Camilla Grebe Fiktion Krimi Svenske krimiforfattere

Camilla Grebe og Carl-David Pärson om samarbejdet om Låneren: Vi lærte hinanden at kende på en helt ny måde

Camilla Grebe og Carl-David Pärson om samarbejdet om Låneren: Vi lærte hinanden at kende på en helt ny måde

Låneren skulle have været et filmmanuskript, men blev i stedet en hårrejsende thriller skrevet i samarbejde mellem den svenske bestsellerforfatter Camilla Grebe og hendes søn Carl-David Pärson. Et samarbejde, som har føltes som et privilegium, og som måske bliver til endnu en bog.


Det bliver i familien for den svenske bestsellerforfatter Camilla Grebe, der tidligere har skrevet psykologiske krimier med søsteren Åsa Träff, og nu har teamet op med sønnen Carl-David Pärson. Sammen har de skrevet den hårrejsende thriller Låneren, der var nomineret til årets bedste krimi 2023 i Sverige.

Her fortæller de om samarbejdet i et interview med bogdk.

LÆS OGSÅ: Låneren: Smuglæs i ny hårrejsende thriller fra skrivemakkerparret Camilla Grebe og søn Carl-David Pärson

Hvem kom på idéen om samarbejdet og hvorfor?

Idéen kom fra os begge og voksede gradvist. Det startede faktisk som et filmprojekt. Vi ville skrive et filmmanuskript, det skulle være en rigtig stærk fortælling, der var en blanding af psykologisk spænding og gyser. Men alt går så langsomt og er så besværligt i filmbranchen, og efter et stykke tid kom vi frem til, at det var bedre at skrive en roman.

Vi følte hurtigt, at vi var på rette spor, og at historien kom mere til sin ret som en roman. En bog har så mange fordele sammenlignet med en film: fortællingen bliver mere nuanceret og kompleks, da man har mulighed for at gå i dybden på en anden måde med handlingen, karaktererne og miljøet.

Hvad har været det mest udfordrende og sjoveste ved at skrive bogen sammen?

En udfordring har været, at jeg (Camilla) bor i Portugal, og Calle (Carl-David) bor i USA og helst skriver på engelsk. Romanen blev til under pandemien, så den blev skrevet i to verdensdele og tidszoner. Vi kunne ikke se hinanden i over et år, men måtte holde kontakten ved lige via telefon og e-mail. Vi sendte manuskripter frem-og-tilbage og ringede hver anden dag for at diskutere de forskellige idéer.

Det sjoveste (som mor-og-søn) var at mødes på en helt ny ‘scene’ og at samarbejde om et kreativt projekt. Det har været et fantastisk privilegium, og vi lærte hinanden bedre at kende på nye måder.

Hvad har været det mest overraskende ved at skrive en bog sammen som mor og søn?

Det har været overraskende og spændende at opleve, hvordan man opdager nye sider hos hinanden, når man arbejder sammen.

Carl-David om Camilla: Camilla har en sjette sans, når det handler om at skrive plot-twist; hun er en sjov kollega, hun kan få en god idé som et lynnedslag, og hun er skarp til håndværket; selve skriveprocessen, hvordan ideer bliver til ord og ord til sider og kapitler.

Camilla om Carl-David: Calle er ekstremt kreativ og meget uhøjtidelig. Han har fokus på at få plottet til at spille bedst muligt, og han har betydeligt bedre styr på popkulturelle referencer, fx fra tv og film, end jeg har. Han har også flere års erfaring med at skrive digte, og har derfor et særligt øje for at berige sproget.

Som læser ved man aldrig helt, hvad man skal tro, og hvad der foregår i huset. Her adskiller Låneren sig fra en klassisk Camilla Grebe-spændingsroman. Er det hovedsageligt Carl-David, der har stået for den mere overnaturlige del af plottet?

Nei, det har vi begge stået for. Vores ambition var at skabe en effektiv gyser med overnaturlige elementer, en spændingsroman med Stephen King-twist, ham kan vi begge godt lide.

Hvordan har I helt konkret skrevet bogen sammen – har I fordelt kapitlerne eller karaktererne mellem jer?

Vi startede med at få styr på selve plottet i fællesskab og skrev sammen en synopsis baseret på plottet. Da vi gik i gang med at skrive selve romanen, fordelte vi kapitlerne, så Calle skrev Albas kapitler, og jeg (Camilla) skrev Marikas. Bagefter hjalp vi hinanden med at redigere teksten.

Overvejer I at skrive endnu en bog sammen?

Absolut! Både fordi det har været sjovt, men også fordi der er opstået så mange nye spændende ideer undervejs.

LÆS OGSÅ: Hun forlod direktørjob for at blive krimiforfatter. Kom tæt på prisvindende Camilla Grebe


Mere om Låneren

Camilla Grebe og Carl-David Pärson om samarbejdet om Låneren: Vi lærte hinanden at kende på en helt ny måde

Den unge politibetjent Alba er sikker på, at intet nogensinde sker i Sundby, som hun er blevet tvangsforflyttet til efter at have angrebet en kollega. Hun tager fejl.

Småbørnsfaren Leo tror, at flytningen til den idylliske gård udenfor Sundby skal hjælpe ham og hans familie med at komme over sorgen over et mistet barn. Han tager fejl.

Leos hustru Marika er overbevist om, at noget ikke er, som det skal være på gården, og at noget frygteligt snart vil ske. Hun får ret.

Låneren er en hårrejsende thriller om virkelighedens sprækker, om sorg, og om behovet for at genskabe det tabte. Den er skrevet af den prisbelønnede bestsellerforfatter Camilla Grebe og hendes søn Carl-David Pärson.

Du kan købe Låneren hos fx Bog & idé eller i nærmeste boghandel.

Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.