Bøger du skal glæde dig til i 2019

Der udkommer masser af spændende bøger i det nye år. Der er bøger til nostalgikeren, den klimabevidste, den lokalpatriotiske, den eventyrlystne, poeten, litteraten og lystfiskeren – der er helt sikkert også noget for dig. Læs bare med her:

En af dansk TVs største personligheder har skrevet en både barsk og livsbekræftende biografi. En ung stemme debuterer med en stærk roman om sorg og forsvindingsnumre. En af verdens mest ikoniske kokke giver bud på simple, velsmagende retter. Der udkommer smukke genudgivelser af forfattere som Atwood og Hemingway, og meget, meget mere.


Puk Elgård: Se mor, jeg danser

Bøger 2019Puk Elgård fortæller historien om at komme til verden som ‘erstatningsbarn’, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden.

Da Puk Elgårds forældre mistede deres syvårige datter Pia var lægernes eneste råd: “Få et andet barn med det samme.” Lige efter begravelsen blev Puk undfanget.

Selvom Puk kun var seks år, da hun opdagede sandheden om sin søster, forstod hun langsomt familiens tab og påtog sig opgaven at forsøge at holde forældrene på fode.

Men hendes opvækst var præget af forældrenes store sorg og deres forbrug af alkohol og piller, af farens ludomani og morens skrøbelige psyke – og den tavshed, sorgen havde lagt over familien.

Puk Elgård har gennem hele sit liv været fast besluttet på at være en mønsterbryder. På en rejse til New Mexico får hun muligheden for at gennemgå nogle ældgamle og hemmelighedsfulde indianerritualer. Under trommedans og fuldmåne kommer minderne krybende frem, og pludselig er hun tættere på tragedien end nogensinde før.

Se mor, jeg danser udkommer den 16. januar. Den kan forudbestilles her.


Tara Westover: Oplyst

Bøger 2019Tara Westover var 17 år gammel, første gang hun modtog skoleundervisning. Hun er født ind i en mormon-familie i Idaho, og hendes opvækst var præget af farens tro på en nært forestående dommedag og en stærk modstand mod alt, hvad der lugtede af offentlig indblanding.

Tara og hendes seks søskende var aldrig i kontakt med sundhedsvæsenet; alle dårligdomme, fra mavesmerter til svære forbrændinger blev behandlet hjemme med urteudtræk. Familien levede isoleret fra det omgivende samfund, og ingen af de syv børn modtog undervisning.

Da en af hendes brødre brød ud for at gå på college, besluttede Tara at ændre sit eget liv. Hun lærte sig selv at regne og læse godt nok til at bestå optagelsesprøven til Brigham Young University.

Der læste hun psykologi, politik, filosofi og historie og stiftede for første gang i sit liv bekendtskab med verdensbegivenheder som Holocaust og med menneskerettigheder. Hendes jagt på viden ændrede hende og hendes liv; den bragte hende over have og tværs over kontinenter til universiteterne Harvard og Cambridge.

Oplyst er valgt af Goodreads’ brugere til Årets erindringsbog, udpeget af New York Times til en af de bedste bøger i 2018 og var desuden en af bøgerne på Barack Obamas læseliste for 2018.

Oplyst udkommer den 22. februar og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Ole Sønnichsen: One dollar man

Bøger 2019Den 24. maj 1940 ringede telefonen hos William S. Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit.

I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr – og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: Danskeren.

William S. Knudsen takkede ja – og ønskede kun én dollar om året i løn. Og sådan gik det til, at danskeren blev “The One Dollar Man” og den højeste dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær.

Det er fortællingen om cykelsmeden, der udvandrede fra København i 1900 og kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund, satte samlebåndsproduktionen i system hos Henry Ford, blev øverste direktør for konkurrenten General Motors med 250.000 ansatte, var en af USA’s bedst betalte erhvervsledere i 1930erne – og altså endte i spidsen for 11 millioner arbejdere på 1.200 amerikanske fabrikker.

I dag anser militærhistorikere William S. Knudsen for en nøglefigur, der med sit talent vendte de allieredes krigsheld, da USA trådte ind i Anden Verdenskrig.

One Dollar Man er skrevet af Ole Sønnichsen, der også skrev det anmelderroste tobinds-værk Rejsen til Amerika. Bøgerne blev senere filmatiseret som dokumentarserie til DR K.

One dollar man udkommer den 27. februar og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Sarah Perry: Uhyret i Essex

Bøger 2019En historisk roman om naturvidenskab, tro og overtro – men også om kærlighed.

Året er 1893. Noget skræmmende er blevet set i marsken langs kysten ved Essex, og i den lille by Aldwinter er folk på randen af hysteri. Rygterne går om, at det er et søuhyre, der før har taget menneskeliv og nu er skyld i et nyt dødsfald.

Den unge enke Cora er for nylig flyttet til byen sammen med sin søn. Hun interesserer sig for naturvidenskab og dyreliv og er overbevist om, at der må findes en naturlig forklaring på rygterne.

Hun starter sin egen undersøgelse, men i mødet med den lokale præst bliver hendes livssyn og holdninger omkring videnskab og religion udfordret, og nye følelser vækkes.

Du kan finde Uhyret i Essex som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Amalie Langballe: Forsvindingsnumre

Bøger 2019
Portræt af forfatter Amalie Langballe.

Forsvindingsnumre er journalistuddannede Amalie Langballes debutroman.

Når noget forsvinder, forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død. Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse.

Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er; I Berlin, i København og i Tel Aviv. Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

Forsvindingsnumre er en rå og hudløs roman om en ung kvinde i sorg og om forsøget på at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.

Amalie Langballe er kendt for sine opsigtsvækkende kronikker i Information og Politiken, hvor hun blandt andet har skrevet om sorgen efter tabet af sin mor.

Forsvindingsnumre udkommer den 7. marts og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Yotam Ottolenghi: Enkelt

Bøger 2019Yotam Ottolenghi er stjernekokken, der revolutionerede det grønne køkken med sin sans for smagssammensætning.

I denne bog viser han, hvordan store smagsoplevelser og madlavning kan gøres helt enkelt alt efter, hvordan du selv arbejder bedst i et køkken.

Er du typen, der vil lave hurtig mad med få ingredienser, holder du af at forberede maden i god tid, eller foretrækker du at lave ovnretter, der passer sig selv i timevis. Der er mulighed for det hele med denne bog.

Bogen indeholder 130 opskrifter på retter med både grøntsager, pasta, ris og nudler, fisk og kød. Du får forslag til, hvordan retterne kan sættes sammen til lækre menuer, der kan bruges til brunch, frokost og middagsbordet.

Du finder blandt andet opskrifter på bagte ris med mynte, granatæble- og olivensalsa, nybagte, varme cherrytomater med kold yoghurt, makrel med pistacie- og kardemommesalsa, kødboller med lam, ricotta og oregano, nutella-ruller med sesam og hasselnødder og meget mere.

Yotam Ottolenghi er madskribent for bl.a The Guardian og forfatter til flere kogebøger, bl.a. Jerusalem, Plenty og Sødt. han ejer en række populære restauranter i London.

Enkelt udkommer den 11. januar og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Jan Eriksen: Anne, Sanne og Lis

Bøger 2019For 38 år siden bragede Anne Linnet Band ind på den danske musikscene og blev i folkemunde udødeliggjort som Anne, Sanne og Lis.

Sammen skabte de en række hits som “Det er ikke det, du siger” og “Måne, sol og stjerner”, som de i de følgende år turnerede landet tyndt med.

Anne, Sanne og Lis er historien om en trio, der blev pionerer for generationer af stærke kvinder og revolutionerede dansk pop og rock.

Det er samtidig fortællingen om tre store personligheder, hvis private historier med op- og nedture er en markant del af dansk rocks udvikling fra nichemusik til populærkulturelt forsidestof og millioner af solgte plader.

Trioen gik hver til sit efter blot et par år sammen, og Anne, Sanne og Lis fortæller også historien om de strålende solokarrierer, de hver især siden skabte – og frem til i dag, hvor de igen står på scenen sammen hen over sommeren 2019.

Bogen, der er rigt illustreret, er skrevet af den rutinerede musikskribent Jan Eriksen, der har skrevet om -og interviewet Anne, Sanne og Lise mange gange hen over de seneste 30 år.

Anne, Sanne og Lis udkommer den 26. april og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Rupi Kaur: Solen og hendes blomster

Bøger 2019Solen og hendes blomster er Rupi Kaurs anden digtsamling efter debuten mælk og honning, som tog verden med storm og stadig ligger på New York Times bestsellerliste to år efter udgivelsen.

solen og hendes blomster handler om sorg, om at føle sig fortabt, om at genfinde styrken, om at ære sine rødder, om kærlighed. Den er delt op i fem kapitler (visne, falde, slå rødder, vokse, blomstre) og er illustreret af Rupi Kaur selv.

Digtsamlingen er udnævnt som en Amazon Best Book of October 2017 med begrundelsen:

‘Kaurs digte glider fra hjertesorgens allerdybeste mørke til at omfavne den styrke og glæde, der kan blomstre frem på den anden side af svære tider … Dem, som gav mælk og honning væk til højre og venstre, vil juble over solen og hendes blomster, og Kaurs åbenhjertige visdom og perspektiv fortjener at tiltrække nye læsere, som vil kunne relatere.’

Solen og hendes blomster er netop udkommet og kan købes her eller i din foretrukne boghandel.


Siri Ranva Hjelm Jacobsen: Havbrevene

Bøger 2019Havbrevene skriver de to søstre Atlanterhavet og Middelhavet til hinanden om universet, livet på landjorden, klimaforandringerne og verdenshavenes store plan.

Teksten er en alternativ skabelsesberetning, en utopi set fra havenes perspektiv, skrevet i et stærkt poetisk sprog af den anmelderroste forfatter Siri Ranva Hjelm Jacobsen og illustreret med originale grafiske tryk af billedkunstneren Dorte Naomi.

Havbrevene er netop udkommet og kan købes her eller hos din foretrukne boghandel.


Anja Dalgaard-Nielsen og Lotte Lund: Tryg i en terrortid

Bøger 2019Terrorisme rammer os på følelserne. De seneste års angreb mod civile i byer som London, Paris og København gør os vrede og skræmmer os. De sætter vores hverdagstryghed, den gensidige tillid og sammenhængskraften i vores samfund under pres.

Heldigvis behøver det ikke at være sådan.

Jo bedre vi forstår, hvordan voldelige ekstremistiske grupper kommunikerer og rekrutterer, jo bedre kan vi undgå at spille med på deres spil. Når vi får et indblik i, hvad der gøres for at holde vores samfund sikkert, bliver vi også mindre bange.

Tryg i en terrortid leverer det perspektiv, der skal til, for at vi kan handle velovervejet og føle os trygge i en tid, hvor terrorisme fylder på den sikkerhedspolitiske dagsorden og i mediebilledet.

Anja Dalgaard-Nielsen er chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet og tidligere chef i Politiets Efterretningstjeneste. Lotte Lund er journalist og kommunikationsrådgiver og har modtaget Hørup-Prisen og Kristian Dahls Mindelegat.

Tryg i en terrortid fås som e-bog eller lydbog eller lånes på biblioteket.


Lone Krogsholm: Dristig som en mand

Bøger 2019Op gennem 1800-tallet, hvor kvinder primært var henvist til hjemmet, kødgryderne og børnepasningen, gik Renna Hauch (1811-1896) den modsatte vej og blev en af landets første, markante kvindesags-forkæmpere.

Hun udfordrede den almene holdning i samfundet til, hvad mænd kunne, og hvad kvinder ikke kunne – og overtrådte gerne normerne. Hun svømmede i den lokale skovsø, droppede krinolinen, der holdt nederdelen ude, lod sine unge døtre spadsere alene i skoven med unge mænd og var frisindet i forhold til børneopdragelse, seksualitet og identitet.

Dristig som en mand – som hendes ægtefælle, digteren Carsten Hauch beskrev hende i et digt – er fortællingen om en kvinde, der ikke lod sig nøje med den rolle, der var hende givet og i stedet kæmpede for noget mere og bedre.

Hun var på alle måder anderledes og rabiat; så rabiat at hun meldte sig ud af Dansk Kvindesamfund, fordi hun ikke syntes, at de andre kvinder var radikale nok i deres kvindeoprør.

Dristig som en mand kan fås som e-bog eller lydbog eller lånes på biblioteket.


Nick Caruso og Dani Rabaiotti: Kan den prutte?

Bøger 2019Hunde gør det. Tusindben gør det. Og dinosaurerne gjorde det. Du gør det. Blæksprutter gør det ikke. Måske gør edderkopper det, men det kræver mere forskning. Fugle gør det ikke, men de kunne, hvis de ville. Sild gør det, men kun for at kommunikere med hinanden.

Denne bog er den ultimative guide til dyreflatulens, og du får al den viden, som du ikke vidste, du havde brug for om 80 meget forskellige dyrearter.

Hvorfor lugter hyænens prutter ekstra fælt? Hvad er en fossa – og prutter den? Og hvad er en prut egentlig? Det svarer en række biologer på i denne videnskabelig, sobre og vanvittig underholdende bog.

Kan den prutte? udkommer den 19. januar. Den kan forudbestilles her.


Claus Seidel: Bornholm

Bøger du skal glæde dig til i 201910 fortællinger fra klippeøen og Ertholmene. I Bornholm fortæller en række kendte danskere om deres helt særlige forhold til øen i Østersøen krydret med lokale portrætter og storslåede billeder af kyst og hav året rundt.

Øens varme klipper i sensommeren, en skumfyldt Østersø i vinterstorm, fortællinger om overnaturlige væsener, der lever i skovenes klippesprækker og en stærk lokalkulturel identitet, der forgrener sig ud i kunstlivet og øens nye status som Danmarks gourmetmekka udenfor hovedstaden.

De fleste danskere har minder om skoleture til Bornholm. Om synet af landets bedst bevarede middelalders ruin – Hammerhus og om smagen af nyrøget sild på et af øens røgerier. Og har man først tabt sit hjerte til Bornholm, så er det en forelskelse, der varer hele livet.

Bornholm udkommer den 11. april og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Siri Hustvedt: Minder om fremtiden

Bøger 2019Minder om fremtiden er en overdådig roman om tid, erindring, lyst og fantasi af bestsellerforfatteren til Den flammende verden, Siri Hustvedt.

Minder om fremtiden fortæller historien om en ung kvinde fra Midtvesten og hendes første år i New York i slutningen af 1970’erne.

S.H., også kaldet ‘Minnesota’, bor i en faldefærdig ejendom i NY og er besat af sin mystiske nabo, Lucy Brite, hvis rablende monologer hun følger gennem de papirtynde vægge og nedskriver i sin notesbog. Lige indtil den nat, hvor Lucy bryder ind i hendes lejlighed.

Fyrre år senere er S.H. en etableret og feteret forfatter. Hun er i færd med at flytte sin aldrende mor til en ny bopæl, da hun falder over sin gamle notesbog og det første udkast til en aldrig færdiggjort roman. Dette giver anledning til at kigge tilbage på sig selv og sit liv.

På genial vis sammenstilles de forskellige tekster, således at skrift og erindring kommer til at tegne et mangefacetteret billede af en kvinde gennem fire årtier.

Minder om fremtiden udkommer den 4. april og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Karl Ove Knausgård: Hvorfor skriver jeg?

Bøger 2019

“Spørgsmålet om hvorfor jeg skriver lyder umiddelbart enkelt, men enkelheden er forræderisk”

Således åbner Hvorfor skriver jeg? af Karl Ove Knausgård, der skriver om hvorfor og hvordan, han begyndte at skrive, om hvordan skrivningen for ham handler om at være åben for øjeblikket og stedet, om at se på verden med et uvidende og forsvarsløst blik og modstå de nemme og fordomsfyldte forestillinger, der hæmmer bevidstheden i vores liv.

Det at vide noget om noget står tit i vejen for at skrive det, for det er en ting at vide noget, en anden ting er at skrive om den.

“Jeg må komme ind i det på en utilsigtet eller uforvarende måde, eller det må komme til mig på samme måde, for at jeg virkelig kan skrive om det.”

Hvorfor skriver jeg? er et kort personligt essay om skrivning og den kreative proces af forfatteren til det autofiktive værk Min kamp.

Hvorfor skriver jeg udkommer den 11. januar og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Tom Wolfe: Forfængelighedens bål

Bøger du skal glæde dig til i 2019En moderne amerikansk klassiker og den ultimative New Yorker-roman.

Forfængelighedens bål er en skånselsløs satire over den amerikanske skinverden, som medierne og magthaverne i fællesskab har skabt.

Baggrunden er New York i 1980’erne, og hovedpersonen er en ung børsmægler, der tilfældigt bliver offer for systemet.

Tom Wolfe (1931-2018) var amerikansk journalist og forfatter med et stort forfatterskab bag sig. Med sin stil, der lånte fra både litteratur og livsstilsjournalistik, var han med til at introducere skrivegenren new journalism.

Forfængelighedens bål udkommer den 10. januar. Den kan forudbestilles her. 


Ernest Hemingway: Døden kommer om eftermiddagen

Bøger 2019Døden kommer om eftermiddagen er skrevet i starten af 1930’erne på højdepunktet af Hemingways liv og forfatterskab.

Bogen giver et fascinerende indblik i tyrefægtningens teknik og historie og den pragt og storhed, der kendetegner kampen mellem mand og tyr. Hemingways dybe betragtninger over tapperhed og fejhed, over litteratur, over liv og død gør bogen til et hovedværk.

Ernest Hemingway (1899-1961) er en af det 20.århundredes mest betydningsfulde amerikanske forfattere. gennem sit arbejde som journalist lærte han sig en enkel stil, der blev karakteristisk for hans forfatterskab.

Døden kommer om eftermiddagen udkommer den 4, januar. Den kan forudbestilles her.  


Ernest Hemingway: Farlig sommer

Bøger 2019Farlig sommer blev Hemingways sidste bog.

Han tilbragte sommeren 1959 i Spanien med sin kone Mary og adskillige venner for at se sæsonens tyrefægtninger og tidens to store matadorer, Antonio Ordóñez og Luis Miguel Dominguín.

Hemingway elskede Spanien mere end noget andet land, bortset fra sit eget. Og han elskede gennem det meste af sit liv tyrefægtning, som han indgående beskrev allerede i klassikeren Døden kommer om eftermiddagen.

Farlig sommer tager os med på de spanske landeveje, fra by til by, fra arena til arena gennem den lange spanske sommer.

Bogen er en dyb kærlighedserklæring til det vidtstrakte land. En vidunderlig rejsebeskrivelse for alle, der elsker Spanien, den spanske mad, vin og kultur.

Farlig sommer udkommer den 4. januar. Den kan forudbestilles her.


Pablo Neruda: Kaptajnens vers

Bøger 2019Den chilenske digter Pablo Neruda kæmpede for socialismen i sit hjemland og var elsket af arbejderklassen, minearbejderne og de fattige i hele den latinamerikanske verden og overalt hvor han blev oversat.

Han modtog i 1971 Nobelprisen og døde i 1973.

Senest er han kommet på alles læber igen fordi han er hovedpersonen i den romantiske, prisbelønnede film: Postbudet.
Her er det folkehelten, den politisk engagerede Neruda, vi møder, men især digteren som kan nedlægge alverdens kvinder med sine ord.

Kaptajnens vers er kærlighedsdigte skrevet til én kvinde: Hans elskede Matilde, som han boede hemmeligt sammen med, isoleret på Capri.

Kaptajnens vers er inderlig, lidenskablig og smertefuld digtning i verdensklasse. Bogen er dobbeltsproget med den originale spanske tekst sidestillet med den danske oversættelse. Tidligere er også udkommet Nerudas Hundrede kærlighedssonetter. 

Kaptajnens vers udkommer den 7. januar. Den kan forudbestilles her.  


Margaret Atwood: Katteøje

Bøger 2019Da Elaine Risley, en berømt maler på snart 50 år, vender tilbage til sin barndomsby Toronto for at overvære åbningen af en retrospektiv udstilling af sine malerier, bliver det i mere end én forstand et møde med fortiden.

Byen hun flygtede fra for mange år siden, tvinger hende ud i en konfrontation med sin barndom og opvækst og de smertefulde minder, der er forbundet med den.

Erindringerne flyder op til overfladen i en række tilbageblik – forældrene, broren, veninderne og ikke mindst “bedsteveninden” Cordelia, med hvem regnskabet aldrig blev afsluttet.

Katteøje handler om pigers venindeforhold, om de konsekvenser, barndommens oplevelser har for resten af livet, om magt og dominans og om individets ansvar for egne handlinger.

Katteøje er fjerde bog af Atwood, der bliver genudgivet i et nyt smukt design. Tidligere er udkommet Tjenerindens fortælling, Alias Grace og Den blinde morder.

Katteøje udkommer den 12. april og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Izaak Walton og Charles Cotton: Den fuldkomne fisker

Bøger 2019Den fuldkomne fisker er biblen over alle bibler for lystfiskere og hyldest til naturen i almindelighed og til lystfiskeri i særdeleshed.

Den fuldkomne lystfisker rummer de smukkeste beskrivelser af, hvordan man fisker for eksempel stalling, laks, gedde og aborre. Den er illustreret med Ib Andersens smukke vignetter.

Uffe Ellemann-Jensen skriver forord, mens Kjeld Hillingsø skriver efterskrift.

The Compleat Angler, som den hedder på originalsprog, udkom første gang i 1653 i England og blev helt fra begyndelsen en stor succes. Førsteudgaven fra dengang handles den dag i dag til ufattelige summer, og bogen er en af de mest trykte bøger i engelsk litteratur.

Den fuldkomne fisker udkommer 25. februar og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.


Jeffrey Archer: Mon der kommer en time

Bøger 2019Men der kommer en time er sjette og næstsidste bog i Clifton-krøniken. Jeffrey Archer fortsætter den medrivende saga om familierne Cliftons og Barringtons turbulente liv, denne gang om tiden under Den Kolde Krig i 1970’erne.

Giles Barrington og Emma Clifton – bror og søster – kolliderer på mange måder, ikke mindst politisk, men samtidig er Giles lidenskabeligt optaget af at få Karin smuglet ud af Østtyskland, og det får førsteprioritet i hans liv.

Harry Clifton ved virkelig ikke, hvad han skal mene om lige netop dén sag, men har selv nok at se til i sit forsøg på at få Anatolij Babakov løsladt fra en sibirisk arbejdslejr, og Emma må endnu en gang kæmpe for at holde Barrington Shipping på familiens hænder. Imens overgår lady Virginia, eksperten i rænkespil, sig selv i et nyt forsøg på at fore egne lommer – helst så de er fyldt resten af hendes liv, og hun får som altid god og konstruktiv hjælp af sine medkumpaner. Syvende bind, som er den sidste i serien, udkommer i august 2019.

Men der kommer en time udkommer den 1. marts og kan til den tid købes her eller i din foretrukne boghandel.