Aktuelt Danske romaner Fantasy og dystopi Maren Uthaug Prisbelønnede romaner Skønlitteratur

Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare

maren uthaug, 11%, 11 procent, 11 %

“11% handler om de eviggyldige problemer, som gør os til mennesker: Ensomhed, stress og den slags,” siger Maren Uthaug.

I 11% bor Medea med Ældste og Stille i et heksekloster i slummen på Frederiksberg sammen med en masse hunde og fugle. Kælderen er fyldt med slanger, som hun avler på til præstinderne, der bruger dem i deres ritualer.

I Gaden, hvor de prostituerede holder til, og som geografisk er den, vi kender som Gl. Kongevej i dag, bor Lars, som udover at være prostitueret også er amme. Lars er selvsagt også kvinde, for der er ingen mænd tilbage i samfundet her i den ny tid. En lille flok hanner opbevares på et avlscenter på Lolland, bare så man kan opretholde populationen.

LÆS OGSÅ: 11% er en ny stor roman af prisvindende Maren Uthaug

”Min roman er ikke et manifest for, hvordan jeg synes, samfundet skal være. Jeg leger bare med de strukturer, vi har i dag, i en kulisse hvor alt handler om køn.

Men faktisk handler bogen ikke om køn. Den handler om de eviggyldige problemer, som gør os til mennesker: Ensomhed, stress og den slags. Og hvordan vi altid grupperer os med ligesindede – i min bog har kvinderne grupperet sig efter, hvordan de onanerer,” siger Maren Uthaug.

Byerne er forladt

I 11% er alt vendt på hovedet i et fremtidsscenarie, der blandt andet vækker minder om Svend Åge Madsens Se dagens lys fra 1980, hvor folk hver morgen vågner op til en ny partner, i et nyt hus og med et nyt arbejde.

LÆS OGSÅ: 11%. Ny, stor roman af anmelderroste Maren Uthaug. Tyvstart din læsning her

Og flere scener foregår også i Århus som hos Madsens, men i Maren Uthaugs roman er det patriarkalske samfund afløst af et matriarkalsk. Byerne med de firkantede huse er blevet forladt, og kvinderne bor udenfor i runde og organiske boliger.

”Jeg synes, det var sjovt at forestille mig, at de fine gamle bydele nu var faldefærdig slum, og dem som stadig boede der, så man lidt ned på. I stedet boede man i pagt med naturen – og naturen er jo ikke firkantet. Alt bliver rundet af vinden og vandet. Men jeg har ikke beskrevet kvinden, som det perfekte køn. Det er jo bare en underholdende historie,” siger hun.

En dreng dukker pludseligt op

Og historien sættes i gang, da der pludselig dukker en lille dreng op ude i det fri. Heksen Medea, pigen Stille, præsten Wicca og lægen Eva får deres liv viklet ufrivilligt ind i hinanden, da de bliver tvunget til at samarbejde om, hvad de skal gøre med den potentielt farlige testosteron uden for avlscenterets mure.

Som et citat i bogen lyder:

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”

LÆS OGSÅ: 15 romaner du skal læse i 2022 – her venter fantastiske læseoplevelser

Moderen, datteren og helligånden

Maren Uthaug har også i sin tid studeret teologi, og derfor synes hun altid, det er underholdende at ruske rundt på de strukturer, vi bare tager for givet.

”Kristendommen er så fastgroet i vores kultur, at vi aldrig skænker det en tanke, at det hedder ”faderen, sønnen og helligånden”. Man er jo verdens største urtekusse, hvis man siger, at det vel lige så godt kunne være ”moderen, datteren og helligånden”, selv om helligånden vel egentlig også har en maskulin konnotation.”

LÆS OGSÅ: 20 forslag til gode romaner du kan læse

“Rent logisk giver det mere mening at have en moderreligion, for det er kvinden, som skaber liv og føder børn. Man siger jo også Moder Jord. Det er da kun, fordi vi har en patriarkalsk struktur, at de fleste religioner har mandlige guder.

Flere arkæologiske fund viser, at der har været moderreligioner før i tiden. Så hvis man følger sporene, kan man se, hvorfor det er blevet, som det er. I flere moderreligioner brugte præstinderne slanger i deres ritualer, men i Det Gamle Testamente er det så Eva og slangen, der forfører Adam … altså det er sgu da ikke særlig godt fundet på: At manden er et offer … tag en tudekiks,” siger Maren Uthaug.

”Men religion er kun en af de ting, jeg leger med i romanen. Sex er en anden. Og jeg håber, at læserne kaster et kritisk blik på de strukturer, vi har i dag.”


11%

Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest - jeg leger bare

★★★★★ – Berlingske
❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken
★★★★★ – Kristeligt Dagblad
★★★★★ – Dagbladenes bureau

Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”Citat fra bogen

I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.

Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.

Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Du kan købe 11% online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Har du lyst til at vide mere? Maren Uthaug om 11%

Se en video hvor Maren Uthaug fortæller om romanen 11% til Forfatterstafetten: