Fiktion

Undskyld, hvordan finder jeg vej til Paradis? Romers roman tager ældgammel udfordring op

Knud Romer, Kort over Paradis

I Knud Romers ny roman, Kort over Paradis, viser Knud læseren vejen til helvede gennem mange års misbrug … men drømmen om Paradis slukker aldrig. Det har Knud tilfælles med tidligere tiders kartografer, der søgte og kortlagde verden i håb om at finde Edens Have bag det næste bakkedrag.

Et kort med vejen til Paradis? I det moderne menneskes ører lyder det måske rigeligt fantasifuldt, men i en verden før Google Maps, hvor store dele af kloden stadig lå uopdaget hen, var idéen knap så mærkværdig.

Hvis der var monstre i kanten af kortet, hvorfor så ikke også indgangen til Paradis lige bag horisonten? Tilmed står det i Bibelen, at de meget virkelige floder Eufrat og Tigris strømmer fra en moderflod, der udspringer i Edens Have.

Derfor ledte fortidens videnskabsmænd og kartografer helt bogstaveligt efter Paradis på jord i mere end 1000 år – fra den tidlige middelalder indtil renæssancen.

Undskyld, hvordan finder jeg vej til Paradis? Romers roman tager ældgammel udfordring op
Mellemøsten. Paradisus. 1625

Se flere eksempler på kortlægningen af Paradis her

Knud opdager, at vi bomber Paradis

I romanen Kort over Paradis falder Knud en dag på Det Kongelige Bibliotek over den berømte danske sprogforsker Rasmus Rask i en skuffe med smukke, håndskrevne kartotekskort. Rask studerede Biblen og andre tekster fra Oldtiden og omtaler netop vejen til Paradis.

Knud Romer, Kort over Paradis
Foto fra Knud Romers egen research: Rasmus Rasks “Den ældste hebraiske tidsregning indtil Moses”.

Året er 1991, Knud er håbløst forelsket, og Golfkrigen er netop brudt ud i Kuwait:

Uddrag fra Kort over Paradis:

“Rasmus Rask studerede Biblen og apokryfe skrifter og ledte efter Paradis på jord. Den idylliske have, hvor Adam og Eva levede i lykkelig uskyld, hvor lå den? Lige rundt om hjørnet eller på en afsides ø, hinsides havet og sunket bort? I Det Fjerne Østen, Mesopotamien? Altid et andet sted.

Den var uden for rækkevidde og gemt dybt inde i os selv, men alligevel lykkedes det for Rasmus Rask at lokalisere den geografisk. Han havde endda vedføjet sin egen tegning: ‘Kårt over Paradis’.

Eufrat og Tigris delte sig, jeg vidste det sådan set i forvejen og skulle bare mindes om det: Kuwait. Jeg sendte budskabet ind til aviserne med en kopi af kortet, selvom jeg vidste, at det ville være forgæves. Vi var i færd med at bombe Paradis!”

Læs også begyndelsen af Kort over Paradis her

Knud Romer, Kort over Paradis
Foto fra Knud Romers egen research: Rasmus Rasks “Kårt over Paradis.”

Så hvor er Knuds Paradis? Findes det på hans kort, hvor det helt sikkert ikke er monstrene, der mangler?

Falster findes. I hvert fald. Og hvorfor er der så fladt? Fordi:

“Det var faldet ned fra himlen.”


Kort over Paradis, Knud Romer

Kort over paradis tager os ind det totale illusionsbrud fra barndomslandet på Falster til 90ernes glittede reklameverden med hurtige penge og kokain.

Vi møder bandeordenes mester! Det parisiske kloaksystem! Hemmelige biblioteker – og Knuds magiske, amerikanske ven, der vokser op på fronten af den kolde krig i Mellemøsten som søn af en CIA-spion. Ingen når hjem.

12 år efter den prisbelønnede debut Den som blinker er bange for døden er Knud Romer tilbage med en omvendt dannelsesroman, og Kort over Paradis viser vejen til helvedet.

Bestil Kort over Paradis her, eller hos din foretrukne boghandler.

Kulturjournalist og redaktør for bogmagasinet Bog.dk.