlige ansvar, der hører med til det at være menneske. Og sidst men ikke mindst forholder de sig til, hvilket menneske, de selv gerne vil være.

Anja C. Andersen er astrofysiker og professor ved Niels Bohr Institutet, Anders Kofoed er biolog, zoolog og har siden 2013 fungeret som fast dyreekspert i Go’ Morgen Danmark på TV 2, og Pia Søltoft er præst ved Christians Kirken og tidligere leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret.

Du kan købe Det er magisk at vi er her online hos fx. Bog&Ide eller i din nærmeste boghandel.