Fagbøger

15 bøger der gør dig klogere

Kunne du tænke dig at vide mere om for eksempel universet, psykisk vold eller hvordan vores hjerner fungerer? Tjek vores liste med 15 bøger der gør dig klogere – og prøv at udfordre dig selv ved at kaste dig over et helt nyt emne.
Christina Copty: Partner, løgner, elsker, krænker

Bogen til alle der gerne vil blive klogere på, hvad et psykisk voldeligt parforhold er. Bogen kan hjælpe til at se om man selv, eller en du kender, er i et psykisk voldeligt forhold. Den giver også gode råd til at håndtere den vold, som man selv eller ens børn bliver udsat for, og den giver en håndsrækning til at bryde fri af det destruktive parforhold og til tiden efter et brud.

Psykisk vold udøves af mennesker, der føler sig berettigede til at handle uden hensyntagen til deres nærmeste, som forventer, at det udelukkende er deres behov, der skal respekteres og tilgodeses – og det har store konsekvenser for den, der er udsat for det.

Oplever du, at du og din partner har vidt forskellige oplevelser af, hvordan virkeligheden i parforholdet ser ud? Fordrejer din partner sandheden, og vil han eller hun kontrollere dig og have magten i forholdet? Så er dit parforhold måske præget af psykisk vold.

Du kan købe Partner, løgner, elsker, krænker online, eller i din lokale boghandler fra d. 10 februar.
Jesper Brandt Andersen: Niels Stensen. Kongelig anatom og fyrstelig geolog

Bogen om en af Damarks mest banebrydende videnskabsmænd, rigt illustreret med over 250 malerier, stik, kort og fotos.

Niels Stensen var en af de første til at bruge naturvidenskabelige metoder til at få svar på tidens spørgsmål. Han undersøgte døde mennesker og dyr, og udførte omhyggelige iagttagelser og konstruerede derefter en forklaring, som passede med det, han havde observeret.

Han var blandt andet en af de første til at give en forklaring på hvorfor man græder – han beskrev nemlig spytkirtler, tårekirtlen og tårekanalen i år 1662.

Du kan købe Niels Stensen. Kongelig anatom og fyrstelig geolog online, eller i din nærmeste boghandel.
Lars Erslev Andersen, Oprør og alliancer, mellemøsten efter det arabiske forår

Mellemøstforskeren Lars Erslev Andersen sætter med sin nye bog, skarpt fokus på Mellemøstens tilstande efter de folkelige oprør bedre kendt som Det Arabiske Forår.

Det er et årti siden folkelige oprørere startede Det Arabiske forår, og borgerkrige hærgede i Syrien, Libyen og Yemen.

Lars Erslev Andersen navigerer sig rundt i spørgsmålene om Det Arabiske Forår var en fiasko. Og hvis ja – hvorfor?

Oprør og alliancer giver en kortlægning af de politiske skillelinjer, og sætter læseren ind i fordelingen af ressourcer, religiøse og etniske udfordringer, ligestillingsproblematikkerne og udfordringerne ved de store generationskløfter.

Du kan købe Oprør og alliancer – Mellemøsten efter det arabiske forår online, eller i din nærmeste boghandel.
Joan Ørting: De 5 erotiske sprog

Joan ørting, de 5 erotiske sprog, Lindhart og ringhof

Som par kan man ikke være nyforelskede for altid. Men hvad sker der med sexlivet, når hverdagen sætter ind?

Hvad gør man når gnisten mangler, sexlivet ikke er så lidenskabeligt som før, og man savner erotikken?

I De 5 erotiske sprog dykker sexologen Joan Ørting ned i, hvordan man finder ud af, hvad man tænder på, og hvordan man får delt med sin partner, hvad man har lyst til.

De 5 erotiske sprog giver dig konkrete værktøjer til at få det bedste ud af dit sexliv – hele livet, og du bliver klogere på dig selv, din egen seksualitet og dine lyster.

Du kan købe De 5 erotiske sprog online, eller i din nærmeste boghandel.
Daniel Kahneman, Olivier Sibony og Cass R. Sunstein: Støj

Forestil dig to læger, der stiller forskellige diagnoser
til patienter med samme sygdom. Forestil
dig, at beslutningerne afhænger af, om det er morgen eller
eftermiddag, om det er mandag eller onsdag, eller om
det er lige før eller efter frokost. Det er eksempler på støj:
variationer i beslutninger, der burde være identiske.

Der vil altid være støj, der gør det svært for enhver at foretage vurderinger og træffe beslutninger.

Daniel Kahneman, Olivier Sibony og Cass R. Sunstein viser i denne bog, hvordan støj er årsagen til, at der begås fejl inden for alle områder – herunder lægevidenskab, jura, økonomi, retsmedicin, strategi og ansættelsesprocesser.

Selvom støj kan findes overalt, hvor der træffes beslutninger, ignorerer både enkeltpersoner og organisationer dens betydning – ofte med store omkostninger til følge. Med enkle midler udforsker denne banebrydende bog, hvad vi kan gøre for at træffe bedre beslutninger.

Du kan købe Støj online, fx hos Bog & Ide, eller i din nærmeste boghandel.
James Morton: Øl – Hjemmebryg – Kom godt i gang

Øl, Hjemmebryg - kom godt i gang, james morton

Er du interesseret i at lave din egen øl? Men føler du dig for uerfaren?

Så skal du læse denne bog. Her er en nem guide til hvordan man kommer i gang med at brygge sit eget øl – og det er både billigt og enkelt!

Bogen inderholder al viden om hvilken udstyr du skal have, hvilke øl-typer der findes og hvordan du opbevarer øllet bedst. Og oveni det er den fyldt med smukke fotografier.

Du kan købe Øl – Hjemmebryg – Kom godt i gang online, eller i din nærmeste boghandel.
Anders Kofoed: Meningen med livet

Læs om alle stadier i menneskets tilværelse. Vores historie begynder under dynen, ved undfangelsen, og slutter under jorden, når mennesket er gået bort, og det sidste liv ebber ud.

Indimellem går biolog og naturformidler Anders Kofoed bagom alle de andre store øjeblikke. Spædbarnet, der begynder at pludre og får sprog. Teenageren, der flipper ud på sine forældre. Kvinden, der føder i smerter og giver livet videre. Forældreparret, der forlader hinanden og går på jagt efter nye mager. Bedsteforældrene, der træder til og passer slægtens yngste. De ældre, der begynder at glemme i livets efterår. Og til sidst døden, som siden tidernes morgen har været kilde til frygt og filosofisk undren for mennesket.

Som ekspert i dyr trækker Anders Kofoed en række oplysende og underholdende paralleller til andre levende væseners liv og forklarer, at vi mennesker ikke er alene med vores mærkværdigheder. Flagermus pludrer også kærligt til deres afkom. Hunde og køer bliver også umulige teenagere. Og de gamle løver tager sig også af de unge i flokken. Der er en mening med det meste, hvis vi kigger rundt i livets store træ.

Du kan købe Meningen med livet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Anja C. Andersen: En lille bog om månen

Anja C. Andersen
En lille bog om månen

Den 20. juli 1969 kl. 03.56 dansk tid satte Neil Armstrong, som det første menneske, sin fod på Månen. I denne bog fortæller Danmarks førerende astrofysiker, Anja C. Andersen hele den spændende historie om Jordens nærmeste nabo i rummet med mere end 100 fotos. Læs bl.a. om kendsgerninger og konspirationsteorier, myter, fup og fakta.

LÆS MERE: At være forsker er også at tro på det umulige

Siden hen har der være flere månelandinger fra både NASA og Kina, men der er stadig meget, vi ikke ved: Hvordan er Månen opstået, og hvorfor har den kun vand på den side, der vender mod Jorden? Hvordan påvirker Månen os mennesker?

Du kan købe En lille bog om månen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Henning Knudsen: Flora Danica

Henning Knudsen
Flora Danica

★★★★★★
– “En af de mest ambitiøse udgivelser i vor historie” Jyllands-Posten

LÆS MERE: Fantastisk luksus-gavebog. Fortællingen om Flora Danica

Flora Danica er fortællingen om et af verdens mest ambitiøse værker om planternes rige. Værket er et ægte oplysningsprojekt fra 1700-tallet, der skulle udbrede kendskabet til den danske flora til den brede befolkning. Det blev skabt i samarbejde mellem videnskabsfolk, kobbertrykkere og tegnere gennem ikke mindre end 123 år.

Du kan købe Flora Danica online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Pia Søltoft: Kierkegaard og kærlighedens kendetegn

Pia Søltoft
Kierkegaard og kærlighedens kendetegn

Kierkegaard og kærlighedens kendetegn er Pia Søltofts seneste bog, hvori hun nylæser Søren Kierkegaards Kjerlighedens Gjerninger. I bogen forklarer hun, hvordan Kierkegaards klassiker kan læses som et nutidigt skrift om kærlighedens og kristendommens vilkår i dag.

LÆS MERE: Vil du læse Kierkegaard? Her er de to værker, du skal starte med ifølge Kierkegaard-forsker Pia Søltoft.

For kan man kende og genkende kærlighed? Hvem er min næste? Hvilken rolle spiller samvittigheden i mennesket? Hvad er tillid? Hvad er håb? Hvad er tilgivelse? Hvad er udødelighed?

Du kan købe Kierkegaard og kærlighedens kendetegn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Daniel Kahneman: At tænke – hurtigt og langsomt

Daniel Kahneman giver os i At tænke – hurtigt og langsomt et unikt indblik i den menneskelige bevidsthed og i de to systemer, som driver den måde, vi tænker på: System 1 er hurtigt, intuitivt og følelsesdrevet; System 2 er langsomt, rationelt og logisk.

Ved at trække på erfaringer fra eksperimenter foretaget gennem et helt liv afslører Daniel Kahneman, hvornår vi kan stole på den hurtige tænknings intuition, og hvordan vi kan drage fordel af den langsomme tænkning. Han giver praktisk og oplysende indsigt i, hvordan valg træffes i både vores professionelle og private liv – og hvordan vi kan bruge forskellige teknikker som værn mod de mentale faldgruber, der ofte skaffer os i vanskeligheder.

At tænke – hurtigt og langsomt vil for altid forandre den måde, du oplever verden og træffer beslutninger på.

Du kan købe At tænke – hurtigt og langsomt online, fx hos Bog & Ide, eller i din lokale boghandel.


Hans Rosling: Factfulness


Hans Rosling
Factfulness

Factfulness handler om verden, og hvordan vi kan blive bedre til at forstå den, som den virkelig er.
En tendens peger på, at et simplet spørgsmål om globale tendenser ofte vil blive besvaret forkert. Hvor mange piger går f.eks. i skole? Hvor stor vil Jordens befolkning være i 2050? Og lever størstedelen i rige eller fattige lande?

LÆS MERE: Factfulness: bekæmpelse af sortsyn og ødelæggende uvidenhed

Hans Rosling giver grunde og forklaringer på, hvorfor misforståelserne sker. Der beskrives 10 fundamentale menneskelige instinkter, som konsekvent forhindrer os i at have et faktabaseret verdenssyn. Læs denne bog, og dit syn på verden vil blive forandret for altid.

Du kan købe Factfulness online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Peter Lund Madsen: Når børn og unge får angst

Hvorfor er der så mange børn og unge, der lider af angst? Hvordan støtter man bedst børn og unge med angst? 

Angst er blevet et symptom, som hører vores tid til, og flere og flere børn og unge får en angstdiagnose i disse år. I bogen gør psykiater og hjerneforsker Peter Lund Madsen os klogere på angst, og hvordan vi skal forstå og hjælpe mennesker, der har angst.

Bogen giver læseren en større forståelse af, hvad angst er, så man bliver bedre rustet til at støtte mennesker, der lider af angst ligesom den giver et overblik over, hvilke professionelle terapi- og behandlingsmuligheder, der findes.  

Desuden fortæller en række voksne og familier med børn i forskellige aldre deres historier med angst, og Peter Lund Madsen fortæller også historier fra sit eget liv om at kæmpe med og håndtere angst.

Du kan købe Når børn og unge får angst online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Imran Rashid: Sluk

Imran Rashid
Sluk

Vi interagerer dagligt i en digital verden, men hvad betyder det for vores hjerne og krop? Og ikke mindst, hvordan beskytter vi vores helbred i en digital brydningstid?

LÆS MERE: Sådan får du fred fra din smartphone. 10 gode råd til at skabe mentale pauser

Den danske læge Imran Rashid har undersøgt, hvad det betyder for den fysiske og mentale sundhed at leve livet online og filtrere massive mængder data gennem hjernen. I bogen giver Imran Rashid sit bud på, hvordan du genvinder kontrollen over dit digitale liv og bruger tid på det, der er vigtigt for din sundhed og livskvalitet.

Du kan købe Sluk online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Yuval Noah Harari: 21 ting du bør vide om det 21. århundrede

Yuval Noah Harari
21 ting du bør vide om det 21. århundrede

Af forfatteren bag best-sellerne Sapiens og Homo deus.

LÆS MERE: Sapiens-forfatter udforsker nutiden i 21 ting du bør vide om det 21. århundrede

I 21 ting du bør vide om det 21. århundrede forholder Yuval Noah Harari sig til nogle af de udfordringer og forandringer, som vi mærker til i disse år. Bl.a. atomkrig, naturkatastrofer, teknologi, fake news og terror. Hvad kan og bør vi lære vores børn i denne nye verden? Er den til at genkende?

Du kan købe 21 ting du bør vide om det 21. århundrede online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Peter Lund Madsen: Frihedens pris – en kort historie om menneskehjernen

Peter Lund Madsen
Frihedens pris - en kort historie om menneskehjernen

Vi kender ham fra radioen, fra litteraturen og så selvfølgelig som forsker. Peter Lund Madsen fortæller i denne fascinerende bog,om vores fantastiske hjernes evolutionshistorie og dens afgørende funktionsevne for vores psykiske tilstand.

LÆS MERE: Peter Lund Madsen: Det er fascinerende at tale med folk, der er sindssyge

Med udgangspunkt i Madsens personlige erfaringer med psykiske sygdom og mental ubalance omhandler Frihedens pris – en kort historie om menneskehjernen hjernens funktionsevne og dens betydning for psykiske lidelser som angst, stress, og demens.

Du kan købe Frihedens pris – en kort historie om menneskehjernen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.