Fagbøger Mad og drikke

Ægteparret Holger og Katrine fra Madens Verden hjælper danskerne med aftensmaden

Madens Verden fotokreditering Line Falck

Madens Verden startede som en hobby, men er blevet et fuldtidsjob for ægteparret Holger og Katrine Rørby Madsen. De er med til at få nem, hjemmelavet mad på bordet i mere end 2 millioner danske hjem om måneden. For hjemmelavet er bare bedst, også når det kommer til kaffen.


Når vi samles om et rygende varmt, hjemmelavet aftensmåltid, så handler det om meget mere end at mætte sultne munde, ifølge Holger Rørby Madsen: ”Det handler om fællesskab. Mad samler mennesker, og der opstår altid et rum for snak hen over et godt måltid mad.”

LÆS OGSÅ: 13 gode og inspirerende kogebøger

Holger står sammen med sin kone, Katrine Rørby Madsen, bag Madens Verden, et af Danmarks mest populære opskrift-sites. Hjemme hos Holger og Katrine, som begge arbejder fuldtids med Madens Verden, bliver aftensmaden også prioriteret:

”Vi lægger selv vægt på at spise aftensmad sammen hele familien, så ofte det nu kan lade sig gøre for sport og fritidsaktiviteter. Så får vi snakket om, hvordan dagen er gået.”

Fra privat opskriftsdagbog til 2 millioner brugere om måneden

Madens Verden startede som parrets private kogebog, da Holger i 2012 begyndte at lægge opskrifterne på den mad, han lavede hjemme i køkkenet, op på et lille site.

Årsagen var, at hans daværende kæreste, nu kone, Katrine, var irriteret over, at Holger ikke havde skrevet opskriften ned og derfor aldrig kunne lave samme mad to gange, når noget havde smagt helt forrygende.

Sitet blev til madensverden.dk, som i dag har over 2 millioner brugere om måneden. På de sociale medier har Madens Verden cirka 120.000 følgere.

Efter adskillige opfordringer fra brugerne besluttede Holger og Katrine, at nogle af favoritopskrifterne fra sitet skulle udkomme i kogebogen Madens Verden, som også har helt nye opskrifter skabt specielt til bogen.

Vil gerne hjælpe

Når Holger og Katrine kommer med deres bud på, at sitet er blevet så populært, er det den tætte dialog med de mange danskere, der bruger sitet. De prioriterer at svare på de henvendelser, de får hver eneste dag fra alle dem, der flittigt benytter de mere end 8000 gratis opskrifter.

LÆS OGSÅ: Thomas Alcayaga klar med “Mad på 20 minutter”: “Undgå madspild og få lækre retter ud af dine rester

”Vores brugere skriver, fordi de er i tvivl om et eller andet i forbindelse med en opskrift, og vi vil helt basalt bare gerne hjælpe dem videre,” siger Katrine, som står for at lave madplaner, de sociale medier og for at sende nyhedsbrevet ud hver dag til 40.000 abonnenter og alle de andre ting, som ikke er at købe ind og lave mad til madensverden.dk, det står Holger for.

”Man kan se vores site lidt som public service, og vi tænker, at det kommer igen, hvis vi gør noget godt for danskerne,” uddyber Holger, som er glad for at have skabt et forum i en demokratisk ånd, hvor der er plads til alle, og det er ok at stille alle spørgsmål om madlavning: ”Det er vigtigt for os ikke at tale ned til nogen.”

Rørende mail fra enkemand

For nyligt modtog Holger og Katrine en rørende mail fra en ældre mand, der havde mistet sin kone gennem mange år nogle måneder tidligere. Det havde altid været hende, der lavede mad, så han stod nu og var helt nybegynder på det område.

”Han havde fundet Madensverden.dk og var startet med at lave boller i karry, og det var en succesoplevelse for ham, for det blev virkelig godt, som han skrev. Så det ville han bare lige sige tak for!”

“Det er virkelig rørende at få sådan en mail og føle, at man har gjort en forskel. Og han er ikke alene, for vi får en del af den slags mails,” fortæller Katrine.

Let at lave, let at købe ind til

Mottoet for Madens Verden er, at det er mad, der både er let at lave og let at købe ind til, og ifølge Holger er det vigtigt ”at man ikke skal i Torvehallerne for at skaffe ingredienser til deres retter.”

LÆS OGSÅ: Jamie Oliver: ALT-I-EN-kogebogen er mit bidrag til at gøre dit liv nemmere

”Alle skal kunne være med. Hvis du bor i Vestjylland og kun har en Dagli’ Brugsen, så skal du også kunne lave vores opskrifter,” understreger Holger, der selv er opvokset i den lille by Glejbjerg i Sydvestjylland. Her var der ikke mange specialbutikker.

Katrine supplerer: ”Det handler også om madspild. Hvis du skal købe et eller andet mærkeligt krydderi til en ret, og du så aldrig bruger det igen, så er det jo lidt spild.”

Bacon som ’krydderi’

Der er både grønne retter, italiensk- og asiatisk inspirerede retter og klassiske danske retter i en opdateret version i kogebogen Madens Verden. Det er klassisk hverdagsmad, tilført ekstra grønt, men der er også plads til fløde i sovsen og bacon på toppen.

Bacon er en ingrediens, der går igen i flere af retterne i Maden Verden, og det pryder også forsiden, hvor man kan se et fad med koteletter i vildtsauce, og Holger er fan af det særlige, som bacon kan tilføre en ret:

”Bacon er bare et godt krydderi i maden. Det giver ofte lige det ekstra pift.”

Svært at holde fri fra aftensmaden

Men bliver man aldrig træt af at lave mad, når den daglige indkøbstur og det at lave aftensmad, samtidig er ens job? Tilsyneladende ikke, for Holger nyder stadig at lave mad, men han indrømmer, at de er nødt til at tage ud at rejse eller ud at spise, hvis de rigtigt skal føle, at de holder fri:

”Når man arbejder med madopskrifter, så laver vi faktisk aldrig mad uden at tænke det som en del af Madens Verden – det kan være en ny opskrift, en video af opskriften eller indhold til de sociale medier.”

“Så ja, vi slapper mere af, når vi går ud og spiser – og så er det jo også dejligt inspirerende at spise på nogle af de mange gode restauranter, vi har her i Danmark.”

Men når det kommer til stykket, så er Holger gladest for hjemmelavet mad, og det gælder også kaffen.

”Der er faktisk aldrig nogen, der har lavet en kop kaffe til mig, der er bedre end den kop kaffe, jeg selv kan lave.”

3 bonusinfo om mad fra Madens Verden

3 retter fra kogebogen Madens Verden, som er gode at sætte på middagsbordet. Foto: Line Falck.

Det vi ka’ li’

I kogebogen Madens Verden er der blandt andet opskrifter på gode gamle kendinge som boller i karry, mørbradgryde og æggekage med stegt flæsk. Der er ifølge Holger en grund til, at den slags klassiske danske retter bliver ved med at være populære:

”De smager godt! Mange vil gerne lave nye retter, og gør det også i stor stil, men vi vender alle sammen en gang imellem tilbage til klassikerne som frikadeller og boller i karry. Jeg tror, det handler om, at vi selv har fået de retter som børn og mindes dem med stor glæde. Det er jo også retter, som alle børn kan lide, og vi har mange børnefamilier blandt vores brugere.”

Det sikre aftensmadshit

“Hvis vi skal anbefale en ret fra bogen, som det mest sikre aftensmadshit, så er det hakket oksekød og spidskål i ovn. Det er en fantastisk ret, som er nem at lave, sund og smager virkelig godt. Den er dejligt krydret med paprika, spidskommen, oregano og cayennepeber – men ikke mere end at hele familien kan være med. Og så er det en ret, som laves i et fad og bare skal i ovnen og efter 30 minutter er den klar til servering. Virkelig god hverdagsmad!”

Den mest søgte ret

“Den mest søgte ret på Madens Verden er mørbradgryde (se opskriften her). Det er de meget klassiske retter, der er mest populære året rundt. Selv i januar var de tre mest søgte retter mørbradgryde, flæskesteg og æggekage.”

Madens Verden som kogebog

Her får du 100 opskrifter på aftensmad fra et af Danmarks største madsites, Madens Verden.

Du finder både deres signaturretter, lette og lyse retter med fisk eller fjerkræ, grønne retter og opskrifter hvor det hele kan tilberedes i en gryde eller i et fad, hjemmelavet fastfood og tilbehør.

Du kan købe Madens verden online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 16 januar.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.