Aktuelt Fagbøger Ole Sønnichsen

Mogens Pedersen var det sidste gidsel: Vi kan gøre de mest fantastiske ting under pres, men vi er stadig kun mennesker

Mogens Pedersen var det sidste gidsel: Vi kan gøre de mest fantastiske ting under pres, men vi er stadig kun mennesker

For 30 år siden var Mogens Pedersen Saddam Husseins sidste vestlige gidsel fanget på den danske ambassade i Bagdad. Først nu er han klar til at fortælle historien om sin flugt i bogen Det sidste gidsel.


30 år er gået siden Mogens Pedersen, som det sidste gidsel, flygtede fra et krigsramt Kuwait, hvor de irakiske soldaters øjne hvilede tungt på ham.

Det eneste, han havde med sig hjem, var et falsk rødbedefarvet pas udstedt til HC Andersen og en utrolig historie om flugten ud af Bagdad.

Der var få dage til at Operation Desert Storm var varslet, da Mogens Pedersen lå i en omsyet postsæk i bagagerummet af ambassadens bil. Hver en lille bevægelse kunne få konsekvenser ved de mange vejspærringer gennem landet.

Men heldigvis kunne hundehvalpen Saddam aflede opmærksomheden …


”Da jeg kom hjem fra Kuwait, var det ikke med en løftet pegefinger fra Udenrigsministeriet. Man forventede, at jeg som ansat i Udenrigsministeriet viste hvad jeg skulle sige til pressen. Tiden var ikke til den fulde historie, men det er den nu,” siger Mogens Pedersen, der dengang arbejdede som attaché ved den danske ambassade.

En historie til eftertiden

”Det er vigtigt, at fortællingen ikke går tabt for eftertiden. Den viser, hvad der kan afstedkomme, når man presser ganske almindelige mennesker ud i en krisesituation, og hvad det danske udenrigsministerie er i stand til,” siger Mogens Pedersen.

LÆS OGSÅ: Hemmeligstemplet dansk flugtoperation under Golfkrigen. Læs et uddrag af Det sidste gidsel

Mogens Pedersen var slet ikke sikker på, om hans historie overhovedet skulle deles med andre end de tidligere danske gidsler, kollegaerne i Udenrigsministeriet og familien.

”Der skete så mange andre ting i årene efter, hvor danske soldater blev udsendt, så det var ikke det rette tidspunkt. Men jeg ville nok været lidt ked af det om ti års tid, hvis ikke det var blevet fortalt. Det er en værdig afslutning på denne fortælling,” siger Mogens Pedersen.

Det er ikke en historie om helte

For Mogens Pedersen, og bogens to andre hovedpersoner Mads Sandau-Jensen og Tine Astrupgaard, var det vigtigt at bogen ikke blev en heltehistorie, men en historie om mennesker.

”Det var vigtigt for os, at bogen fik det hele med. Både når vi var modige, men også når vi var dødsensbange. For selvom man som almindelige mennesker kunne udrette de mest fantastiske ting under pres, så er man også kun et menneske, og det er vigtigt at huske på,” siger Mogens Pedersen.


Selvom bogen ikke skal handle om heltemod, har Mogens Pedersen lært, at han skal være stolt af sit arbejde fra den danske ambassade, da de irakiske tropper krydsede grænsen og han stod som ansvarshavende, så ambassadøren var bortrejst.

”For ikke så længe siden mødtes jeg med nogle af de andre tidligere gidsler. Der viste de mig deres dagbøger, hvor de havde skrevet flere gange, hvor fantastisk ham Mogens var under selve aktionen. Så jeg har da forstået, at jeg godt kan være stolt af det her. Men det er ikke det der driver mig,” siger Mogens Pedersen.

Stor interesse for historien

Da de første gidsler igen stod i Kastrup Lufthavn, sammen med den daværende Statsminister Anker Jørgensen som gidselforhandler, var det under stor mediebevågenhed. Anderledes var det, da Mogens Pedersen pludselig stod i lufthavnen.

LÆS OGSÅ: Når det kommer til Uropatruljen, er der næppe én sandhed

Medierne fik en kortfattet pressemeddelelse om Mogens Pedersen hjemkomst, og det efterfølgende døgn han snakke med alle de danske medier, uden at fortælle hvordan han præcist undslap de irakiske tropper.

I februar 2020 forlod Mogens Pedersen Udenrigsministeriet som pensionist og med en viden om, at hans historie inden længe ville blive fortalt.



Henrik Thomsen og Ole Sønnichsen: Det sidste gidsel

Det sidste gidsel, Ole Sønnichsen, Henrik Thomsen, Golfkrigen,

En dramatisk og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side i en international storkonflikt.

Da irakiske soldater på befaling af Saddam Hussein invaderede Kuwait den 2. august 1990, førte det til gidseltagningen af knap 100 danskere i Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad.

Som månederne gik, var kun et gidsel tilbage, Mogens Pedersen …

Det sidste gidsel er historien om den hemmelighedsstemplede farefulde mission, der skulle redde Mogens ud af Baghdad. En mission der involverede så forskelligartede remedier som en postsæk, en hundehvalp ved navn Hussein og et pas udsted til H.C. Andersen.

Du kan købe Det sidste gidsel online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Læs også…

Lars Erslev Andersen, Oprør og alliancer, mellemøsten efter det arabiske forår

Mellemøstforskeren Lars Erslev Andersen sætter med sin nye bog, skarpt fokus på Mellemøstens tilstande efter de folkelige oprør bedre kendt som Det Arabiske Forår.

Det er et årti siden folkelige oprørere startede Det Arabiske forår, og borgerkrige hærgede i Syrien, Libyen og Yemen.

Lars Erslev Andersen navigerer sig rundt i spørgsmålene om Det Arabiske Forår var en fiasko. Og hvis ja – hvorfor?

Oprør og alliancer giver en kortlægning af de politiske skillelinjer, og sætter læseren ind i fordelingen af ressourcer, religiøse og etniske udfordringer, ligestillingsproblematikkerne og udfordringerne ved de store generationskløfter.

Du kan købe Oprør og alliancer – Mellemøsten efter det arabiske forår online, eller i din nærmeste boghandel.