Aktuelt Biografier Fagbøger kogebøger

“Den moderne fagbog kan fint forene et stort publikum og kvalitet”

fagbog

”Folk køber stadig masser af faglitteratur – hvis fagbogen vel at mærke er skruet rigtigt sammen og har et tidssvarende udtryk,” siger Trine Ravn, Lindhardt og Ringhofs direktør for non-fiction:

Fagbogen er andet og mere end fondsstøttet forskning. Og den lever, knopskyder i alle mulige retninger og har det ganske glimrende.

”Naturligvis kæmper den om opmærksomheden med en masse andre medier, men den kamp gælder jo alle bøger. Derfor ærgrer det mig, at fagbogen hele tiden omtales som en svækket tante, man skal tage særlige hensyn til og være bekymret for. For det er den ikke,” siger Trine Ravn, som er direktør for non-fiction på Lindhardt og Ringhof.

Den 4. december 2023 blev der afholdt en høring om faglitteraturens udfordringer i Fællessalen på Christiansborg arrangeret af Den faglitterære styrelse i Dansk Forfatterforening. Høringen kastede en leder af sig i dagbladet Politiken:

”Faglitteraturen er i nød. Den er presset af læsekrisen blandt unge, skolernes ringe brug af trykt undervisningsmateriale, ulovlig piratkopiering i uddannelsessystemet og bibliotekernes faldende indkøb. Ofte kræver det fondsstøtte at blive udgivet, for forlagene har ikke råd til selv at finansiere,” kunne man efterfølgende læse.

TV og radio har også ændret udtryk

Men Trine Ravn genkender ikke det billede: ”Det er klart, at nogle genrer inden for faglitteraturen har det sværere end før, men samtidig er der andre, som blomstrer frem. Og det irriterer mig decideret, at det jeg vil kalde den inkluderende faglitteratur, som boglæsere generelt kaster sig over, bare afskrives som populær eller kommerciel og derfor ikke betragtes som væsentlig,” siger hun.

”Det at udgive faglitteratur i 2024 handler om formidling og forædling. Det er ikke længere nok bare at fange sine fagfællers nysgerrighed. Indholdet kan ikke stå som for 20 år siden, og det er der ikke noget mærkeligt i. Bare tænk på, hvordan man i dag formidler lyd og tv anderledes end for blot få år tilbage. Hvert år udkommer der mange fondsfinansierede udgivelser med høj faglig kvalitet, men hvor hverken forfatter eller forlag prioriterer formidlingen højt nok. Og så kan man ikke bebrejde kunderne, at de ikke køber bøgerne.”

”Det er vores opgave som forlag at hjælpe forfatterne med at finde deres læsere. At bøgerne får et ægte liv og ikke bliver liggende på lageret. Man kan fint forene kvalitet og et stort publikum,” siger Trine Ravn.

Svært ved at følge med efterspørgslen

Som eksempel nævner hun astrofysiker Anja C. Andersens ”Det gådefulde univers”, som udkom i december 2023:

”Det var en stor og dyr bog om et kompliceret emne, men vi kunne næsten ikke følge med efterspørgslen. Anja C. Andersen formår at gøre det uoverskuelige begribeligt samtidig med, hun gør os klogere på de seneste nye rumopdagelser. Hun evner at formidle kompliceret stof både til læsere, der ikke har den store forhåndsviden om emnet og til fagfolk,” siger Trine Ravn.

En anden genre, som har udviklet sig meget de sidste år, er den fortællende historiske fagbog.

”Her bliver historien sat ind i en levende dramatisk ramme, som har åbnet historieformidling for en stor ny generation, der er vant til en dramaturgi fra film og serier. Det sker, uden at fagbogen derved går på kompromis med den researchmæssige kvalitet, blot fordi det ikke længere bare er en tør kronologisk gennemgang af fakta. Vi har nogle af de mest fremragende forfattere inden for den genre her på forlaget,” siger Trine Ravn.

Biografiens evolution

Hun nævner bl.a. Ole Sønnichsen (One Dollar Man) og Jesper Clemmensen (Skibet fra helvede), Tommy Heisz (Blod under halvmånen) og Simon Ankjærgaard (Augustoprøret 1943).

Den klassiske biografi og erindringsbog har også været igennem en evolution, hvor fortidens slaviske gennemgang af vugge-til-grav har udviklet sig og i en vis grad er flydt sammen med samtalebogen. Hun nævner bl.a. Når vi ånder i takt med med og om Niels Hausgaard og Sidste udkald for rejsende med og om Jørgen Leth.

”Selv om der findes masser af podcasts og information på nettet, har fagbogen stadig stort publikum. Vi har haft succes med Anders Bo Rasmussens PIO – flugten til Amerika, der er nomineret til Weeekendavisens Litteraturpris, og vi er allerede ude i femte oplag af HjerneRo, som udkom i efteråret, af psykologerne Martin Riis Kastrup og Mads Vangsgaard Hyldig. Også Girls just wanna have funds af Female Invest har ligget på toppen af bestsellerlisten siden udgivelse i februar sidste år,” understreger hun.

Kogebogen lever og har det godt

En ofte overset og blandt nogle undervurderet fagbog – kogebogen – er et decideret paradoks: I dag findes opskrifter på stort set alt gratis tilgængelige på nettet. Alligevel har forlagene forstået at udvikle og forny genren, så kogebogen lever i bedste velgående. Og folk betaler gerne mange penge for at få et kurateret og gennemtestet indhold sat ind i en smuk ramme.

”Seneste eksempel er Eva Ravnbøls flotte bestseller Guds eget køkken, der både formidler italiensk kultur og skønne opskrifter. Yotam Ottolenghi viser vejen mod et smagfuldt grønt køkken i sine bøger. Enkelt, der udkom for fem år siden, sælger vi også stadig mange, mange tusinde af om året. Så inden vi helt fortvivler og kaster os ned i fosterstilling over tidens ugunst generelt og fagbogen i særdeleshed, er der grund til at nuancere udfordringerne,” mener Trine Ravn:

”Folk vil stadig gerne læse faglitteratur – hvis den er skruet rigtigt sammen og har et tidssvarende udtryk. Vores julesalg i 2023 lå 30 procent over 2022.”


Det gådefulde univers

"Den moderne fagbog kan fint forene et stort publikum og kvalitet”

Stor gavebog med fantastisk billedmateriale.

Der sker hele tiden noget nyt og spændende inden for rumforskningen. I 2022 lykkedes det forskerholdet Event Horizon Telescope Collaboration at optage et billede af det sorte hul i Mælkevejen. James Webb Teleskopet leverer billeder af galakser, der ligger 13 milliarder lysår borte. De opdagelser, som den danske forsker Albert Sneppen har gjort omkring neutronstjerners sammenstød, kan måske bruges til at beregne universets udvidelseshastighed. I Det gådefulde univers giver Danmarks mest anerkendte astrofysiker et overblik over himmelrummet fra Solsystemet og ud til de fjerneste galakser og over universets udvikling fra Big Bang frem til i dag.Universet blev skabt for 13,7 milliarder år siden. Et lysår er ca. 9,5 billioner kilometer, og afstanden til de fjerne kvasarer er 12 milliarder lysår. Når man beskæftiger sig med universet, handler det om svimlende tidshorisonter og afstande; men Anja C. Andersen formår at gøre det uoverskuelige begribeligt. 

Du kan købe Det gådefulde univers fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel fra 4. december.


HjerneRo

HjerneRo handler i al sin enkelthed om at tænke mindre. Om at give slip på bekymringer, tankemylder og overtænkning.

Hjernen kan som udgangspunkt klare forholdsvis store mængder pres og stress, og i følge forfatterne skal vi heller ikke være bekymrede for at opleve stress. Det kan vi ikke undgå at opleve i perioder, tænk bare på en vigtig deadline på jobbet eller en dag, hvor du løber fra det ene møde til det andet.

Det vigtige er til gengæld, at hjernen får en pause.  Derfor handler hjerneRO om at lægge unødvendige bekymringer fra sig og give slip på tankemylder og overtænkning, så hjernen kan genoplade.

Men hvad gør man, når en tanke først har sat sig fast eller en bekymring nager?

Du kan købe HjerneRO online hos fx. Bog&Ide eller i din nærmeste boghandel.


Når vi ånder i takt

"Den moderne fagbog kan fint forene et stort publikum og kvalitet”

Historiefortælling har lige fra barndommen haft en særlig betydning for Niels Hausgaard, og gennem et halvt århundrede har han underholdt med historier på sin helt egen facon.

Sammen med journalist Dorthe Løwendahl Bomann udforsker han historiefortællingens betydning for mennesker, og hvorfor nogle historier er bedre end andre.

“Vi skal fortælle historier, finde vores fælles materiale. Når vi tør blotte os, være selvironiske og forlade tomgangssnakken, viser vi hinanden tillid, så berører vi hinanden. Og så ånder vi i takt.”, siger Hausgaard og deler ud af historier fra sit eget lange liv.

Du kan købe Når vi ånder i takt online fx hos Bog&idé eller i nærmeste boghandel.


Guds eget køkken

"Den moderne fagbog kan fint forene et stort publikum og kvalitet”

Denne bog indeholder klassiske retter fra Guds eget køkken, Italien. Som Mamma laver dem, og som hun har lært, de skal laves af sin Mamma. For er der noget, der er regler for, fuldstændig styr på, og som der bare ikke skal pilles ved i Italien, så er det maden. 

For italienere er mad nostalgi. Maden samler. Maden giver tryghed, og i et land, hvor alt ikke altid går snorlige, er den et fast holdepunkt. 

Eva Ravnbøl har boet i Rom siden 1990, og i denne bog har hun samlet nogle af sine egne, sine venners og familiens livretter fra det italienske køkken. Særligt fra det romerske og toscanske køkken, men også fra Napoli, Puglia og andre områder, hun har spist sig igennem. 

Du kan købe Guds eget køkken online, fx hos Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.