Fagbøger Sundhed og livsstil

Ny bog om håndtering af kræft i familien

vejen til en ny hverdag, kræft, livet med og efter kræft, jette vibe-petersen, marie lawætz

Vejen til en ny hverdag – livet med og efter kræft af Jette Vibe-Petersen og Marie Lawætz er en hjælp til hverdagen for kræftsyge og pårørende.

Et kræftforløb ændrer hverdagen for både de kræftsyge og deres pårørende, og selvom det er hårdt, kan det også være en lettelse at tale om det, man som kræftsyg og pårørende hver især er bange for.

Vejen til en ny hverdag – livet med og efter kræft er skrevet af læge Jette Vibe-Petersen og psykolog Marie Lawætz på baggrund af deres mange års arbejde i Center fra Kræft og Sundhed, hvor de har hjulpet mennesker med at skabe en hverdag under og efter et kræftforløb.

Del med hinanden – også det, der er svært

Deres erfaringer er, at mange oplever, at de får et tættere forhold, når de først begynder at dele deres bekymringer. Den kræftsyge og den pårørende vil ofte opdage, at de har gjort sig mange af de samme bekymringer om alt fra, hvordan hverdagen skal fungere til mere eksistentielle tanker om liv og død.

”Det er vigtigt som kræftsyg og pårørende, at man også tør tale med hinanden om det, der er svært, så forestillingerne om, hvad hinanden tænker, ikke bygger på forkerte antagelser. Og ende med at gøre mere ondt. Ved at tale sammen om bekymringerne, minimerer man den ensomhed, man står i hver især”, siger Marie Lawætz.

Samtalerne om, hvad der er svært for henholdsvis den kræftsyge og den pårørende, forbedrer også forståelsen for hinandens reaktioner i en forandret hverdag.

”Ofte vil den kræftsyge og den pårørende opdage, at de har gjort sig mange af de samme tanker – og så er man sammen og ikke alene om det, der er svært. Som samtaler om alvorlig sygdom og tanker om døden.”

Giv hinanden et åndehul

Det kan være en god idé at skabe nogle ”åndehuller” imellem de svære samtaler. Både som kræftsyg og pårørende har man brug for stunder, hvor tilværelsen handler om noget andet – og nogle andre, fortæller Marie Lawætz:

”Det er vigtigt for begge parter at tale med hinanden – og med venner og bekendte – om andre ting indimellem, så batterierne kan blive ladet op. Det kan være en tur i biografen med en ven eller en aften med noget andet, der giver energi. En anden måde at skabe åndehuller på kan være at sætte nogle faste rammer op for, hvornår man tager de svære samtaler.”

LÆS OGSÅ: Hormonyoga er til dig, der har gener fra overgangsalderen

Håndtering af kræft i familien

Bogen indeholder både interviews med kræftpatienter og pårørende, der modigt og generøst fortæller om de tanker og oplevelser, de har haft. Og hjælp til at håndtere nogle af de typiske reaktioner ovenpå et kræftforløb. Som her, hvordan man tackler sygdommen som familie:

Kræft i familien – hvad kan I gøre?

  • Tal sammen om det, der er svært.
  • Aftal eventuelt et tidsrum, hvor I kan tale uforstyrret sammen.
  • Forsøg at være venlig over for dig selv, uanset om du er syg eller pårørende.
  • Skru ned for de forventninger, I har til jer selv og hinanden.
  • Find en eller flere, som du kan tale med uden for den nære omgangskreds.
  • Bed om hjælp. De fleste bliver kun glade for at kunne gøre noget for dig eller jer.
  • Skab åndehuller, hvor I hver især får frikvarter fra sygdom og bekymring.

Ny bog om håndtering af kræft i familien

Et kræftforløb ændrer hverdagen for både patienter og deres pårørende. Det ved speciallæge Jette Vibe-Petersen og psykolog Marie Lawætz fra deres mange års arbejde hos Center fra Kræft og Sundhed. I denne bog fortæller de om mange af de forskellige fysiske, psykiske og sociale udfordringer, der opstår i forbindelse med et kræftforløb, og de har samlet råd og redskaber, de har stor erfaring med virker og hjælper både patienter og pårørende til igen at skabe en hverdag.

Læs bl.a. om kost, fysisk aktivitet, træthed, typiske reaktioner oven på et forløb og få gode råd til, hvordan du taler om kræft med dine nærmeste.

Du kan købe Vejen til en ny hverdag online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.