Elsker du at læse om spændende, vilde historier fra virkeligheden? Nogle gange overgår virkeligheden fantasien.


Vi har samlet 12 bøger, der indeholder vilde historier fra virkeligheden lige her. Lige fra vilde ekspeditioner, danskere der fik indflydelse på verdenshistorien, hemmelige operationer, eller vilde historier som for de flestes vedkommende er ukendte.

En dramatisk fortælling om den blodige krig, der gik forud for 1. Verdenskrig

Mens det historiske fokus tidligere har været på 1. Verdenskrig og dens betydning for verdenshistorien, stiller Tommy Heisz skarpt på de konflikter i Balkan, som gik forud for krigen – konflikter, som har haft stor betydning for de to verdenskrige, men også på konflikter i nutiden.

En dramatisk beretning om det oversete præludium til 1. Verdenskrig. Den moderne europæiske historie indledes som regel i 1914 med attentatet på den østrig-ungarske tronarving Franz Ferdinand i Sarajevo. Men i Europas sydøstligste hjørne var krigen i gang længe før det.

På Balkan førte nationalistiske strømninger og et ønske om at drive osmannerne ud af Europa til voldsomme slag, angreb på civile og enorme flygtningestrømme. Resultatet havde ikke kun indflydelse på det 20. århundredes to verdenskrige, men også på konflikter helt op til i dag.

Journalist og forfatter Tommy Heisz trækker på breve, dagbøger og andre overleveringer, der fortæller om blodige slag, etnisk udrensning og koleraudbrud.

Du kan købe Blod under halvmånen online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.Mine 30 år som livvagt

Torben Vigh har i 30 år arbejdet med personbeskyttelse, og giver i denne bog et helt særligt indblik i sit arbejde. Han beretter om alt fra 9/11, politiske kriser og antisemitiske angreb på dansk jord, og tegner et billede en verden i store forandringer.

Få et unikt indblik i Torben Vighs arbejde med personbeskyttelse – for politikere, Muhammed-kritikere og ikke mindst det danske kongehus. Bogen dykker ned i en periode, hvor måden at lave personbeskyttelse på ændrede sig i stor grad.

Torben Vigh tiltrådte i 1987 som livvagt i PET og blev der i 30 år. De sidste 30 år har budt på store forandringer i Danmark og verden omkring os.

Angrebet på World Trade Center, Muhammed-krisen og terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i 2015 har været centrale begivenheder for livvagtsstyrken.

Du kan købe Mine 30 år som livvagt online, eller i din lokale boghandler.Oktober 1943

Oktober 1943 er en rigt illustreret bog om natten mellem 1. og 2. oktober 1943, hvor slog tyskerne til mod de danske jøder. Aktionen blev startskuddet til en dramatisk, nervepirrende og følelsesladet måned, hvor ca. 7.000 jøder flygtede til Sverige.

Men lige under 500 slap ikke væk i tide, og i Theresienstadts mørke indre.

I bogen fortæller Simon Kratholm Ankjærgaard om perioden under den tyske besættelse af Danmark. Han folder minutiøst begivenhederne ud og følger en række historiske skikkelser, der på hver deres måde er centralt placeret midt i begivenhederne.

Aktionen mod de danske jøder har fået et ikonisk skær – hjemme såvel som i udlandet – og er blevet fremstillet utallige gange. Simon Kratholm Ankjærgaards greb er dog unikt; han træder ind i historien på samtidens præmisser og fortæller om begivenheder og deres konsekvenser på både kort og lang sigt.

Du kan købe Oktober 1943 online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.En førstehåndsskildring af livet som politimand

I politiets frontlinje er en bog der går bagom erhvervet som politimand. Med skudsikker vest og en pistol i hånden har Henrik Oryé været lovens håndhæver. Som læser får man indblik i hans succeser, nederlag og hvordan det kan være han i øjeblikket er suspenderet fra politikorpset.

i politiets frontlinje, henrik oryé, jakob fälling

I 30 år har Henrik Oryé vært med i forreste række, når spektakulære politiaktioner udspillede sig i København.

I politiets frontlinje skildrer Henrik Oryés dramatiske fortællinger fra gadeplan om de store sager, der ramte de danske overskifter, heriblandt rydningen af Ungdomshuset, terrorangrebet på Krudttønden, opgøret med BZerne ved Sorte Hest og kampen mod rockere og bandegrupperinger.

Men det er også en fortælling om at blive suspenderet fra tjeneste på grund af Tibet-sagen, som stadig i dag er under efterforskning. Undersøgelsen gør, at Henrik Oryé ikke foreløbigt kan vende tilbage til politiet, som han levede og åndede for i mange år.

Køb I politiets frontlinje online, fx. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.Historien om en af de mest spektakulære danske drabssager

Kristian Corfixens vilde historie om Sygeplejersken, om den drabsdømte sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus har modtaget flere priser siden udgivelsen. I 2019 modtog Kristian Corfixen ‘Formidlingsprisen’ af Foreningen for Undersøgende Journalistiks, der kaldte Sygeplejersken, og i 2020 blev han tildelt Det Danske Kriminalakademis Tage la Cour-Diplom.

Læs også: Sygeplejersken af Kristian Corfixen udgives på ni sprog

Da en sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus en tidlig forårsmorgen i 2015 ringer til politiet med mistanke om, at hendes nære sygeplejerskekollega bevidst dræber patienter, bliver det startskuddet til en drabssag, som aldrig før er set i dansk retshistorie.

I denne dokumentariske beretning rekonstrueres den nattevagt, der i sidste ende førte til, at sygeplejersken blev idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg.

Her fremlægges hele politiets efterforskning, der giver nye indsigter, som ikke tidligere har været kendt af offentligheden, samt interviews med sagens nøglepersoner.

Netflix-serien Sygeplejersken er baseret på journalist Kristian Corfixens bestseller, der udkom i 2019 til fremragende anmeldelser. ”Et bemærkelsesværdigt stykke retshistorie,” skrev Jyllands-Posten i anmeldelsen og uddelte fem stjerner, mens Berlingske kaldte den ”medrivende og forbilledlig sober”.

Du kan købe Sygeplejersken online, eller i din nærmeste boghandel.
En beretning om livet som kriminaltekniker

Hvis du ønsker at vide mere om det vilde arbejde, der skal til for at fælde en gerningsmand, skal du læse Bent Hytholm Jensens beretning om sin karriere som kriminaltekniker. I Djævlen ligger i detaljen kommer du tæt på den værktøjskasse, som kriminalteknikere bruger til at opklare de værste forbrydelser.

Hvordan er det at finde den lille detalje, som fælder en drabsmand?

Hvordan er det at overse noget på et gerningssted, som kunne have været afgørende?

Hvordan er det at stå overfor talrige, uskyldige ofre efter branden på Scandinavian Star eller efter tsunamien i Thailand?

Bent Hytholm har gennem 32 år som kriminaltekniker været tættere på det mest modbydelige end de fleste. I bogen inviterer han læseren indenfor i en verden af gerningssteder, hvor det handler om at gennemsøge alle detaljer minutiøst for at finde de brikker, der skal til for at løse en forbrydelse. 

Du kan finde Djævlen ligger i detaljen som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.Hemmelighedsstemplet flugtoperation under Golfkrigen

30 år er gået siden Mogens Pedersen, som det sidste gidsel, flygtede fra et krigsramt Kuwait, hvor de irakiske soldaters øjne hvilede tungt på ham.

Det eneste, han havde med sig hjem, var et falsk rødbedefarvet pas udstedt til HC Andersen og en utrolig historie om flugten ud af Bagdad.

Læs også: Mogens Pedersen var det sidste gidsel: Vi kan gøre de mest fantastiske ting under pres, men vi er stadig kun mennesker

Det sidste gidsel, Ole Sønnichsen, Henrik Thomsen, Golfkrigen,

En dramatisk og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side i en international storkonflikt.

Da irakiske soldater på befaling af Saddam Hussein invaderede Kuwait den 2. august 1990, førte det til gidseltagningen af knap 100 danskere i Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad.

Som månederne gik, var kun et gidsel tilbage, Mogens Pedersen …

Det sidste gidsel er historien om den hemmelighedsstemplede farefulde mission, der skulle redde Mogens ud af Baghdad. En mission der involverede så forskelligartede remedier som en postsæk, en hundehvalp ved navn Hussein og et pas udsted til H.C. Andersen.

Du kan købe Det sidste gidsel online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Da hundredevis af kz-fangere, dagen efter befrielsen, drev i land på Møn

Jesper Clemmensen og Thomas Albreksen tager fat på et grufuldt kapitel om 2. verdenskrig, der for de fleste danskere, utroligt nok, er ukendt.

Den 5. maj 1945 om morgenen, mens beboerne på Møn vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Ombord på prammen var 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse. 

Her starter fortællingen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed. Og det er også fortællingen om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.

Skibet fra helvede er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan rædslerne fra 2. verdendskrig drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne, modstandsfolk og lokale læger satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger. 

Du kan købe Skibet fra helvede online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Den vilde historie om USA’s største politiske dynasti

I Anders Agner Pedersens imponerende værk, kommer du helt tæt på Kennedy-familien, som i årtier har fascineret folk over hele kloden. Dynastiet udgør en stor og vigtig del af den amerikanske historie, både politisk og popkulturelt. Kennedy – Historien om USA’s største politiske dynasti giver for første gang på dansk et intimt blik ind i den sagnomspundne familie.

Kennedy, historien om usas største politiske dynasti, anders agner pedersen

Selvom mange har hørt om Kennedy-familien, er det de færreste, som kender den samlede historiske familiens unikke plads i amerikansk historie. Ingen anden amerikansk familie har fascineret folk over hele verden som Kennedyerne.

Dynastiet har i over 100 år leveret nogle af de største koryfæer som præsident John F. Kennedy og hans hustru Jackie. Anders Agner Pedersen, en af Danmarks dygtigste USA-formidlere, samler for første gang på dansk historien om den magtfulde familie, fra dynastiets begyndelse og frem til 2021.

Det er en fortælling om en jagt på magt, om kæmpe succeser og enorme nedture, om de tragiske dødsfald og om familiens mange hemmeligheder.

Køb Kennedy – historien om USA’s største politiske dynasti online, eller i din nærmeste boghandel.
Den legendariske dronning, der samlede Norden

I bogen Rigets Frue kommer forfatter Maria Helleberg helt tæt på den gribende fortælling om dronning Margrete 1. Den smukke roman centrerer om den viljestærke og begavede kvinde, hvor man følger dronningen i sin opvækst og i sit voksenliv. Margrete 1. udviklede sig til en erfaren regent, både inden for kærlighed og krig, og står stadig som en af de største strateger i Danmarkshistorien.

Rigets Frue er fortællingen om den danske dronning der samlede norden i 1300-tallet.

Margrete 1. var en viljestærk og intelligent kvinde, der for at opnå og bevare magten, måtte tage menneskelige ofre. Først i 1397 lader hun sin adoptivsøn Erik af Pommern krone til konge af hendes imperium, men stadig uden at give slip på magten.

I romanen følger man hende gennem opvæksten på Vordingborg Slot med forældrene Valdemar Atterdag og dronning Helvig, og hendes barneægteskab med kong Håkon af Norge.

Rigets Frue fortæller legenden om Margretes oplevelser med ensomhed, magtkampe, krig og kærlighed.

Du kan købe Rigets Frue online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig

William S. Knudsen er én af de mest markante danske immigranter i USA nogensinde, men alligevel har hans utrolige bedrifter stort set været glemt af offentligheden i 70 år. One Dollar Man fortæller historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig.

Læs også: One Dollar Man er historien om den trestjernede general William S. Knudsen

One dollar man, ole sønnichsen, William S. Knudsen, danske udvandrere

William S. Knudsen hjalp den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt med til at vinde de allieredes krigsheld i kampen mod Hitler og japanerne.

I dag er han glemt af de fleste.

One Dollar Man udlægger den gemte historie om den københavnske cykelsmed William S. Knudsen, der udvandrede til USA i år 1900 med blot 30 dollars på lommen. Her kæmpede han sig op fra bunden af og endte med at være en af USA’s bedst betalte erhvervsfolk og trestjernet general.

Du kan købe One Dollar Man online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Angrebet på Shellhuset og katastrofen ved Den Franske Skole i ord og gribende billeder

21. marts 1945 er en dato, der har brændt sig ind i hukommelsen på en hel generation af danskere. Den dag angreb allierede bombefly med succes det danske Gestapo-hovedkvarter i Shellhuset.

Men noget gik galt under angrebet, og den fejltagelse blev årsag til en af krigens største katastrofer på dansk jord: bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg.

Læs også: 21. marts 1945: En strategisk succes og en ufattelig, menneskelig tragedie

Bombemål Shellhuset, Shellhuset, Den franske skole, bøger om anden verdenskrig

Den 21. marts 1945 letter 50 Royal Air Force-maskiner fra England. Deres mål er Shellhuset, Gestapos hovedkvarter i København, hvor det tyske politi fører arkiv over modstandsbevægelsen og holder ledende frihedskæmpere indespærret.

Aktionen tegner til at blive en succes, men noget går galt, og den efterfølgende forvirring resulterer i den katastrofale bombning af Den Franske Skole og et beboelseskvarter på Frederiksberg.

I Bombemål Shellhuset opruller historiker og museuminspektør Christian Aagaard en af de mest skelsættende dage i besættelseshistorien.

Du kan købe Bombemål Shellhuset online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Gå på opdagelse i flere vilde historier i vores kongerige her.
Læs også:

Lone Theils: Britiske seriemordere 1

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger Lone Theils at finde svar på i denne første bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.
Læs om The Yorkshire Ripper, sagen om Ian Brady og Myra Hindley og historien om Rose og Fred West.
Fælles for sagerne om disse mordere er, at de alle blev opklaret efter mange års intens politiindsats.

Du kan købe Britiske seriemordere 1 i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.
Lone Theils: Britiske seriemordere 2

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger forfatteren at finde svar på i denne anden bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.

Lone Theils fortæller om den nekrofile seriemorder Dennis Nilsen, der blev opdaget ved en tilfældighed, om pædofile Robert Black, som begik sit livs fejl, da han kidnappede en politikonstabels datter samt om dødens doktor Harold Frederick Shipman, der kendes skyldig i 15 mord.

Du kan købe Britiske seriemordere 2 af Lone Theils fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel fra 27. december.
vilde historier