Aktuelt Fagbøger Samfund og debat

Female Invest i opgør mod økonomisk ulighed i bogen Girls Just Wanna Have Funds

Stifterne af Female Invest sætter i Girls Just Wanna Have Funds økonomisk ligestilling på dagsordenen – og fortæller dig alt det, du har brug for at vide som ny investor. Det er bare om at komme i gang.

Stifterne bag Female Invest vil med ny investeringsguide slå et slag for den økonomiske ligestilling. Kvinder er stadig ikke repræsentativt til stede der, hvor den egentlige magt ligger. De får stadig mindre i løn for samme arbejde, er dårligere repræsenteret i politik og på de øverste poster i dansk erhvervsliv.

Den ulighed mellem kønnene på det økonomiske område er der flere årsager til ifølge Emma Due Bitz, Camilla Falkenberg og Anna-Sophie Hartvigsen – forfatterne bag den aktuelle bog og stifterne af Female Invest.

Penge er magt, og den skal fordeles mere lige i fremtiden.

– Emma Due Bitz, Camilla Falkenberg og Anna-Sophie Hartvigsen.

Uligheden starter for fleres vedkommende helt tilbage i barndommen, hvor piger overvejende opfordres til at spare op og drenge til at investere. Når kvinder så senere i livet stifter familie, bruger de i gennemsnit én time mere i hjemmet dagligt, end mænd gør. Det svarer til ni ugers ubetalt fuldtidsarbejde om året. En skævvridning, der ifølge bogen stort set ikke har forandret sig de sidste ti år. Ligesom størrelsen på vores pensionsopsparing også er tydeligt bestemt af, om du er mand eller kvinde.

LÆS OGSÅ: Nej-klubben: Et opgør med kvinders karrierehæmmende arbejde

Female Invest er en online uddannelsesplatform, der bruges af kvinder og ikke-binære mennesker i mere end 80 lande. De tre stiftere Emma Due Bitz, Camilla Falkenberg og Anna-Sophie Hartvigsen har alle investeret, siden de var 19 år.

Økonomisk sikkerhed er relevant for alle

Første skridt er at erkende uligheden og udfordringen i, at der for eksempel blandt 350 store (engelske) virksomheder er flere direktører, der hedder Peter, end der er kvindelige direktører i alt. Ifølge bogen viser en undersøgelse desværre, at kun tre procent af danske mænd synes, vi har et problem med kønbias. I Norge er antallet af mænd, der synes vi har et problem med kønsbias, oppe på 23 procent.

Næste skridt er at handle på det. Og her skal de mænd på banen, der har en position, hvor de kan gøre noget ved det. For penge er magt – og økonomisk sikkerhed er relevant for alle uanset alder, baggrund og køn, som de tre iværksættere bag Female Invest udtrykker i bogen.

LÆS OGSÅ: Ny mustread om amning til alle nybagte forældre af Julie Lillelund Langer

Tjen dine egne penge

Ifølge forfatterne er første skridt at tjene sine egne penge. Det betyder ikke, at du ikke skal fortsætte med at køre fælles budget med din partner, hvis det er tilfældet. Det betyder, at du skal have indsigt i jeres fælles økonomi, tage vare på din pension og oprette en Fuck You-konto, som er en opsparing, der giver dig mulighed for at sige op, tage en ny uddannelse eller flytte, hvis det er det, du ønsker.

Gode råd, gyldne regler og guides

I Girls Just Wanna Have Funds finder du både gode råd, gyldne regler og guides til din første investering. Helt fra en kortlægning af, hvilken type investor, du er, til en lavpraktisk indføring i, hvordan du opretter en investeringskonto.

Du får her et lille indblik i, hvad bogen kan tilbyde dig, der gerne vil foretage din første investering – eller generelt blive klogere på din økonomi og sætte dig selv nye økonomiske mål.

  • Tænk langsigtet og investér penge, du ikke forventer at få brug for lige foreløbig. Som ny investor kan store udsving på aktiemarkedet være skræmmende, men selvom der er store udsving undervejs, er det altid vokset til nye højder på sigt. Så tag det helt roligt og vær tålmodig, selvom der vil være bump undervejs.

  • Bevar din kritiske sans og lad være med at tage imod investeringstips fra andre uden selv at lave dit hjemmearbejde. Den sunde skepsis gælder både din flinke bankrådgiver og familiemedlemmer, der bare vil hjælpe. Det er vigtigt, du laver din egen research og ikke gambler med dine hårdt tjente penge. For som der står i bogen: ”Stol på dig selv. Du ved mere, end du tror!”.

  • Investér rigtigt. Du kan for eksempel med fordel få virksomhedens ESG-rapportering, hvor du kan tjekke, hvor bæredygtig, virksomheden er. Og her er det igen vigtigt at bruge sin kritiske sans, da begrebet greenwashing eksisterer på tværs af brancher. Så tjek lige, om de flotte ord på hjemmesiden om bæredygtighed, etik og CO2-neutral produktion også stemmer overens med fakta og ESG-rapporteringen.

Girls Just Wanna Have Funds

Lær at investere med stifterne af Female Invest, og tag kontrol over din fremtid. Økonomisk frihed er en forudsætning for uafhængighed i alle livets aspekter. Igennem årtier har pengesager været forbeholdt mænd – men det er slut nu.

I denne omfattende guide giver kvinderne bag investeringsfællesskabet Female Invest dig alt, hvad du har brug for at vide som ny investor: Få styr på din økonomi, lær at investere i de ting, der betyder noget for dig, og opnå fuld uafhængighed med en Fuck You-konto. Alt sammen, mens du opbygger en solid finansiel fremtid og er med til at lukke den finansielle kønskløft. Denne danske udgave er opdateret med info om danske skatteforhold og handelskonti.

Du kan købe Girls just wanna have funds online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.