Aktuelt Anja C. Andersen Fagbøger

Anja C. Andersen om det gådefulde univers

Anja C. Andersen om det gådefulde univers

Anja C. Andersen skaber med Det gådefulde univers et enestående indblik i himmelrummet fra Solsystemet og ud til de fjerneste galakser – og over universets udvikling fra Big Bang og frem til i dag.

Astrofysiker Anja C. Andersen er aktuel med Det gådefulde univers, hvor hun formår at gøre det uoverskuelige begribeligt samtidig med, hun gør os klogere på den nyeste forskning fra 2016 og frem til i dag.

Bogen indeholder en masse fantastiske billeder – også de nyeste billeder fra James Webb rumteleskop. Den henvender sig både til læsere, som ikke har den store forhåndsviden om rumforskning og astrofysik, og den mere vidende læser, der gerne vil præsenteres for de nyeste forskningsresultater og teorier indenfor emnet.

Selv beskriver Anja C. Andersen i bogen det at beskæftige sig med astrofysik sådan her:

”At være astrofysiker kan lidt sammenlignes med at stå og se på nogle sammenpiskede æg til en omelet og så ud fra æggemassen skulle sige noget om, hvor mange æg der var, hvorvidt de indeholdt ene eller to blommer, hvor tyk skallen var, og hvor skallen er blevet af! For det univers, vi nærstuderer i dag, lader til at være begyndt som en simpel og homogen ursuppe bestående af nogle få grundstoffer – hydrogen og helium.”

LÆS OGSÅ: Girls Just Wanna Have Impact Funds – ny guide til investering med omtanke

Det er helt vildt, hvad vi oplever i de her år

“Som titlen fortæller, er der mange gåder om universet, vi endnu ikke har løst, og med nye observationer, kommer der nye gåder”, fortæller Anja C. Andersen og understreger, at det er ret vildt, hvad vi oplever indenfor rumforskning i de her år.

De fleste astrofysikere er enige om, at det største, som er sket for nylig, er opsendelsen af James Webb Space Telescope (JWST), der er et imponerende supplement til Hubble-rumteleskopet. James Webb var oprindeligt planlagt til opsendelse i 2016, men kom først af sted i slutningen af 2021.

Hubble-rumteleskopet har tjent os trofast i over 32 år, og som Anja C. Andersen skriver i bogen:

”Med det har vi fået nogle helt fantastiske billeder af mange forskellige astronomiske objekter i en detaljeringsgrad og skarphed, som jeg ikke havde troet var muligt, før jeg så det.”

Anja C. Andersen om det gådefulde univers

Anja C. Andersen er professor i astrofysik og i offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi ved Niels Bohr Instituttet. Hun er forfatter til 14 bøger, vært på podcasten Videnskab fra vilde hjerner og medvært på Flyvende tallerken. Foto: Simon Klein Knudsen.

Mennesket er ret fint designet til at være på Jorden

”I 1960’erne var drømmen, at mennesker ville drage ud i solsystemet, først til Månen og Mars, for senere at flyve til de fjernere planeter og deres måner. Men da man først kom i gang, viste det sig både at være mere besværligt, dyrere og ikke helt ufarligt at sende mennesker af sted.”

Menneskekroppen er, som hun udtrykker det, ”ret fint designet til at være på Jorden”, i den atmosfære og med det tyngdefelt og de temperaturer, som er her, og det har rykket ved både ambitioner og rumprojekter igennem tiden.

Vi er som mennesker simpelthen ikke skabt til at opholde os i rummet over en længere tidsperiode, som det f.eks. vil kræve at flyve til Mars. Det er blandt andet den forandring, der sker med menneskekroppen, som den danske astronaut Andreas Mogensen tester på sit seks måneders lange ophold på Den Internationale Rumstation.

Solsystemets otte planeter

Udover indsigt i den nyeste udvikling indenfor rumforskning, bliver du i Det gådefulde univers også præsenteret for Solsystemets otte planeter. Det er med det blotte øje muligt at iagttage fem af de otte planeter, nemlig Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn.

Indblikket i planeterne er suppleret med imponerende flotte billeder, hvor af mange er taget af Hubble-teleskopet og rumsonderne Voyager 1 og 2, der til sammen er fløjet forbi de fire store planeter Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.

Vi bliver i bogen også klogere på alle de andre fascinerende og gådefulde fænomener i universet som kometer, exoplaneter, stjernedannelse, kosmisk støv, sorte huller og galakser. Og får ikke mindst forskernes bedste bud på, hvordan Mælkevejens sorte hul tager sig ud. 

LÆS OGSÅ: 25 gode krimier og spændingsromaner

Anja C. Andersen om det gådefulde univers
Planeten Merkur ses som en sort silhuet på Solen sammen med en større solplet (over Solens ækvator) under en passage. En Merkurpassage opstår, når Merkur passerer direkte mellem Jorden og Solen. Som følge af Merkurs elliptiske bane, der hælder lidt i forhold til det plan, Jorden og Solen udspænder, så sker en Merkurpassage kun omkring 13 gange pr. århundrede. Dette er Merkurpassagen i 2017. Merkur bruger blot ca. 88 dage på at komme en gang rundt om Solen mod Jordens ca. 365 dage. © NASA/Bill Ingalls Foto: (NASA/Bill Ingalls)

Det gådefulde univers af Anja C. Andersen:


Anja C. Andersen om det gådefulde univers

Stor gavebog med fantastisk billedmateriale.

Der sker hele tiden noget nyt og spændende inden for rumforskningen. I 2022 lykkedes det forskerholdet Event Horizon Telescope Collaboration at optage et billede af det sorte hul i Mælkevejen. James Webb Teleskopet leverer billeder af galakser, der ligger 13 milliarder lysår borte. De opdagelser, som den danske forsker Albert Sneppen har gjort omkring neutronstjerners sammenstød, kan måske bruges til at beregne universets udvidelseshastighed. I Det gådefulde univers giver Danmarks mest anerkendte astrofysiker et overblik over himmelrummet fra Solsystemet og ud til de fjerneste galakser og over universets udvikling fra Big Bang frem til i dag.Universet blev skabt for 13,7 milliarder år siden. Et lysår er ca. 9,5 billioner kilometer, og afstanden til de fjerne kvasarer er 12 milliarder lysår. Når man beskæftiger sig med universet, handler det om svimlende tidshorisonter og afstande; men Anja C. Andersen formår at gøre det uoverskuelige begribeligt. 

Du kan købe Det gådefulde univers fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel fra 4. december.