Krimi

C.J. Tudor. Mød forfatteren bag Kridtmanden, Brændende piger og De andre

brændende piger, tudor, c.j. tudor

Thrilleren Brændende piger er den nyeste roman af C. J. Tudor. Bag det lidt anonyme forfatternavn gemmer sig en kvindelig, engelsk forfatter, der egentlig er døbt Caroline Jane, og som er noget af et fænomen i krimiverdenen.


I 2018 udkom C.J. Tudors debutbog, Kridtmanden, der allerede inden udgivelsen var solgt til 40 lande. Hypen og forventningerne viste sig ikke at være overdrevne: læsere i alle lande var begejstrede, og de sendte hendes bog ind på alverdens bestsellerlister.

LÆS OGSÅ: Start din læsning af De andre af C.J. Tudor. En dragende thriller med isnende uhygge

I Danmark blev Kridtmanden kaldt ”en overlegen debut” og ”en bemærkelsesværdig krimidebut”, og det var både den veloplagte skrivestil og det medrivende og gådefulde plot, som faldt i mange læseres smag.

Siden er udkommet De andre og Dengang Annie Thorne forsvandt, og nu er hun aktuel med Brændende piger; alle fire bøger er helt uafhængige af hinanden.

C. J. Tudor er født i Salisbury og voksede op i Nottingham, hvor hun stadig bor med sin datter og sin kæreste. Hun gik ud af skolen som 16-årig og har siden haft et hav af forskellige jobs som alt fra hundelufter til tv-vært, inden hun sprang ud som forfatter i 30’erne.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Forfatterens styrke er det psykologiske og kreative plot frem for bestialske mord, og så skriver hun med stor indlevelse i sine personer, hvad enten hovedpersonerne er teenagedrenge i 80’erne som i Kridtmanden; en ny, kvindelig præst i en landsby med en morderisk fortid som i Brændende piger – eller en far i desperat sorg, som Gabe i De andre.

Det kvindelige svar på Stephen King

Et navn går igen, når man læser om C.J. Tudors forfatterskab, og det er Stephen King. En anmelder i Daily Mail har ligefrem beskrevet hende som:

”Englands kvindelige svar på Stephen King”, ligesom mange læsere har sammenlignet C.J. Tudors realistiske personer og historier tilsat et stænk af noget overnaturligt med mesteren King. Den sammenligning er Tudor ikke ked af. Hun er selv erklæret fan af Stephen King, der faktisk har læst hendes bøger og kan citeres for at have sagt:

If you like my stuff, you’ll like this”.

LÆS OGSÅ: Brændende piger er en urovækkende pageturner fra den britiske spændingsmester C.J. Tudor. Smuglæs i bogen her

Om det siger hun:

“Jeg har ikke mødt ham, men han har læst Kridtmanden og skrevet et generøst og skønt tweet om den. Det var nok dér, mit liv peakede! Jeg tror, at hvis jeg nogensinde mødte ham, ville jeg temmelig sikkert være både pinlig og uncool på en meget fangirl-agtig måde.”

Fortidens dødbringende fortielser

Den seneste bog, Brændende piger, er en intens og urovækkende roman om dødbringende fortielser, og hvad der sker, når sandheden om ældgamle hemmeligheder kommer frem.

Ligesom de tre andre bøger af Tudor er det en mystificerende fortælling med flere ledetråde, der vikler sig ind og ud af hinanden for at samle sig til sidst.

LÆS OGSÅ: 10 gode bøger til dig, der er ramt af tømmermænd

Brændende piger dykker ned i England (og Europas) betændte fortid, hvor forfølgelser inden for den kristne tro blev brugt til at terrorisere og straffe uheldige borgere – særligt kvinder.

I den fiktive by Chapel Croft blev otte protestantiske martyrer brændt på bålet for 500 år siden – og nu spørger fortiden på ny, da to teenagepigers mystiske forsvinden og den lokale præsts selvmord, gør tilværelsen endog meget farlig for byens nye præst Jack Brooks.


Brændende piger

C.J. Tudor. Mød forfatteren bag Kridtmanden, Brændende piger og De andre

I Lukasevangeliet kap. 12 vers 2-3 står der: “Der er intet hemmeligt, som ikke skal åbenbares, og intet skjult, som ikke skal blive kendt.”

I Chapel Croft blev otte protestantiske martyrer brændt på bålet for 500 år siden. For 30 år siden forsvandt to teenagepiger ud i den blå luft, og for blot to måneder siden begik den lokale præst selvmord.

Jack Brooks er den nye præst i byen, og har et håbet om en ny begyndelse og en fredelig tilværelse sammen med sin femtenårige datter. Men Jack og hendes begynder at se ildevarslende syner, og rituelle pindedukker dukker op på deres dørtrin. Det står det klart, at byens blodige fortid stadig spøger.

Jack bliver viklet ind et spind af hemmeligheder, og hun må kæmpe for sin og sin datters overlevelse. Der er nemlig ikke ufarligt at søge sandheden i Chapel Croft, hvor alle har noget at skjule.

Du kan købe Brændende piger online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel


Læs også

De andre

C.J. Tudor. Mød forfatteren bag Kridtmanden, Brændende piger og De andre

Selvstændig thriller af forfatteren til Kridtmanden.

Da Gabe er på vej hjem, ser han ansigtet af en lille pige, som han kender, i bagruden af bilen foran ham. Hun former ét ord med læberne: Far. Det er sidste gang, han ser sin femårige datter, Izzy. Politiet er overbevist om, at hun er død. Men tre år efter kører Gabe stadig rundt på vejene og leder efter den bil, der tog Izzy. Han vil aldrig opgive det håb, han bærer i sig.

Fran og hendes datter, Alice, leder ikke, men er på flugt. Altid et skridt foran dem, der vil gøre dem fortræd. For Fran kender til sandheden om Gabes datter – og hun ved, hvad de andre, dem, der jagter hende og Alice, vil gøre, hvis de nogensinde fanger dem …

“Overbevisende og dragende.” – Sunday Express

Du kan købe De andre online, fx hos Bog og Ide, eller i din foretrukne boghandler.Se anmeldelser af C.J. Tudors bøger på læsefællesskabet Goodreads

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.