Aktuelt Blandede bøger Inspirationslister og guides

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

læsertyper, gode bøger, hvilken slags læser, hvilken type læser

Samleren, nyhedsjægeren, den distræte eller den systematiske. Vi har samlet 4 slags læsere og deres kendetegn – hvilken er du?

Har du stakkevis af bøger liggende, du ikke har fået læst, eller åbner du allerede din nye bog i bussen på vej hjem? Stopper du 20 sider inde i en bog, der keder dig, eller læser du konsekvent alle bøger færdige?

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Bog.dk har kigget nærmere på 4 forskellige typer læsere og lavet en liste af fantastiske bøger, som udfordrer din måde at læse på.


Hvilken type læser er du?

1. Samleren

Du kigger på stakken af anmelderroste, sprøde bøger i din bogreol … og får dårlig samvittighed. Du har kun læst 2 ud af de sidste 7 bøger, du har købt. Og den ene er du – hvis du skal være ærlig – kun halvvejs i. Du synes, du bør købe bøgerne, mens de er aktuelle, og du elsker tanken om, at du har dem stående – lige til at gå i gang med, når lejligheden byder sig.

Det gør den bare lidt for sjældent, og derfor finder du uåbnede biografier om kendte mennesker i din reol, der for længst har fået mere ud af livet. Eller har takket af for nu.

Vores opfordring

Køb klassiske og evigt holdbare bøger til din reol … og find så tiden til at få læst. Begynd der, hvor du har allermest lyst til at begynde, også selvom det er med dit seneste bogindkøb. Læseglæde avler læseglæde.

Du kan jo altid give de bøger væk, som du ved, du alligevel aldrig får læst. Måske skal en i opgangens nevø skrive hovedopgave om netop den historiske person, du troede, du var interesseret i at lære nærmere at kende, inden der løb for meget vand i åen, og din bogreol sejlede med.

Anbefalinger til Samleren

Animal Farm

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

Klassikeren Animal Farm udkom for første gang på dansk i 1947 under titel Kammerat Napoleon og er kendt som en satirisk allegori over det Sovjetiske styre og Stalin. Det er en evigaktuel roman om de paradoksale menneskelige behov for frihed og magt, og faren ved politisk totalitarisme.

Denne er en nyoversættelse af Rasmus Hastrup som også nyoversatte George Orwells 1984.

Dyrene på mr. Jones’ gård gør oprør og overtager magten. I spidsen står grisene med filosofien om, at alle dyr skal være lige, men efterhånden som tiden går, korrumperes både grisene og resten af gården, og snart er det ikke muligt at skelne mellem dyr og menneske.

Du kan købe Animal Farm online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Solen går sin gang

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

Solen går sin gang i en ny oversættelse af Rasmus Hastrup.

Den amerikanske journalist Jake og den engelske overklassepige Brett møder hinanden i Paris i begyndelsen af 1920’erne og lever et overfladisk liv med fest, spirituel opløsning og urealiseret kærlighed.

Lige under overfladen lurer dog eftervirkningerne fra Første Verdenskrigs grusomheder.

Solen går sin gang er Hemingways debutroman og menes at være et af hans absolutte mesterværker.

Du kan købe Solen går sin gang online, eller i din nærmeste boghandel.
2. Den systematiske

Du tager dem én for én. Ikke bare bøgerne, men hele forfatterskaber. Haps! Da du først gik i gang med Lone Theils omfattende forfatterskab, slugte du alle fem bind i krimiserien om den London-baserede journalist Nora Sand, der har det med at komme på sporet af en farlig forbrydelse, og du tæller selvfølgelig ned til den 24. marts næste år, hvor sjette krimiroman om hende udkommer.

Din systematik gælder ikke kun forfattere, men også emner. Biografien om Niels Bohr, i anledning af 100-året for Nobelprisen, er du allerede godt i gang med, da den rammer din (og vores alle sammens) samtidsinteresse for verdens store videnskabsfolk, hvis opfindelser har gjort en forskel.

Vores opfordring

Gør noget anderledes, kast dig over en bog helt udenfor rækkefølge i dine forfatterskaber og i forvejen definerede interesseområder. Grib en bog, du bare har en umiddelbar lyst til at fordybe dig i – og som slet (slet!) ikke passer ind i forestillingen om din egen læseprofil.

Anbefalinger til Den systematiske

Jeg er fra Vestegnen

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

Jeg er fra Vestegnen er en samling ærlige fortællinger fra Københavns vestegn. Sammen tegner de et billede af den særlige DNA, man bærer rundt på, når man er fra Vestegnen.

Det er fortællinger om at blive til noget – nogen gange på trods af sit ophav – og om livsmod, fightervilje, om at stå ved, hvem man er, og hvor man kommer fra. Og om at være stolt af Vestegnen, på både godt og ondt.  

Mød rapperen Tessa, Jonathan Elkær fra Phlake, den ikoniske rapgruppe Suspekt, SF’s formand Pia Olsen Dyhr, skuespiller Christopher Læssø, tv-vært Michèle Bellaiche, landsholdsspiller Daniel Wass, skuespiller Marco Ilsø, bandet Outlandish, kunstneren Marco Evaristti, designer Jim Lyngvild og kommerciel direktør for AC Milan, Casper Stylsvig.

Du kan købe Jeg er fra Vestegnen online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Dissing – Fra ende til anden

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken

Povl Dissing har i mere end 60 år været en stemme i dansk musik, som både har været opsigtsvækkende, omdiskuteret og elsket. Da hans karriere begyndte, vidste folk ikke, hvad de skulle mene om hans hæse og teatralske stemme, men siden er han blevet en afholdt og folkekær visesanger.

I Dissing fortæller Povl Dissing for første gang sin vilde livshistorie. Selv om Povl Dissings egne ord er i centrum, er bogen bygget op som en klassisk biografi og derfor fyldt med interviews med blandt andet Niels Hausgaard, Thomas Helmig, Steffen Brandt, Fuzzy, Poul Krebs og Kjartan fra Folkeklubben samt Povl Dissings venner og familie.

Du kan købe Dissing online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
3. Den distræte

Du har altid gang i mange bøger på én gang. Der ligger både en opslået Knausgård-roman i soveværelset og bliver slidt i ryggen. Én på sofabordet, og en nyindkøbt i vindueskarmen i køkkenet som du kun har læst bagsiden og forordet af, men har store planer om at komme videre med. Fagbøger, romaner, historie, krimi, romance. Du lader dig indfange af det hele, men sjældent fra ende til anden.

Vores opfordring

Tag et realistisk blik på de bøger, du er i gang med – og læs dem til ende. En efter en. Erkend, at tiden indimellem er en lurendrejer, der smutter mellem fingrene på dig og læs bøger, du sagtens kan gå til og fra.

Anbefalinger til Den distræte

Læg en besked

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

Læg en besked er en samling spoken word-inspirerede digte, som lægger op til en ny form for åndelig aktivisme med budskabet om at gøre plads til ro, inderlighed og nærhed.

Hvordan taler vi egentlig med hinanden i de sociale mediers æra? Hvordan påvirker det os altid at se os selv udefra, altid at have et åbent kommentarfelt, mails alle døgnets timer? Det er nogle af de spørgsmål, Naiha Khiljee tager afsæt i, når hun med humor og indignation skriver om mentalt helbred, online-kultur og ulighed.

Du kan købe Læg en besked online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Et budskab fra Ukraine

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

“En dag inden længe vil vi være sammen med vores kære igen. Vores flag vil vaje over de besatte byer igen. Vores nation vil blive genforenet, og der vil igen være fred. Og verden vil ikke længere drømme i sort og hvidt. Den vil kun drømme i blåt og gult.” Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj

Præsident Volodymyr Zelenskyj har personligt udvalgt seksten vigtige taler, der belyser Ukraines historie siden 2019, samt skrevet en gribende introduktion om hvad han har lært om sig selv og om Ukraine, siden begyndelsen af den russiske invasion. Det er historien om en nation, der forsvarer sig mod russisk aggression. Og det er historien om et folk, der på vegne af verden kæmper for demokrati. Frem for alt er det et kampråb om at rejse os og kæmpe for frihed. Hvis ikke nu, hvornår så?

Volodymyr Zelenskyj blev valgt som præsident i 2019 og har stået i spidsen for kampen mod den russiske invasion siden februar 2022. Dette er den eneste bog, der er autoriseret af præsident Zelenskyj. Alle præsidentens indtægter fra bogen går ubeskåret til United24, hans eget initiativ til at skaffe donationer til Ukraine.

Du kan købe Et budskab fra Ukraine online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
4. Den nyhedsbesatte

Er det den nye, vi lige om lidt skal snakke om? Du støvsuger aviser og kulturprogrammer for nye udgivelser, som du straks erhverver dig i en stor sammenblanding af fagbøger og skønlitteratur.

Indimellem er du heldig, at bøgerne, som er på alles læber, udkommer op til en lang weekend, hvor du rent faktisk har tid til at læse dem. Andre gange går det knap så godt, fordi din familie fra Jylland indlogerer sig i flere dage og holder dig praktisk beskæftiget helt frem til mandag morgen, hvor du bliver nødt til at begive dig ud i verden – uden at have læst det sidste manifest fra omtalt forfatter. Suk.

Du har det klart bedst, når du er litterært klædt på i udgivelser, der dufter af tryksværte og nyhedsværdi.

Vores opfordring

Slap helt af. Bøger mister ikke deres kvalitet, selvom de mister deres nyhedsværdi. Tæm din indre nyhedstrang og tag en bog ned fra reolen, som er mindst to år gammel, og nyd fordybelsen i et parallelt univers, hvor du selv sætter tempoet for udfoldelsen. Du kan godt, tre dybe vejrtrækninger.

Anbefalinger til Den nyhedsbesatte

Adam i Paradis

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

I 1913, på toppen af sin karriere, maler den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann et portræt af det første menneske, der udstråler begær og erotik. Adam i Paradis. Udenfor murene i hans eksotiske atelier i villaen på Frederiksberg har København imidlertid været vidne til to store retsforfølgelser af homoseksuelle.

Med inspirationen fra den ikoniske malers kunst og tid har Rakel Haslund-Gjerrild skabt en roman om århundredskiftets kulturelite og deres krukkeri, intriger og kærlighed på trods.

VINDER AF WEEKENDAVISENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL POLITIKENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL MONTANAS LITTERATURPRIS

“Et frydefuldt lille mesterværk” – Information
 ★★★★★ – Jyllands-Posten
“Litterær kunst fra allerøverste hylde” – Weekendavisen
♥♥♥♥♥ – Politiken
“Stilsikkert sprog og lyrisk magi” – Litteratursiden.dk

Du kan købe Adam i Paradis online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel


11%

Test dig selv! Hvilken type læser er du?

★★★★★ – Berlingske
❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken
★★★★★ – Kristeligt Dagblad
★★★★★ – Dagbladenes bureau

Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”Citat fra bogen

I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.

Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.

Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Du kan købe 11% online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.