Fagbøger Samfund og debat

Nej-klubben: Et opgør med kvinders karrierehæmmende arbejde

Nej-klubben: Et opgør med kvinders karrierehæmmende arbejde

Hvor meget arbejdstid bruger du på at arrangere sommerfester og hjælpe andre med deres opgaver? Det samme som dine mandlige kollegaer? Hvis ikke, så læs med her, hvor Nej-klubben afslører resultatet af mere end 10 års forskning: At kvinder overalt er mere belastede med ikke-forfremmende arbejde, end mænd er.

De fire kvindelige professorer Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund og Laurie Weingart havde alle én ting til fælles: De var ved at drukne i arbejde og led både personligt og professionelt under det. Ved at udveksle erfaringer fandt de ud af, at de alle fire brugte mere tid på karriere-hæmmende opgaver, end deres mandlige kollegaer gjorde.

Her 10 års undersøgelser og samtaler senere har de dokumenteret i ny banebrydende bog, at kvinder indenfor mange forskellige brancher overbebyrdes med opgaver, der forhindrer dem i at udvikle deres karriere i takt med deres mandlige kollegaer.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare

Vi forventer et ja fra kvinder

Hvorfor siger kvinder ja, når de burde sige nej med tanke på deres karrieres udvikling? Fordi vi forventer det, og fordi de bliver spurgt – af både kvindelige og mandlige ledere – 44 procent oftere end mænd om at løse ikke-forfremmende opgaver.

Nej-klubben: Et opgør med kvinders karrierehæmmende arbejde

Bogens fire forfattere: Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund og Laurie Weingart har brugt 10 år – ved siden af deres arbejdsliv som professorer – på at dokumentere, at kvinder laver mere karrierehæmmende arbejde end mænd.

Laurie Weingart fortæller, at hun sagde ja til at deltage i en komite, fordi hun var bekymret for, at hvis hun takkede nej, ville folk tænke, at hun var en dårlig holdspiller. En bekymring hendes mandlige kollega ikke havde, viste det sig, da hun delte oplevelsen med ham. Han var slet ikke blevet spurgt, fortalte han, men ville have takket nej for at koncentrere sig om det arbejde, han blev målt på at lave.

De opgaver, der er tale om, kan være som ovenstående at deltage i komiteer og arbejdsgrupper, planlægning af interne arrangementer, ansættelse af praktikanter, oplæring af nye medarbejdere, arrangere medarbejderaktiviteter – eller at løse opgaver, hvor du blot hjælper andre med deres arbejde.

”Ikke-forfremmende arbejde er arbejde, der betyder meget for arbejdspladsen, men som ikke bliver anerkendt, fordi det er noget, som mange mennesker kan løse – og hvor du som regel ikke bruger din uddannelse”, som Lise Vesterlund forklarer her.

Fremtiden kalder på en mere strategisk arbejdsfordeling

Bogen viser, hvordan du laver små, men vigtige ændringer i din egen arbejdsbyrde og tager klogere beslutninger om det arbejde, du påtager dig. Der skelnes mellem FO’er (forfremmende opgaver) og IFO’er (ikke-forfremmende opgaver). FO’er er dem, der direkte hjælper virksomheden med at opfylde sine mål – som eksempelvis at skaffe nye klienter eller udvikle nye produkter og ny viden – hvor IFO’er er opgaver, der skal løses, men ikke fremmer nogens karriere.

LÆS OGSÅ: Petra Nagel: Jeg synes, mine børn skal læse min bog, men håber ikke, de bliver inspirerede som sådan

Ved at kategorisere dine opgaver i henholdsvis FO’er og IFO’er kan du nemt få et overblik over, hvilke opgaver, der udvikler din karriere – og hvilke, der ikke gør. Og her er det så kunsten at skabe en sund balance og hjælpe dig selv (og arbejdspladsen) ved at fordele alle typer af opgaver ligeligt imellem jer.

Et andet af bogens mange brugbare råd er, at du undersøger en opgaves omfang til bunds, inden du siger ja til at løse den. Et tredje, at du spørger dig selv, om der er vigtigere ting, du ikke når, hvis du siger ja til den opgave, du lige er blevet tilbudt.

Du kan skabe noget af forandringen selv, men Nej-klubben fastlår samtidig, at varige forandringer kræver ændringer af, hvordan vi organisatorisk tildeler og belønner arbejde. Det er ikke kun et spørgsmål om at lære at sige fra, det er også et spørgsmål om, hvordan vi organisatorisk fordeler opgaver på arbejdspladsen.

”Vi har ikke haft øje på den her ubalance mellem kønnene på arbejdspladsen, og derfor har virksomhederne lavet nogle fejl, som vi skal have rettet op på”, afslutter Lise Vesterlund.


Mere om Nej-klubben

Nej-klubben: Et opgør med kvinders karrierehæmmende arbejde

Nej-klubben er en praktisk guide til større ligestilling: Sådan frigøres kvinders karrierer fra arbejde, der ikke bliver belønnet. Nej-klubben blev stiftet af fire kvinder med endeløse to-do-lister og med det formål at få deres arbejdsliv under kontrol. Selv når de løb hurtigere end alle andre, var de stadig bagud i forhold til deres mandlige kollegers løn og karriereforløb.

Bogen afslører resultatet af mere end ti års banebrydende forskning: at kvinder overalt er belastet med “ikke-forfremmende arbejde”: planlægning af sommerfesten, screening af praktikanter, pleje af den tidskrævende klient eller simpelthen at hjælpe andre med deres arbejde.

Professorerne Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund og Laurie Weingart dokumenterer, hvordan kvinder overalt udfører disse opgaver. Denne ubalance efterlader kvinder overbebyrdede og gør, at virksomhederne mister indtægter, produktivitet og ikke udnytter deres største talenter.

Du kan købe Nej-klubben online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.