Aktuelt Krimi

C.J. Tudor: Jeg tror, at de fleste mennesker kan begå drab under de rette – eller måske nærmere forkerte – omstændigheder

brændende piger, tudor, c.j., gode krimier

Interview|C.J. Tudor debuterede med et brag i 2018 med Kridtmanden, der blev en international bestseller og fremhævet af idolet Stephen King. Nu er hun aktuel med endnu en mørk og kuldegysfremkaldende thriller og Brændende piger er ifølge anmelderne hendes bedste bog til dato.

Den engelske forfatter C.J. Tudors nye thriller indledes med et Wikipedia-opslag, der forklarer, hvad brændende piger betyder:

”Pindedukker, der er særegne for den lille landsby Chapel Croft, der ligger i Sussex. Dukkerne bliver lavet for at mindes Sussex-martyrerne, otte landsbyboere, der blev brændt på bålet under dronning Maria 1.s. udrensning af protestanterne (1553-1558). To af martyrerne var unge piger. De brændende piger bliver antændt i en ceremoni, der afholdes hvert år på årsdagen for udrensningen”.

Men hvis man forsøger at slå det efter på Wikipedia, så finder man ikke noget. Begynder fiktionen allerede her, eller hvad er den faktiske historiske baggrund for fortællingen?

LÆS OGSÅ: 7 nye krimier, du skal glæde dig til i starten af 2023

Se traileren til Brændende pigerBaseret på en sand historie

C.J. Tudor forklarer:  ”Hele historien om de protestantiske martyrer er sand. For 500 år siden, i Østsussex, blev tusindvis af protestantiske martyrer brændt på bålet i forbindelse med Dronning Maria 1. af Englands udrensning af protestanter. Hvert år mindes man martyrerne med et kæmpe fakkeloptog og lokale foreninger laver afbildninger, som bliver brændt på bålet”.

“Kirkerummet i bogen er også baseret på et rigtigt sted – den lokale kirke i vores landsby –, der har et mindesmærke for de martyrer, som mistede livet. Så selvom bogens myter om de brændende piger og de uhyggelige dukkeefterligninger er fiktion, så er det kraftigt inspireret af virkelige begivenheder og traditioner”.

C.J. Tudor: Jeg tror, at de fleste mennesker kan begå drab under de rette – eller måske nærmere forkerte – omstændigheder
C.J. Tudor (foto af Bill Waters)

En uortodoks præst

I Brændende piger følger vi den kvindelige præst Jack Brooks, der forflyttes til landsbyen Chapel Croft, hvor den forrige præst har begået selvmord.

Hun har selv en fortid, hun gerne vil væk fra og sammen med sin 15-årige datter håber de på en ny start i Chapel Croft. Men ret hurtigt fornemmer de, at der er nogen i byen, som prøver at skræmme dem væk blandt andet ved at lægge brændende pindedukker ved deres dør.

LÆS OGSÅ: C.J. Tudor. Mød forfatteren bag Kridtmanden, Brændende piger og De andre

Jack får også hurtigt færten af, at byens gemmer på gamle hemmeligheder, som ikke skal op til overfladen, og hun begynder at tvivle på, om den forrige præst overhovedet begik selvmord.

I bogen er der mange refleksioner over religion og kirkens rolle og magt, og mange af dem er kritiske. Hvorfor er det spændende for C.J. Tudor at have en præst som hovedperson i en spændingsroman, og hvad er hendes forhold til det religiøse?

Religion er både hykleri og til trøst

”Jeg synes selv, at jeg balancerer emnet religion i bogen. Jeg viser hykleriet, men også den trøst religion giver nogle mennesker. Jeg er ikke selv religiøs, men har respekt for folks private tro, så længe det ikke er en tro, der skader andre”.

”Jeg gav mig selv en udfordring ved at skulle skrive om en præst. Jack er uortodoks – hun ryger, bander og lytter til The Killers – men hendes tro er stærk. Men det er en meget moderne, jordbunden tilgang til Gud. På et tidspunkt i bogen kritiserer hun Det Gamle Testamente og indrømmer, at tro ikke er noget absolut, men noget man skal arbejde på – ligesom et ægteskab”.

“Det er sjovt at komme ind i hovedet på en karakter, der er meget anderledes end mig selv. Det var vigtigt for mig, at hun blev en troværdig præst, men samtidigt også én, jeg godt gad at drikke en øl med nede på pubben”.

”Jeg er bare af den opfattelse, at tradition ofte bruge til at forsvare ting, som vi ellers med rette ville fordømme. Især inden for kirken”.

Fra Brændende piger

Hvor kommer ondskaben fra?

Udover kirken og det religiøse, så handler Brændende piger også om ondskab, onde handlinger og hvad der gør folk onde. Så hvad er ondskab for C.J. Tudor?

”Jeg tror ikke rigtigt på ondskab som begreb. Det er for forsimplet og en bekvem måde at undlade at kigge på, hvad der gør, at nogle mennesker gør uhyrlige ting. Jeg tror også, at det afskærer os fra at kigge indad.

Der er godt og ondt i os alle sammen. Jeg tror, at de fleste mennesker kan blive drevet til at begå drab under de rette – eller forkerte – omstændigheder. Men jeg tror også, at hovedårsagen til at nogle mennesker gør det, vi kalder onde handlinger, er mangel på empati.

Om det er begrundet i noget medfødt eller mangel på omsorg, kan man så diskutere”.  

Ondskab. Som var det en isklump, løber ordet hende koldt ned ad ryggen. Det er fjollet. Ude i hampen. For hun tror ikke på det onde. Det findes ikke. Der findes kun forskruede mennesker, der foretager sig vanvittige ting”.

Fra Brændende piger

Vi er ikke født med empati. Det skal læres

Men hvorfor gør mennesker onde ting ifølge C.J. Tudor?

”Jeg tror, at I langt de fleste tilfælde, hvor folk gør nogle af de mest frygtelige ting, så skyldes det, at de kommer fra en udfordret og ofte barsk baggrund. Det undskylder ikke deres handlinger, men det hjælper os med at komme tættere på en forståelse af det, de har gjort. Vi er ikke født med empati og næstekærlighed eller med en samvittighed. Det er alt sammen noget, som man skal lære”.

LÆS OGSÅ: Brændende piger er en urovækkende pageturner fra den britiske spændingsmester C.J. Tudor. Smuglæs i bogen her

“Men der er også sager, hvor det kan være sværere at begribe, at nogen kan begå modbydelige forbrydelser. Er nogle af os mere forudbestemt til at gøre ondskabsfulde ting?

Man kan sagtens mene, at sociopati eller psykopati skyldes noget andet end opvæksten. Og – selvfølgelig – er religion et af de helt store områder, der leder til uhyrlige handlinger. Man siger, at hvis man vil have gode mennesker til at gøre onde ting, så skal man bare tilsætte religion”.    

Stephen King: “If you like my stuff, you’ll like this”

I 2018 debuterede C.J. Tudor med Kridtmanden, der allerede før udgivelsen blev solgt til 38 lande og blev en stor succes i både hjemlandet og i Danmark. Samme år tweetede forfatteren Stephen King:

”Want to read something good? You won’t find it on the front bestseller table at your bookseller, but it’s new and will be there. THE CHALK MAN, by C.J. Tudor. If you like my stuff, you’ll like this”.

Det var et kæmpe skulderklap til en debutant, og for C.J. Tudor var det noget helt særligt.

”Det er det største kompliment, man kan give til stort set enhver forfatter, men i høj grad mig, fordi Stephen King er min litterære helt. Jeg har læst stort set konstant, siden jeg var 12 år.

Da jeg arbejdede som hundelufter og traskede rundt på alverdens mudrede stier, så gik jeg og dagdrømte om at få en bog udgivet og blive sammenlignet med Mr. King. Det her er jo så beviset på, at nogle drømme faktisk bliver til virkelighed!”, slutter C.J. Tudor, der i øvrigt kan opleves på Krimimessen i Horsens i marts 2023.  


Brændende piger

C.J. Tudor: Jeg tror, at de fleste mennesker kan begå drab under de rette – eller måske nærmere forkerte – omstændigheder

I Lukasevangeliet kap. 12 vers 2-3 står der: “Der er intet hemmeligt, som ikke skal åbenbares, og intet skjult, som ikke skal blive kendt.”

I Chapel Croft blev otte protestantiske martyrer brændt på bålet for 500 år siden. For 30 år siden forsvandt to teenagepiger ud i den blå luft, og for blot to måneder siden begik den lokale præst selvmord.

Jack Brooks er den nye præst i byen, og har et håbet om en ny begyndelse og en fredelig tilværelse sammen med sin femtenårige datter. Men Jack og hendes begynder at se ildevarslende syner, og rituelle pindedukker dukker op på deres dørtrin. Det står det klart, at byens blodige fortid stadig spøger.

Jack bliver viklet ind et spind af hemmeligheder, og hun må kæmpe for sin og sin datters overlevelse. Der er nemlig ikke ufarligt at søge sandheden i Chapel Croft, hvor alle har noget at skjule.

Du kan købe Brændende piger online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel


Læs også

De andre

C.J. Tudor: Jeg tror, at de fleste mennesker kan begå drab under de rette – eller måske nærmere forkerte – omstændigheder

Selvstændig thriller af forfatteren til Kridtmanden.

Da Gabe er på vej hjem, ser han ansigtet af en lille pige, som han kender, i bagruden af bilen foran ham. Hun former ét ord med læberne: Far. Det er sidste gang, han ser sin femårige datter, Izzy. Politiet er overbevist om, at hun er død. Men tre år efter kører Gabe stadig rundt på vejene og leder efter den bil, der tog Izzy. Han vil aldrig opgive det håb, han bærer i sig.

Fran og hendes datter, Alice, leder ikke, men er på flugt. Altid et skridt foran dem, der vil gøre dem fortræd. For Fran kender til sandheden om Gabes datter – og hun ved, hvad de andre, dem, der jagter hende og Alice, vil gøre, hvis de nogensinde fanger dem …

“Overbevisende og dragende.” – Sunday Express

Du kan købe De andre online, fx hos Bog og Ide, eller i din foretrukne boghandler.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.